Απο την Κομοτηνη στην κορυφη της Ευρωπης

Η ιστορία του Αλέις Βιντάλ στον Πανθρακικό

Ο Αλέις Βιντάλ ήταν ένας εκ των πρωταγωνιστών της Σεβίλλης, στην πορεία της ως και την κατάκτηση του δεύτερου διαδοχικού και ο «ΠτΘ» καταγράφει τα έργα και τις ημέρες του Ισπανού την περίοδο 2008-2009, όταν αγωνίστηκε στο ελληνικό πρωτάθλημα με τη φανέλα του Πανθρακικού.
 
Τέτοιες μέρες στα 2008, στην Κομοτηνή ακόμη πανηγύριζαν την άνοδο της ομάδας στα «σαλόνια» της Σούπερ Λιγκ για πρώτη φορά στην ιστορία ενός συλλόγου που η ιστορία του άρχισε το 1964. Την ίδια ώρα, όμως, η διοίκηση του Πανθρακικού, υπό την ηγεσία τότε του Θεόδωρου Σαββάκη, είχε στο φουλ τις «μηχανές»της για το σχεδιασμό μιας ομάδας, η οποία θα ήταν σε θέση να πετύχει το στόχο της παραμονής στην κατηγορία, στην παρθενική της συμμετοχής σε αυτήν.
 
Όπερ κι εγένετο αργότερα και με χαρακτηριστική άνεση, μάλιστα. Την τεχνική ηγεσία της ομάδας ανέλαβε ο Εμίλιο Φερέρα, που προηγουμένως είχε εργαστεί και στην Ξάνθη. Ο Βέλγος βοήθησε σε πολλά επίπεδα τον Πανθρακικό. Με την εμπειρία και τις γνώσεις του συνέβαλε έτσι ώστε μια ομάδα, που δεν είχε παραστάσεις από το υψηλό επίπεδο, δεδομένου πως πριν μερικά χρόνια έπαιζε στο ερασιτεχνικό της Ροδόπης, να οργανωθεί καλύτερα εντός κι εκτός γηπέδου.
 
Μεταξύ άλλων, λοιπόν, ο Φερέρα ήταν αυτός που «άνοιξε» το δίαυλο επικοινωνίας με την καταλανική Εσπανιόλ, φέρνοντας από εκεί δύο δανεικούς ποδοσφαιριστές. Ο πρώτος έκανε θραύση στην πρώτη του σεζόν στην Ελλάδα κι ακολούθως πέρασε με επιτυχία κι από τον Πανιώνιο. Σίτο Ριέρα το όνομά του, αδερφός του γνωστού από τη θητεία του σε Λίβερπουλ κι Ολυμπιακό, Άλμπερτ Ριέρα. Ο δεύτερος ήταν ένας πιτσιρικάς, στα 18-19 του χρόνια τότε, που αγωνιζόταν στα «τσικό» της Εσπανιόλ. Η απόκτησή του από τον Πανθρακικό ανακοινώθηκε κι επίσημα στις 31 Ιουλίου του 2008.
 
Αυτός ήταν ο Αλέις Βιντάλ. Από τότε ήταν εμφανές πως επρόκειτο για μια περίπτωση ιδιαίτερα ταλαντούχου ποδοσφαιριστή. Ήταν, ωστόσο, η πρώτη φορά που έφευγε από την οικογένειά του για να αγωνιστεί μακριά από την πατρίδα του, χρειάστηκε ένα διάστημα για να προσαρμοστεί στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα ο Πανθρακικός, στο «βάπτισμα του πυρός» του στη Σούπερ Λιγκ δεν μπορούσε να ρισκάρει συχνά με τη χρησιμοποίηση ενός άπειρου, τότε ακόμη, παίκτη.
 
