Αλεξανδρος Νικολαιδης «Ο αθλητισμος εχει πολυ μεγαλες κοινωνικες αξιες και σημαντικες κοινωνικες προεκτασεις»

«Ο αθλητισμός μπορεί να γίνει είσοδος για μία ομαλή ένταξη μέσα στην κοινωνία από την οποία έχουμε μόνο να κερδίσουμε»

Τον αθλητή Αλέξανδρο Νικολαΐδη τον γνωρίζουν οι πάντες. Δύο ασημένια μετάλλια στο Ταε κβο ντο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και του Πεκίνο το 2008, πρωταθλητής Ευρώπης το 2008, σημαιοφόρος της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012 και πολλές ακόμη διακρίσεις, συνθέτουν το προφίλ ενός ανθρώπου που έχει γράψει τη δική του ιστορία στον ελληνικό αθλητισμό.

Ο  Αλέξανδρος Νικολαΐδης, μετά από μία λαμπρή καριέρα στον αθλητισμό επέλεξε να ακολουθήσει το δρόμο της πολιτικής, διεκδικώντας την είσοδό του στην Ευρωβουλή με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Έλληνας Ολυμπιονίκης μίλησε στην εκπομπή «BlockOut» του Βασίλη Στοάκη και αναφέρθηκε στις μεγάλες επιτυχίες, τις δύσκολες στιγμές της καριέρας του συμβουλεύοντας τους νέους να μην τα παρατούν στις δυσκολίες που παρουσιάζονται. Επιπλέον, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους επέλεξε να ασχοληθεί με την πολιτική, αναφερόμενος στο μεγάλο πρόβλημα της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Ο λόγος στον ίδιο λοιπόν…

«Οι δυσκολίες με έκαναν να γίνω πιο σκληρός και επίμονος»

ΠτΘ: Από την κραυγή «έσπασε μάνα έσπασε» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ, πόσο δύσκολος ήταν ο δρόμος για την καταξίωση και τα δύο ολυμπιακά μετάλλια που κατέκτησες στη συνέχεια; Πόσα ψυχικά αποθέματα απαιτούνταν για να μπορέσεις να ξεπεράσεις αυτό το σοκ του τραυματισμού στην πιο κρίσιμη καμπή της καριέρας σου;
Α.Ν.:
Ήταν  σίγουρα μία δύσκολη στιγμή, όταν είχα σπάσει το πόδι μου κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Σύδνεϋ. Αυτό που συνέβη και αυτό που μου έκανε αυτός ο τραυματισμός είναι να γίνω πιο σκληρός και  πιο επίμονος για την υπόλοιπη διάρκεια της καριέρας μου. Δεν λέω ότι ο τραυματισμός μου λειτούργησε καταλυτικά υπέρ μου αλλά σίγουρα όταν συμβαίνουν δυσκολίες και αναποδιές, όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά στη ζωή έχει μεγάλη σημασία πώς τις χειριζόμαστε και πώς τις αντιμετωπίζουμε. Κάποιος άλλος αθλητής μπορεί να αντιμετώπιζε αυτήν την δυσκολία με παραίτηση. Εγώ αποφάσισα να διαλέξω έναν διαφορετικό τρόπο και το αποτέλεσμα στη διάρκεια της καριέρας μου με δικαίωσε.

ΠτΘ:  Η αποζημίωσε ήρθε το 2004 μπροστά στο ελληνικό κοινό και η σταθερότητα επιβραβεύθηκε το 2008 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο. Δυο ολυμπιακά μετάλλια, μία σπουδαία συγκομιδή. Πώς τα  έζησες;
Α.Ν.:
Για μένα ήταν σημαντικό να μπορώ να έχω συνεπή διάρκεια στην καριέρα μου, να θεωρούμαι ανταγωνιστικός και αυτό το κατάφερα με μία παρουσία 20 ετών συμμετοχής σε μεγάλες διοργανώσεις. Ήθελα να νιώθω πως δεν ήταν μία επιτυχία μίας στιγμής αλλά μία γενική αθλητική αξία που είχα στο άθλημα μου και κατάφερα σε κάθε ευκαιρία να το πιστοποιώ.

