Αναμενεται «βροχη» ενστασεων για τους Δασικους Χαρτες στη Ροδοπη

Σημαντικές εκτάσεις φαίνεται να βρίσκονται εντός δασικού χώρου σε όλη τη Ροδόπη, και οι ιδιοκτήτες καλούνται να ξεκαθαρίσουν το καθεστώς τους

Πολλές ενστάσεις, ώστε να ξεκαθαριστούν «υπερκαλύψεις» μεταξύ αγροτεμαχίων και δασικών εκτάσεων, σε όλη τη Ροδόπη, θεωρεί πως θα επιφέρουν οι δασικοί χάρτες που αναρτήθηκαν πρόσφατα, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης κ. Τριαντάφυλλος Παπαδάκης, ο οποίος προτρέπει όλους τους αγρότες να ελέγξουν τους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν και αν εντοπίσουν ζήτημα με τα δικά τους χωράφια, να φροντίσουν να κάνουν ενστάσεις στην τοπική υπηρεσία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ημερομηνία λήξης για την υποβολή ένστασης, που γίνεται ηλεκτρονικά, είναι η 27 Μαΐου για τους κατοίκους εσωτερικού και 16 Ιουνίου για τους κατοίκους εξωτερικού.

Όπως τόνισε «θα πρέπει οι αγρότες να δουν τον χάρτη, να δουν ένα ένα τα χωράφια τους, αν αυτά καλύπτονται από την πράσινη περιοχή που καθορίζει από τη διαμόρφωση που έγινε, πού υπάρχει δάσος».

Η περιοχή όπως φαίνεται σήμερα…

Κάποιες περιπτώσεις είναι οριακές, κάποιες είναι προφανείς, αλλά όλες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατάλληλα, ώστε να μην έχουν προβλήματα στη συνέχεια επεσήμανε ο κ. Παπαδάκης εξηγώντας πως το ζήτημα ξεκινά από τον καθορισμό των πράσινων περιοχών, που χαρακτηρίζονται ως δασικές, και στηρίζονται σε λήψεις αεροφωτογραφιών που έγινε από το 1945 έως και 1960 από τη Γεωγραφική Υπηρεσία.

Σε κάποιες περιπτώσεις, θεωρεί πως η αντιδικία στην ουσία με το Δασαρχείο θα μπορεί να διευθετηθεί με κατάλληλη φωτοερμηνεία της λήψης, όπως φαίνεται σε μια από τις φωτογραφίες που παραθέτουμε του 1950 για την περιοχή της Ξυλαγανής.

… και στην ορθοφωτογραφία του 1950

Ανάλογα φαινόμενα, θεωρεί πως μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορα χωράφια σε όλη τη Ροδόπη, κυρίως σε παλιότερους οικισμούς, με μικρότερα προβλήματα στους προσφυγικούς οικισμούς. Ένας άλλωστε παράγοντας μπορεί να είναι το γεγονός ότι έχουν υπάρξει διανομές μετά τη λήψη αυτών των φωτογραφιών, με αποτέλεσμα χώροι που φαίνονται σαν δάσος, πλέον να καλλιεργούνται.

Εκτάσεις όπως αυτή στην περιοχή της Γρατινής, θα πρέπει να ξεκαθαριστούν

Συνεπώς υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να ερμηνευτούν ως δάσος κάποιες περιοχές, λόγω της ορθοφωτογραφίας, αλλά ουσιαστικά να έχει δοθεί μεταγενέστερα σαν χωράφια. Έτσι γι’ αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να γίνει ένσταση, με τον αγρότη να υποβάλλει τα έγγραφα που αφορούν την συγκεκριμένη περιοχή.

Κλείνοντας ο κ. Παπαδάκης έσπευσε να διευκρινίσει πως τόσο οι δασικοί χάρτες, όσο και το Κτηματολόγιο, ήταν παρεμβάσεις που έπρεπε να γίνουν, ώστε να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες να ξεκαθαρίσουν τα αγροτεμάχια, τι ανήκει πού, και να μην ζουν στην αβεβαιότητα. Πιστεύει δε πως όλη αυτή η διαδικασία θα πρέπει να προχωρήσει, παρόλο που θεωρεί ότι είναι πιθανό να υπάρξουν παρατάσεις στη διαδικασία των ενστάσεων, αν όντως οι ενστάσεις θα είναι τόσες όσες αναμένει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.