Το αποτέλεσμα ήταν ο Βιντάλ να φορέσει την πράσινη φανέλα μόλις σε 8 αγώνες πρωταθλήματος και συνολικά 169 λεπτά, δίχως να πετύχει κάποιο γκολ ή να μοιράσει έστω μια ασίστ. Πιο συγκεκριμένα, έκανε το ντεμπούτο του στην αναμέτρηση της 1ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος με αντίπαλο τον Εργοτέλη, μπαίνοντας ως αλλαγή στο τελευταίο λεπτό του ματς. Έπαιξε ξανά 21 λεπτά στο παιχνίδι της 3ης αγωνιστικής με τον ΠΑΟΚ στο ΔΑΚ Κομοτηνής, μέτρησε 13 λεπτά τη 14η αγωνιστική στην έδρα του Λεβαδειακού, 15 λεπτά κόντρα στον Ολυμπιακό την 21η αγωνιστική, 11 λεπτά με τη Λάρισα την 22η, 16 λεπτά με τον Αστέρα Τρίπολης 24η, μόλις 3 λεπτά με την ΑΕΚ την 28η, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τη μοναδική φορά που βρέθηκε στην αρχική ενδεκάδα του Πανθρακικού, έπαιξε 84 λεπτά απέναντι στον ΟΦΗ, την 27η αγωνιστική.
 
Ο σημερινός προπονητής του Πανθρακικού και τότε συμπαίκτης του Βιντάλ, Χοσέ Μάνουελ Ρόκα, δήλωσε στον «ΠτΘ» για το συμπατριώτη του, όπως τον έζησε τότε: «Είχε πολύ ταλέντο και φαινόταν αυτό, παρότι ήταν νεαρός σε ηλικία. Ένας ποδοσφαιριστής γρήγορος, έξυπνος, που κοιτούσε συνεχώς να μαθαίνει πράγματα. Σαν άνθρωπος θα έλεγα πως από τότε ήταν ένας μικρός επαναστάτης, αλλά αρκετά ταπεινός ταυτόχρονα. Βέβαια, ήταν πολύ μικρός, είχε φύγει από την Ισπανία για πρώτη φορά, ζούσε μακριά από την οικογένειά του και τον είχε επηρεάσει αρκετά αυτό. Ο Εμίλιο Φερέιρα πίστευε στο ταλέντο του και δούλευε μαζί του, αλλά όταν έφυγε αυτός ο Βιντάλ δε συνέχισε στον Πανθρακικό».
 
Κατά τα λοιπά, ο νεαρός Ισπανός έκανε αρκετές συμμετοχές με την ομάδα νέων του Πανθρακικού, όπου ξεχώριζε το ταλέντο του στις περισσότερες περιπτώσεις. Το Μάρτιο του 2009, πλέον, ο Εμίλιο Φερέρα κι ο τεχνικός διευθυντής του συλλόγου της Κομοτηνής, Βασίλης Κυρουβίδης, ταξίδεψαν στη Βαρκελώνη κι είχαν συναντήσεις με τους ανθρώπους της Εσπανιόλ, τόσο στα πλαίσια της γενικότερης συνεργασίας που είχε αναπτυχθεί μεταξύ των δύο συλλόγων όσο και για το μέλλον των Ριέρα και Βιντάλ. Υπήρξε, μάλιστα, όπως δήλωσε ο Κυρουβίδης στον «ΠτΘ» μια καταρχήν συμφωνία, προκειμένου οι δύο παίκτες να μετακινηθούν στον Πανθρακικό το καλοκαίρι μόνιμα, μένοντας ελεύθεροι από την ομάδα τους.
 
Παρόλα αυτά, η συμφωνία χάλασε από τη στιγμή που ο Εμίλιο Φερέρα, παρότι είχε ανανεώσει πρόωρα το συμβόλαιο του με τον Πανθρακικό, συμφώνησε να συνεχίσει την καριέρα του από το καλοκαίρι του 2009 στον Πανιώνιο. Μάλιστα, τότε πήρε μαζί του στη Νέα Σμύρνη τον Σίτο Ριέρα, όχι όμως και τον Αλέις Βιντάλ, με την ομάδα της Κομοτηνής, την ίδια ώρα, να χάνει και την επαφή της με τους Καταλανούς της Εσπανιόλ, μετά και την αποχώρηση του Βέλγου.
 
