Χρησιμα συμπερασματα και τελικη δωδεκαδα εβγαλε ο Φωτης Κατσικαρης απο το τουρνουα της Ξανθης

Η αγωνιστική εικόνα της Εθνικής

Χρήσιμα συμπεράσματα για την εικόνα και την πρόοδο κατάφερε να εξάγει ο προπονητής της εθνικής ομάδας μπάσκετ, Φώτης Κατσικάρης από το τουρνουά που διεξήχθη στην Ξάνθη το περασμένο τριήμερο. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αγωνίστηκε με υπολογίσιμους αντιπάλους, όπως τη Τσεχία και τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη αλλά και την πάντα δυνατή Ρωσία σημειώνοντας τρεις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια και δείχνοντας πως σιγά σιγά αρχίζει να βρίσκει τα πατήματα της στο παρκέ και να «δένει» ως ομάδα. 

Τα συμπεράσματα από τα όσα έδειξε η εθνική μας ομάδα στο παρκέ του Φίλιππος Αμοιρίδης μπορούν να συνοψισθούν στα εξής: 

Τα ατού της Εθνικής

-Πληρότητα στο ρόστερ: Η Εθνική ομάδα έχει μια πληρότητα στο ρόστερ της και ένα βάθος στον πάγκο όπου υπό προϋποθέσεις την καθιστά ένα από τα φαβορί για μετάλλιο του Eurobasket που μας έρχεται. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έχοντας μια πληρότητα στα γκαρντ όπου διαθέτει 5 ψήλους με διαφορετικά χαρακτηριστικά στο παιχνίδι τους ,μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα του παιχνιδιού της ανά πάσα στιγμή , με 3 ψηλούς και 2 κοντούς (βλ. Αντεντοκούνμπο)με ικανότητα να καλύψουν της θέση 3 και 4 με μεγάλη ευχέρεια.
-Παιχνίδι μες την ρακέτα: Το χαρακτηριστικό της Εθνικής ομάδας στα φιλικά που μας πέρασαν ήταν να ακουμπά την μπάλα στο «ζωγραφιστό» με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους Μπουρούση και Κουφό, που είχαν 32 και 39 πόντους αντίστοιχα ,ενώ γενικότερα η εθνική σημείωσε 46, 40 και 38 πόντους από την ρακέτα στα τεστ της Ξάνθης, με το ποσοστό ευστοχίας στην επίθεση να είναι στο 53%.
-Υψηλό ποσοστό στα δίποντα: Επιθέσεις από το «ζωγραφιστό» και αιφνιδιασμοί, συνήθως στο μπάσκετ συνεπάγονται «εύκολα» καλάθια και υψηλό ποσοστό ευστοχίας .Στα 3 παιχνίδια της η Εθνική είχε 71/123 δίποντα, δηλαδή 57.7%
-Χαμηλό σκορ από τους αντιπάλους: Παρά τη χαμηλή δυναμική των αντιπάλων και της αδυναμίες που παρουσίασε μέχρι τώρα στην άμυνα η Εθνικά μας ομάδα κατάφερε να πάρει στο τουρνουά της Ξάνθης κάλο «βαθμό» στον συγκεκριμένο τομέα. Έχοντας ως αμυντική τακτική την πίεση και το ασφυκτικό πρέσινγκ, η Εθνική είχε κατά μέσο όρο παθητικό 55 πόντους ανά αγώνα, με τους αντιπάλους της να έχουν ποσοστά ευστοχίας 42,1% στα δίποντα (40/95) και 28,8% στα τρίποντα (17/59). 

Οι αδυναμίες της Εθνικής

-Μεγάλη αστοχία στα σουτ: Η Εθνική σε πολλά σημεία των αγώνων, υπό καλές προϋποθέσεις, είχε το εύκολο σουτ αλλά αστόχησε στις περισσότερες προσπάθειες. Έτσι η είχε μόλις 22,5% ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα (14/62).
-Πολλές άστοχες βολές: Η Εθνική είχε ποσοστό μόλις 65,3% στις βολές (49/75),παρότι έχει παίκτες με ικανότητες πολύ υψηλότερων ποσοστών από τη γραμμή των βολών.
-Αρκετά λάθη, λίγες ασίστ :Κάτι που φάνηκε πολύ έντονα στα φιλικά της Εθνικής ήταν τα αβίαστα λάθη που γινόταν στην επίθεση και οι λίγες ασίστ, η Ελληνική ομάδα είχε 15 ασίστ (μικρός ο αριθμός για τα τόσο μεγάλα σκορ)και 12 λάθη ανά αγώνα, με την αναλογία ασίστ/λαθών να μην είναι ικανοποιητική.
 
Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι το τουρνουά της Ξάνθης ήταν μια ευκαιρία για τον ομοσπονδιακό προπονητή, Φώτη Κατσικάρη να καταλήξει στους δώδεκα παίκτες που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο Eurobasket 2015.Μέτα το τέλος του τουρνουά έκτος έμειναν ο Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς και ο Δημήτρης Αγραβάνης, όπου ολοκλήρωσαν το φετινό τους ταξίδι με την γαλανόλευκη φανέλα με το τεχνικό τιμ να τους ευχαριστεί για τη συμμετοχή και τη δουλεία τους .
Έτσι την τελική δωδεκάδα της Εθνικής απαρτίζουν οι:Νίκος Ζήσης, Γιάννης Μπουρούσης, Βασιλής Σπανούλης, Κωστας Καιμακογλου, Γιώργος Πρίντεζης, Νικ Καλάθης, Κώστας Παπανικολάου, Κώστας Σλούκας, Στράτος Περπέρογλου, Κώστας Κούφος, Βαγγέλης Μάντζαρης , Γίαννης Αντετοκούνμπο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.