«Η στιγμή μπροστά σε ένα αδιέξοδο είναι αυτή που ξεχωρίζει σε έναν αθλητή αν είναι φτιαγμένος για να φτάσει ψηλά ή αν συμβιβαστεί με κάτι χαμηλότερο»

ΠτΘ:  Ποιες συμβουλές θα έδινες στους νέους αθλητές όλων των αθλημάτων;
Α.Ν.:
Εγώ δεν θα μιλήσω μόνο για αθλητές αλλά θα ήθελα να απευθυνθώ σε όλα τα παιδιά. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορείς να εμπνεύσεις τους ήδη αθλητές και να τους βοηθήσεις με τις συμβουλές σου. Για μένα άλλο τόσο σημαντικό, ίσως και ακόμα πιο σημαντικό, είναι το γεγονός να μπορείς να πείσεις τα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Ο αθλητισμός στην αγνή του μορφή, αυτήν την οποία γνώρισα εγώ και θα έπρεπε να την γνωρίσει ο καθένας -και όχι ο οπαδισμός και ο χουλιγκανισμός- εμπεριέχει πολύ μεγάλες καθημερινές κοινωνικές αξίες, που συμβάλλουν στην ίδια τη ζωή μας. Μας δίνει μαθήματα. Εγώ στη ζωή μου, όποιο πρόβλημα συναντώ, προσπαθώ να το αναγάγω σε ένα πρόβλημα αθλητικής φύσης ή να το παραλληλίσω με την αθλητική μου καριέρα και το πώς το αντιμετώπισα τότε. Είναι πάρα πολύ σημαντικό τα παιδιά να έχουν μία συνεχή επαφή με τον αθλητισμό, είτε έντονη είτε μικρή. Στα παιδιά που είναι στον αθλητισμό και ακολουθούν επαγγελματικά, ημιεπαγγελματικά ή ερασιτεχνικά, το μόνο που μπορώ να τους πω είναι να μην κάνουν ποτέ πίσω στα δύσκολα, γιατί είναι αυτή η στιγμή, όταν φτάσεις μπροστά σε ένα αδιέξοδο, που ξεχωρίζει έναν αθλητή από το αν είναι φτιαγμένος να φτάσει ψηλά ή αν συμβιβαστεί με κάτι χαμηλότερο.

«Εφόσον πάρω την ψήφο του λαού, έχω πολλές προτάσεις για την μεγάλη αγάπη της ζωής μου, τον αθλητισμό»

