Ιλχαν Αχμετ: «Η στηριξη των Δικηγορων στις λογικες διεκδικησεις τους ειναι επιτακτικη»

Ερώτηση από την Κ.Ο του ΚΙΝΑΛ

Κοινοβουλευτική Ερώτηση για την στήριξη του δικηγορικού κατατέθηκε από σύσσωμη την Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής την οποία συνυπογράφει ο βουλευτής Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ.

«Οι δικηγόροι αποτέλεσαν από τους πρώτους κλάδους που επλήγησαν από τις συνέπειες της πανδημίας με το κλείσιμο και την υπολειτουργία των δικαστηρίων. Παράλληλα υπολειτουργούν και οι  υπηρεσίες, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος» επισημαίνεται σχετικά στην ερώτηση και τονίζεται πως «δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν έχει στηρίξει τον δικηγορικό κλάδο στον επιβαλλόμενο βαθμό. Η αντιμετώπισή τους δεν είναι σε καμία περίπτωση η αναμενόμενη, και ούτε καν αναλογική με τις συνέπειες που καλούνται να επωμιστούν. Η οικονομική κατάσταση του κλάδου έχει οδηγήσει μεγάλα τμήματα του δικηγορικού κόσμου, και ιδίως νέους, μαχόμενους, οικογενειάρχες, στα όρια των αντοχών τους, αφού αδυνατούν πλέον να καλύψουν ακόμη και βασικές βιοτικές τους ανάγκες».

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

«Η παρατεταμένη υγειονομική κρίση με δραματικές συνέπειες τόσο στην υγεία, όσο και στην οικονομία, συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς και χωρίς καμία ουσιαστική πρόβλεψη για το πόσο θα διαρκέσει. Οι δικηγόροι αποτέλεσαν από τους πρώτους κλάδους που επλήγησαν από τις συνέπειες της πανδημίας με το κλείσιμο και την υπολειτουργία των δικαστηρίων. Παράλληλα υπολειτουργούν και οι  υπηρεσίες, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν έχει στηρίξει τον δικηγορικό κλάδο στον επιβαλλόμενο βαθμό. Η αντιμετώπισή τους δεν είναι σε καμία περίπτωση η αναμενόμενη, και ούτε καν αναλογική με τις συνέπειες που καλούνται να επωμιστούν. Η οικονομική κατάσταση του κλάδου έχει οδηγήσει μεγάλα τμήματα του δικηγορικού κόσμου, και ιδίως νέους, μαχόμενους, οικογενειάρχες, στα όρια των αντοχών τους, αφού αδυνατούν πλέον να καλύψουν ακόμη και βασικές βιοτικές τους ανάγκες.

Οι διεκδικήσεις τους, που πιέζουν ακόμα πιο έντονα το τελευταίο διάστημα, είναι στη λογική κατεύθυνση, και οφείλετε να τις λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν, τόσο για την αποτελεσματική λειτουργία και άσκηση του επαγγέλματός τους, όσο και ως προς την δυνατότητα κάλυψης των βιοτικών τους αναγκών.

Ο πρώτος άξονας στον οποίο κινούνται οι διεκδικήσεις τους έχει να κάνει με την διασφάλιση της διαρκούς και ακώλυτης λειτουργίας της δικαιοσύνης, σε συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας, που αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη για την προάσπιση των συμφερόντων του.

Δίκες που αφορούν στο δικαίωμα προστασίας ευαίσθητων κατηγοριών της κοινωνίας (πχ. προσωρινή δικαστική προστασία, διατροφές ανηλίκων, εργατικές αξιώσεις, μισθωτικές υποθέσεις, κρατούμενους κ.ο.κ.), πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να γίνονται, με την τήρηση των μέτρων πρόληψης και προστασίας και τον χρονικό καταμερισμό της συζήτησης των υποθέσεων.

Ως προς την οικονομική τους στήριξη, επιζητούν να στηριχθούν και αυτοί στο επίπεδο που έχουν στηριχθεί άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει, κατά προτεραιότητα και σύμφωνα με το πάγιο διεκδικητικό πλαίσιο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους για μείωση ή αναστολή από τις τρέχουσες ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φορολογία εισοδήματος) και να συνεχίσει η ένταξη τους στη μείωση της επαγγελματικής στέγης και για τους προσεχείς μήνες, αφού δε δύναται να ασκήσουν το επάγγελμά τους.

Ο δικηγορικός κόσμος της χώρας και τα θεσμικά του όργανα εκπροσώπησης συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τη σημαντική απουσία ουσιαστικής και αποτελεσματικής στήριξης του κλάδου, ειδικά από τη στιγμή που έχουν αποτελέσει κυβερνητικές εξαγγελίες από την αρχή της πανδημίας, αλλά και κατά τη διάρκειά της πολλές φορές, τόσο από τα Υπουργείο σας, όσο όμως και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της στάσης αυτής αποτελεί η μη ανταπόκριση του Πρωθυπουργού, έως σήμερα, στο αίτημα του συνόλου των επιστημονικών φορέων της χώρας για συνάντηση μαζί του.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η αναμονή της συζήτησης ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας της Αίτησης Ακύρωσης, που κατέθεσαν οι 13 Πρόεδροι της Συντονιστικής Επιτροπής, κατά της ΚΥΑ, κατά το μέρος που αφορά στα δικαστήρια, εισαγγελίες, στρατιωτικά δικαστήρια, έµµισθα, άµισθα υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως κτηµατολογικά γραφεία και υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηµατολόγιο».

Βάσει των προαναφερόμενων, και επειδή η αποτελεσματική λειτουργία της Δικαιοσύνης στο σύνολό της είναι επιτακτική ανάγκη,

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

  1. Σκοπεύετε να εντάξετε, έστω και τώρα, τον κλάδο των δικηγόρων στα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης, όπως αναφέρθηκαν και παραπάνω, τόσο ώστε να περιοριστεί η ζημία που έως τώρα έχουν υποστεί όσο και για να είναι σε θέση να συνεχίσουν να επιτελούν ορθά, απρόσκοπτά και χωρίς δυσλειτουργίες τον θεσμικό ρόλο τους;
  • Με δεδομένο ότι αφενός η αναστολή της πλήρους λειτουργίας των δικαστηρίων φαίνεται να παρατείνεται και αφετέρου παραμένει ακόμα άγνωστο το πότε θα επιτραπεί η λειτουργία αυτών όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, σκοπεύετε να εκπονήσετε ειδικότερο, ασφαλές και πιο διευρυμένο πλαίσιο διεξαγωγής δικών και λοιπών διαδικαστικών πράξεων, που αφορούν στο δικαίωμα προστασίας ευαίσθητων κατηγοριών της κοινωνίας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος, έως ότου αρθούν τα ισχύοντα μέτρα;».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.