«Αργυρος» ο Βαγγελης Δολιανιτης στην 7η Regatta Αλεξανδρουπολης

«Ανοίγει πανιά» για το πανελλήνιο πρωτάθλημα και για τη διεθνή Regatta στην Αίγυπτο

Ένα ακόμα μετάλλιο-αργυρό αυτή τη φορά- πρόσθεσε στη συλλογή με τις εγχώριες και διεθνείς διακρίσεις του στην ιστιοπλοΐα, ο 15χρονος Κομοτηναίος, Βαγγέλης Δολιανίτης. Ο Βαγγέλης έλαβε μέρος στη ΝΟΑRegatta 2015, έναν διεθνή αγώνα ιστιοπλοΐας που διοργάνωσε με επιτυχία για 7η συνεχή χρονιά ο Ναυταθλητικός Όμιλος Αλεξανδρούπολης, και κατάφερε να δώσει συνέχεια στις επιτυχίες του, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στην κατηγορία σκαφών Laser 4.7.  Μάλιστα, κατά το πρώτο τριήμερο, που έπνεε αρκετά ισχυρός αέρας στο Θρακικό Πέλαγος, ο Βαγγέλης διατηρούσε τα ηνία του αγώνα. Όμως οι συχνές αλλαγές του καιρού κατά την τέταρτη ημέρα δεν τον ευνόησαν όσο θα ήθελε, με αποτέλεσμα να απωλέσει την πρωτιά από συναθλητή του που ήταν λιγότερα κιλά.

Οι δύο νέες προκλήσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες

Οι μεγάλες προκλήσεις, πάντως, είναι ακόμα μπροστά για τον νεαρό ιστιοπλόο από την Κομοτηνή. Το προσεχές Σάββατο θα ταξιδέψει στο Αίγιο της Αχαΐας, με 4 ακόμα αθλητές του ΝΟ Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να δώσει τη μάχη για μία ακόμα διάκριση στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος. Ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση είναι η συμμετοχή του στη διεθνή Regatta, που θα διοργανωθεί στην Αίγυπτο από τις 11 μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου. Από τους διοργανωτές προσεκλήθησαν, για να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στον διεθνή αυτό αγώνα ιστιοπλοΐας, δύο  μόνο έλληνες αθλητές, από τον Ναυταθλητικό Όμιλο Αλεξανδρούπολης. «Αγκάθι» βέβαια για τη συμμετοχή στη διοργάνωση αποτελεί το υψηλό κόστος της μετάβασης των αθλητών στην Αίγυπτο. Κάτι που ελπίζουμε να αντιμετωπιστεί με επιτυχία, ώστε οι δύο νεαροί ιστιοπλόοι από την Θράκη να «ανοίξουν τα πανιά» τους και για τις θάλασσες της βόρειας Αφρικής.

Το πάθος για τη θάλασσα, που τον «σκλάβωσε» από τα 7 του χρόνια

Μετά από την επιτυχία του στη Regatta της Αλεξανδρούπολης, ο Βαγγέλης Δολιανίτης μίλησε στον «ΠτΘ» για το πάθος, που έχει με το αγώνισμα της ιστιοπλοΐας, αποκάλυψε τα σχέδιά του για το μέλλον, αλλά και ένα μεγάλο του όνειρο, που σκοπεύει να εργαστεί για να το δει να πραγματοποιείται. Σημειώνεται ότι η σχέση του με την ιστιοπλοΐα ξεκίνησε σε ηλικία 7 ετών, όταν απλά θέλησε να δοκιμάσει το αγώνισμα. Δεν άργησε όμως να «σκλαβωθεί» από τη θάλασσα και την εμπειρία του ταξιδιού με τη δύναμη του ανέμου, με αποτέλεσμα να αφιερωθεί σε αυτό και να δουλέψει, για να γίνει καλύτερος. «Η ιστιοπλοΐα είναι κάτι το διαφορετικό, σε σχέση με τα κλασικά αγωνίσματα», μας δηλώνει. «Είσαι καταρχήν μέσα στη θάλασσα, σε ένα στοιχείο που πιστεύω ότι αρέσει σε πάρα πολλούς ανθρώπους», συμπληρώνει, «ταξιδεύεις με τα πανιά, έχεις την αίσθηση της ελευθερίας…».