ΠτΘ: Τι είναι αυτό που σε ώθησε να ασχοληθείς με την πολιτική σκηνή και ιδιαίτερα να είσαι στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές του Μαΐου;
Α.Ν.:
Μετά από το τέλος της καριέρας του, ο καθένας προσπαθεί να βρει δημιουργικά και παραγωγικά πράγματα για την ίδια την κοινωνία. Εγώ αυτό το διάστημα χωρίς να είμαι στα φώτα της δημοσιότητας ασχολήθηκα με θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις διακρίσεις παντός τύπου, τα μεταναστευτικά προβλήματα, τα προβλήματα της ίδιας της Ευρώπης. Συμμετείχα σε διάφορες δράσεις που ήταν προς αυτές τις κατευθύνσεις και ήρθε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που άκουσε τι έλεγα και επειδή ταυτίζομαι με την πλειονότητα των απόψεων του, χάρηκα πολύ για την πρόταση και την αποδέχθηκα χωρίς δεύτερη σκέψη. Όταν εγώ μιλούσα για αυτά τα πράγματα απευθυνόμουν σε περιορισμένο κοινό, το οποίο συνήθως ήδη συμφωνούσε μαζί μου. Δεν μπορούσα να μιλήσω σε καινούργια αυτιά. Μέσα από αυτήν την ευκαιρία που μου έδωσε η συμμετοχή μου στις Ευρωεκλογές, βρίσκω πιο εύκολα βήμα να μιλήσω για αυτά που με απασχολούν. Νιώθω πως μπορώ να βοηθήσω ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει γύρω μας, να τους ευαισθητοποιήσω. Απευθύνομαι σε ανθρώπους που ίσως έχουν διαφορετική άποψη σε όλα αυτά για τα οποία μιλάω. Γενικά, αν καταφέρω εν τέλει να εκλεγώ, έχω πολλά πράγματα στο μυαλό μου να κάνω για την μεγάλη αγάπη της ζωής μου, τον αθλητισμό, και για όλα αυτά τα παιδιά που παλεύουν με τα ελάχιστα εφόδια. Αυτό δεν είναι σπόντα για την πολιτεία, καθώς η κατάσταση έχει φύγει από τον κρατικό έλεγχο και μιλάμε για ανισότητες που αντιμετωπίζουν οι αθλητές μας και προσπαθούν να αναμετρηθούν με αθλητές που οι συνθήκες που προετοιμάζονται δεν έχουν καμία σχέση με τις συνθήκες των Ελλήνων αθλητών.

«Ο αθλητισμός είναι το κοινό μέσο έκφρασης διαφορετικών ανθρώπων»

ΠτΘ: Ο αθλητισμός είναι ένα σημαντικό κομμάτι και δυστυχώς δεν έχει την αντιμετώπιση που αξίζει στη χώρα μας. Τι σημαίνει για σένα, που τον έχεις υπηρετήσει με μεγάλες επιτυχίες;
Α.Ν.:
Ο αθλητισμός έχει πολύ μεγαλύτερες προεκτάσεις από αυτές που αναγκαζόμαστε όλοι να διαβάζουμε στα αθλητικά σάιτ και τις εφημερίδες και να βλέπουμε από την τηλεόραση. Αυτό δεν είναι αθλητισμός, αυτό είναι η άρρωστη μορφή με όλες τις παθογένειες.  Ο αθλητισμός είναι το κοινό μέσο έκφρασης διαφορετικών ανθρώπων. Είναι η δίοδος σε μία κοινωνία για άτομα που δεν μπορούν να βρουν ανοιχτό δρόμο για να νοιώσουν μέρος μίας κοινωνίας λόγω κάποιων διαφορών, είτε φυλετικών είτε σωματικών. Ο αθλητισμός μπορεί να γίνει είσοδος για μία ομαλή ένταξη μέσα στην κοινωνία από την οποία μόνο να κερδίσουμε έχουμε όλοι μας και τα ίδια τα παιδιά θα βρουν ένα πάτημα για να νιώθουν κομμάτι δικό μας.

«Η εσωστρέφεια δίνει πρόσφορο έδαφος έκφρασης στις ακροδεξιές πολιτικές»

