8 χρονια χωρις τον «Αετο» του ελληνικου βολει

Ο Νίκος Σαμαράς μπορεί να έφυγε πρόωρα αλλά άφησε τεράστια παρακαταθήκη στον ελληνικό αθλητισμό

Συμπληρώνονται 8 χρόνια από την ημέρα που ο Νίκος Σαμαράς, ο «Αετός» του ελληνικού βόλεϊ έφυγε από κοντά μας. Συγκεκριμένα στις 4 Ιανουαρίου του 2013 έπεσε σαν βόμβα η είδηση της ξαφνικής απώλειας του «Σαμ» σκορπίζοντας σε θλίψη όλη την αθλητική κοινότητα.

Ένας «επαναστάτης με αιτία» που στις υπερφυσικές του ικανότητες αντικατοπτρίστηκαν τα όνειρα των Εβριτών για διάκριση καθώς ήταν αυτός που οδήγησε τον ιστορικό Αθλητικό Όμιλο Ορεστιάδας σε 3 Final-4 και σε 3 τελικούς της Α1, χωρίς να καταφέρει να κατακτήσει όμως κάποιο τρόπαιο. Αυτό μπορεί να ήταν και γραφτό αν και «τρόπαιο» θεωρείται η αγάπη που εισέπραξε ο ίδιος και οι συμπαίχτες του αλλά και ο Αθλητικός Όμιλος Ορεστιάδας που έδειξε σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη την Θρακιώτικη αντρειοσύνη. Και αν ο Έβρος και η Θράκη φημίζεται για την φιλοξενία, η αλήθεια είναι πως ο Σαμαράς και οι συμπαίχτες του ήταν ιδιαίτερα αφιλόξενοι στο παλιό ιστορικό «κλουβί» της Ορεστιάδας.  

Όσοι αγωνίστηκαν με τον Νίκο Σαμαρά έχουν να πουν μία ξεχωριστή κουβέντα. Ένας άνθρωπος που πάντα ήθελε να νικάει. Η είδηση του απρόσμενου θανάτου έσκασε σαν βόμβα στην Ορεστιάδα, όπου μεγάλωσε και αγαπήθηκε όσο λίγοι.

Η συμβολή του δασκάλου Καμπερίδη στο να έρθει ο Σαμαράς στο βόλεϊ

«Ο Σαμαράς δεν θα ήταν Σαμαράς αν δεν ήταν ο Καμπερίδης. Αυτός τον είχε δει και το είχε πάρει προσωπικά και περίμενε έξω από το σπίτι της γιαγιάς του για να τον πείσει να ασχοληθεί με το άθλημα λέγοντας χαρακτηριστικά πως ¨αν δεν έρθεις θα σου σπάσω τα γόνατᨻ αποκάλυψε ο παλιός διοικητικός του ΑΟ Ορεστιάδας κ. Μελάς και ανέφερε χαρακτηριστικά την φράση του «Δασκάλου» πως «αυτόν θα τον δεις και θα τρίβεις τα μάτια σου σε έναν χρόνο» τονίζοντας πως «ότι καλύτερο έχει ο Θεός για το βόλεϊ το έδωσε πάνω του». Ο Καμπερίδης ήθελε να τον κάνει πασαδόρο γιατί τότε δεν υπήρχε δίμετρος πασαδόρος αλλά τελικά καθιερώθηκε ως ακραίος γιατί εκεί υπέφεραν οι ομάδες και τα συνδύαζε όλα.

Ξεχώριζε για την εργατικότητα και το πάθος για τη νίκη

Για έναν ηγέτη με όλα τα γράμματα κεφαλαία έκανε λόγο ο Θοδωρής Μποζίδης ενώ ο Στέλιος Κεμανετζής δεν έκρυψε πως ακόμα πιστεύει πως είναι μία από τις πλάκες που συχνά-πυκνά σκαρφιζόταν ο Σαμαράς. «Τεράστιος, αετός, μεγάλος συμπαίχτης, πολύ καλός φίλος και δουλευταράς. Αν κάτι τον ξεχώριζε από όλους τους υπόλοιπους ήταν η εργατικότητα του και η επιμονή για να νικήσει» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Κεμανετζής για να συμπληρώσει ο Ηλίας Γραμματικόπουλος πως «ήταν αδερφός, μέντορας και κολώνα της ομάδας ενώ η απουσία του είναι αισθητή σε όλο το βόλεϊ».

Ο Νίκος Σαμαράς αφιέρωνε πολλές ώρες στο γήπεδο δουλεύοντας σκληρά και αποτελούσε παράδειγμα για όλους τους συμπαίχτες του και πρότυπο για τις επόμενες γενιές. «Ο Σαμαράς ώθησε τον κόσμο στο να αγαπήσει το βόλεϊ και να το παρακολουθεί ένθερμα» τόνισε ο Στέλιος Κεμανετζής, ο οποίος συμφώνησε με τον Πολ Πεταλωτή πως πρόκειται για τον «Γκάλη του βόλεϊ».

Νίκος Σαμαράς, ο Γκάλης του βόλεϊ

Για τον Κώστα Μπαρμπούδη και τον Δημήτρη Βλασακίδη αποτέλεσε πρότυπο και λόγος για να ασχοληθούν πιο ενεργά με το βόλεϊ. Από την πλευρά του ο κ. Μαυρίδης χαρακτήρισε τον Σαμαρά ως «το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα του αθλητικού ιδεώδους που θέλουμε να έχουμε στην περιοχή μας» ενώ ο κ. Πεταλωτής συμφώνησε με τον χαρακτηρισμό «Γκάλης του βόλεϊ» που του έχει αποδοθεί.

Κανείς στην Ορεστιάδα δεν μπορεί να πιστέψει πως ο «Αετός» τους έφυγε τόσο γρήγορα και κυρίως τόσο άδικα. Δεν έφυγε με τις καλύτερες σχέσεις από την Ορεστιάδα το 98΄ για να αγωνιστεί στην Φαλκονάρα, παρόλα αυτά όμως χάρισε 25 εκατομμύρια δραχμές στον Σύλλογο. Εκεί μάλιστα είχε προκαλέσει έκπληξη στους ιθύνοντες του Συλλόγου καθώς δεν είχαν δει ξανά τέτοια αποτελέσματα στις εργομετρικές εξετάσεις. «Όλα τα καλά τα έδωσε πάνω του και δυστυχώς μας τον πήρε γρήγορα από κοντά μας» είπε σχεδόν βουρκωμένος ο κ. Μελάς. 

Ως απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής και έχοντας πολλές γνώσεις από τους προπονητές που είχε συνεργαστεί, ο Σαμ είχε ξεκινήσει το δικό του ταξίδι στη Λήμνο ωστόσο η μοίρα έμελλε να είναι σύντομο…

Μπορεί ο Σαμαράς να μην βρίσκεται ανάμεσα μας αλλά στην Ορεστιάδα όπου και αν κοιτάξεις έχει μείνει συνώνυμο των «χρυσών χρόνων» του ΑΟΟ.

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.