Η συνέχεια ήταν αυτή που λίγοι θα υποψιάζονταν όταν ο Βιντάλ έκανε τις βόλτες του στην Πλατεία Ειρήνης της Κομοτηνής, έπινε τον αγαπημένο του φραπέ στα καφέ της πόλης κι έτρωγε το μουσακά, που λάτρεψε τον ένα χρόνο που έζησε στη χώρα μας, τα μεσημέρια. Για χρόνια περιπλανήθηκε, ως δανεικός, σε αρκετές ισπανικές ομάδες μικρότερων κατηγοριών, ώσπου το 2011 η Αλμερία τον απέκτησε με ελεύθερη μεταγραφή. Εκεί, ο Ισπανός μεσοεπιθετικός βρήκε μια ομάδα που πίστεψε σε αυτόν και του έδωσε το χρόνο και το χώρο για να ξεδιπλώσει το ταλέντο που διέθετε. Σε τρεις σεζόν πραγματοποίησε συνολικά 130 συμμετοχές, σκόραρε 19 γκολ κι έδωσε 14 ασίστ σε συμπαίκτες του, φτάνοντας να αγωνιστεί ως και στην Πριμέρα Ντιβιζιόν, κάτι που ονειρευόταν, άλλωστε, από τότε έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα.
 
«Έλαμψε» στην περσινή La Liga με 38 συμμετοχές, 6 γκολ και 5 ασίστ, με αποτέλεσμα, μάλιστα, να προσελκύσει γρήγορα το ενδιαφέρον κορυφαίων ισπανικών συλλόγων. Αυτή που απέσπασε την υπογραφή του ήταν η Σεβίλλη, του πανούργου Μόντσι, ο οποίος έβγαλε από τα ταμεία της ομάδας από την Ανδαλουσία περί τα 3 εκατομμύρια ευρώ, για να τον αποκτήσει. Κι ο Αλέις Βιντάλ δικαίωσε τη Σεβίλλη για την επένδυση που έκανε στο πρόσωπό της. Έγινε ένα από τα βασικά στελέχη της ομάδας, στη φετινή άκρως επιτυχημένη σεζόν, που είχε σαν αποκορύφωμα τη δεύτερη σερί κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ, με τον Βιντάλ, ο οποίος τον Αύγουστο θα γίνει 26 ετών να ξεκινά στην ενδεκάδα, στον τελικό κόντρα στην Ντνίπρο.
 
Από εκεί που πριν επτά χρόνια φορούσε τη φανέλα του Πανθρακικού, λοιπόν, ζώντας στην Κομοτηνή την ποδοσφαιρική του ενηλικίωση, ο Αλέις Βιντάλ στη Βαρσοβία πριν μερικά βράδια έζησε την καλύτερη μάλλον στιγμή της ζωής του. Κράτησε στα χέρια του το τρόπαιο της δεύτερης στην τάξη κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης και γνωρίζει καλά πως στα… πόδια του είναι να ζήσει κι άλλες παρόμοιες στιγμές. Είτε με τη φανέλα της Σεβίλλης, με την οποία έχει συμβόλαιο μέχρι το 2019, είτε με κάποια άλλη ομάδα, με δεδομένο πως πριν λίγες ημέρες το όνομά του γράφτηκε ακόμη και στα ρεπορτάζ της Μπαρτσελόνα. Στη Βαρκελώνη, εξάλλου, ανδρώθηκε ως παίκτης της Εσπανιόλ, έστω κι αν η τελευταία ποτέ δεν του έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστεί μαζί της στην Πριμέρα Ντιβιζιόν και δεν τον πίστεψε πραγματικά…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.