Αναζητώντας ισορροπία ανάμεσα σε ιστιοπλοΐα και σχολικές υποχρεώσεις

 
Όσο μεγαλώνει, βέβαια, οι υποχρεώσεις του αυξάνονται και τα μέτωπα πολλαπλασιάζονται. Και όταν μιλάμε για έναν νεαρό 15 ετών, αναφερόμαστε κυρίως στις σχολικές υποχρεώσεις του, οι οποίες τα επόμενα χρόνια θα είναι περισσότερες, δεδομένου ότι από τον Σεπτέμβριο θα φοιτά στην πρώτη τάξη του λυκείου. Ο Βαγγέλης, πάντως, δείχνει να διαχειρίζεται ισορροπημένα το πάθος του για την ιστιοπλοΐα και την υποχρέωση να είναι συνεπείς στα μαθήματά του. «Έχω βάλει στο πρόγραμμά μου μόνο αυτά τα δύο», σημειώνει, «δηλαδή από τη μια την ιστιοπλοΐα και από την άλλη το σχολείο και το φροντιστήριο».  «Κάτι, που σημαίνει ότι έχω να κάνω γρήγορα και σωστά τα μαθήματα μου», συμπληρώνει, «και το σαββατοκύριακο να ασχολούμαι με την ιστιοπλοΐα». Βέβαια, αν σκεφτεί κανείς ότι για τις προπονήσεις του αναγκάζεται να μεταβαίνει στην Αλεξανδρούπολη, αντιλαμβάνεται ότι το πρόγραμμα του νεαρού αθλητή είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και απαιτεί μεγάλα αποθέματα αντοχής.

Στόχος οι σπουδές στο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης για πτυχίο προπονητού ιστιοπλοΐας

 
Ο ίδιος, ωστόσο, φαίνεται κατασταλαγμένος αναφορικά με το τι θέλει να κάνει στη ζωή του και έτοιμος να εργαστεί για να επιτύχει τους στόχους τους. Σκοπός του, όπως μας αποκαλύπτει, είναι να πετύχει την εισαγωγή του στο Τμήμα Φυσικής Αγωγής της Θεσσαλονίκης, ώστε μέσα από την ειδικότητα της ιστιοπλοΐας να καταφέρει να γίνει προπονητής. Ταυτόχρονα, βέβαια, φιλοδοξεί να συνεχίσει δυναμικά και στον στίβο του πρωταθλητισμού, ώστε να αποσπάσει και νέες διακρίσεις ως αθλητής τα επόμενα χρόνια.

«Όνειρό μου είναι κάποια στιγμή να γίνω αθλητής στον Όμιλο του Φαναρίου και αργότερα προπονητής»

Το μεγάλο του όνειρο πάντως είναι να ξαναλειτουργήσει ο Ναυτικός Όμιλος του Φαναρίου, που θα επιτρέψει την ανάπτυξη του αθλήματος ευρύτερα στην περιοχή μας. « Όνειρό μου είναι κάποια στιγμή να γίνω αθλητής σε αυτόν τον Όμιλο και αργότερα προπονητής», μας αποκαλύπτει. Αυτή τη στιγμή, μολονότι υπάρχει Όμιλος στο Φανάρι, κάποια νομικά προβλήματα  δεν του επιτρέπουν να λειτουργεί. Εξ ου και ο Βαγγέλης είναι υποχρεωμένος να φιλοξενείται από τον Ναυταθλητικό Όμιλο Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να προπονείται και να λαμβάνει μέρος στους αγώνες.
 

Η οικονομική δυσπραγία γιγαντώνει τα εμπόδια

 
Σε μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας, βέβαια, τα εμπόδια για έναν αθλητή που ασχολείται με την ιστιοπλοΐα ολοένα και γιγαντώνονται. Αναφέρθηκε, εξάλλου, ότι ο παράγοντας κόστος εξαρτά σε μεγάλο βαθμό και την επικείμενη συμμετοχή των δύο αθλητών του ΝΟΑ στη Regatta της Αιγύπτου. «Η ιστιοπλοΐα είναι ένα άθλημα που κακά τα ψέματα απαιτεί πολλά χρήματα για τη συμμετοχή στους αγώνες», αναγνωρίζει ο Βαγγέλης. «Υπ’ αυτήν την έννοια, πιστεύω ότι πράγματι η οικονομική αδυναμία θα μπορούσε να με πάει πίσω», προσέθεσε, «αφού κάποιος που έχει περισσότερα χρήματα από εμένα θα μπορούσε να λάβει μέρος σε περισσότερους και μεγαλύτερους αγώνες, οι οποίοι θα τον βελτίωναν και θα τον έκαναν καλύτερο».

Τα «ευχαριστώ» του Βαγγέλη στον προπονητή του, τη διοίκηση του ΝΟΑ και το ΚΤΕΛ Ροδόπης

Κλείνοντας, ο Κομοτηναίος αθλητής δεν ξέχασε να ευχαριστήσει θερμά για την συμπαράστασή τους στην προσπάθεια, που κάνει, τόσο τον προπονητή του, κ. Βασίλη Ηλιόπουλο, όσο και τη διοίκηση του ΝΟ Αλεξανδρούπολης. Ειδική μνεία έκανε επίσης στην πολύτιμη στήριξη, που του προσφέρεται και από το ΚΤΕΛ Ροδόπης, αναφορικά με τις συχνές μετακινήσεις του, πράγμα για το οποίο δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους διοικούντες του. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.