ΠτΘ: Το διακύβευμα των φετινών ευρωεκλογών είναι η αύξηση των ποσοστών της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Σε προβληματίζει αυτό το γεγονός;
Α.Ν.: 
Αυτό δεν είναι κάτι που φύτρωσε αλλά κάτι που δημιουργήθηκε. Ο καθένας μας πρέπει να κοιτάξει και να ψάξει γιατί δημιουργήθηκε αυτή η αύξηση των ποσοστών των ακροδεξιών κομμάτων. Δυστυχώς ο κόσμος δεν κάθεται να ψάξει αλλά βλέπει μόνο τις συνέπειες. Πρέπει  να κάνουμε αρκετά βήματα πίσω για να δούμε από πού ξεκίνησε το όλο πρόβλημα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χαράσσει τις πολιτικές για τους λαούς, αλλά αντίθετα έχει επιλέξει ένα δρόμο άκρως οικονομικό. Διαχειρίζεται όλες τις χώρες με έναν τρόπο που δεν έχει καμία σχέση με τους λόγους δημιουργίας της. Οι άνθρωποι βλέπουν ότι δεν τους εκφράζει η πολιτική της Ευρωπαϊκής  Ένωσης και δεν έχουν λόγο έκφρασης. Ακόμα και οι Ευρωβουλευτές δεν έχουν τη δύναμη που θα έπρεπε να έχουν ως εκπρόσωποι του λαού στο οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι δυσνόητο αυτό που συμβαίνει για κάθε μέσο Ευρωπαίο ψηφοφόρο. Όταν δεν καταλαβαίνει ο κόσμος τι γίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι λογικό να της γυρίσει την πλάτη. Όταν γίνει αυτό και αποφασίζουν να κλειστούν σε μία εσωστρέφεια αρχίζουν οι ακροδεξιές πολιτικές. Τότε βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να εκφραστούν. Αυτό έχει να κάνει είτε με κλείσιμο των συνόρων είτε με μία γενική φοβία προς το κάτι διαφορετικό γιατί ο άνθρωπος νιώθει ασφαλής στο ασφαλές περιβάλλον το οποίο γνωρίζει και μπορεί να ελέγξει. Δεν μιλάμε πλέον για ορατό κίνδυνο αλλά για ένα ορατό πρόβλημα της ακροδεξιάς. Η λύση αυτού του προβλήματος μπορεί να τη δώσει η ίδια η Ευρώπη μέσω της αλλαγής πολιτικής. Δεν πιέζουν όλες οι μεριές των Ευρωπαϊκών κομμάτων αλλά σταδιακά πολλά ευρωπαϊκά κόμματα καταλαβαίνουν πως μπορούμε όλοι μαζί να μην αφήσουμε να ξυπνήσει αυτό το τέρας που είναι υπεύθυνο για την καταστροφή της. Πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί κάτι πριν γκρεμιστεί η Ευρώπη.

«Εκτός από τα ποσοστά της Χ.Α. με αγχώνει και η ακροδεξιά ρητορική ορισμένων πολιτικών»

ΠτΘ: Σε αγχώνει το γεγονός πως η ακροδεξιά έχει κάνει αισθητή την εμφάνιση της και στην Ελλάδα;
Α.Ν.:
Με προβληματίζει πάρα πολύ η έξαρση της ακροδεξιάς και δεν αναλώνομαι στα ποσοστά της Χ.Α. αλλά κυρίως στο ότι πολλοί πολιτικοί επιλέγουν μία ακροδεξιά ρητορική για να συμβαδίσουν με τα σημεία των καιρών. Ο πολιτικός πρέπει να κάνει κοινωνικό έργο και να πηγαίνει κόντρα στα σημάδια των καιρών.  Πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις κοινωνικές μας ευθύνες και εγώ προσωπικά αυτό που κάνω είναι να προσπαθώ να αφυπνίσω τον κόσμο και να του δείξω πως αυτές οι ευρωεκλογές δεν έχουν να κάνουν με τα εσωτερικά μίας χώρας αλλά όλοι μαζί οφείλουμε να διορθώσουμε τη λάθος πορεία της Ευρώπης.

ΠτΘ: Αλέξανδρε, σε ευχόμαστε καλή δύναμη στο έργο σου, γιατί η Ελλάδα χρειάζεται ανθρώπους του αθλητισμού σε καίρια πόστα.
Α.Ν.:
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Η Ελλάδα γέννησε τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Αυτά τα παιδιά και οι οικογένειες τους που ανησυχούν για το μέλλον τους αναφορικά με τον αθλητισμό έχουν ανάγκη να νιώσουν ότι κάποιος προσπαθεί για αυτούς. Είναι σημαντικό να ξέρεις ότι κάποιος προσπαθεί για σένα άσχετα αν τα καταφέρει ή όχι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.