Μονοημερη η καταληψη της Πρυτανειας στην Κομοτηνη

Από φοιτητές του ΣΟΦΕΚ, με αφορμή τα γεγονότα στο ΑΠΘ

Ζητούν από τις πρυτανικές αρχές να καταδικάσουν την εισβολή των ΜΑΤ

Συμβολική κατάληψη για μία μέρα, με αφορμή τα επεισόδια στο ΑΠΘ, πραγματοποίησαν στο κτίριο της Πρυτανείας στην Κομοτηνή φοιτητές του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών Εστιών Κομοτηνής το πρωί της Τρίτης 23 Φεβρουαρίου.

Παρόλο που τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης αποτέλεσαν την αφορμή, με βασικό αίτημα των φοιτητών την απελευθέρωση των συλληφθέντων, θέλησαν με αυτό τον τρόπο να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στους γενικότερους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και να ζητήσουν να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια το εαρινό εξάμηνο.

Και αυτό γιατί θεωρούν πως η αναστολή των μαθημάτων έγινε όχι για λόγους υγείας, αλλά πολιτικούς, ώστε να περάσουν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης με την ελάχιστη αντίδραση από την εκπαιδευτική κοινότητα.

Τα μέλη της ΣΟΦΕΚ είχαν συνομιλία με τον Πρύτανη κ. Αλέξανδρο Πολυχρονίδη, που βρέθηκε στο χώρο μετά την κατάληψη, ζητώντας να τοποθετηθούν οι πρυτανικές αρχές για όσα διαδραματίστηκαν στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, αλλά και για τον νόμο Κεραμέως, τόσο στον τομέα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, όσο και στο θέμα της βάσης εισαγωγής, που ανησυχούν ότι θα πλήξει σημαντικά και τμήματα στο ΔΠΘ.

Οι φοιτητές συναντήθηκαν με τον Πρύτανη του ΔΠΘ

Ο κ. Πολυχρονίδης τόνισε πως θα λάβει υπόψη τις προτάσεις τους, αλλά και θα συζητηθούν τα θέματα στην προσεχή Σύγκλητο του Πανεπιστημίου.

Από την πλευρά τους οι φοιτητές θα πραγματοποιήσουν σήμερα Συνέλευση, ενώ το μεσημέρι της Πέμπτης προγραμματίσουν συγκέντρωση στην Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής, καλώντας όλη την Κομοτηνή να συμμετάσχει.

Καταγγέλλουν τα γεγονότα στο ΑΠΘ

Ο Σύλλογος καταγγέλλει τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο ΑΠΘ την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, δηλώνοντας την στήριξή τους και ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων φοιτητών. Απαιτούν δε οι πρυτανικές αρχές του ΔΠΘ να καταδικάσουν της εισβολή των ΜΑΤ στο Αριστοτέλειο.

Άποψή τους είναι πως η  κυβέρνηση επιχειρεί να διαμορφώσει ένα πανεπιστήμιο που όποιος αντιδρά ή θα διώκεται ή θα διαγράφεται, και χάνουν το δικαίωμα των σπουδών με αξιοπρέπεια.

Η κατάληψη στην πρυτανεία ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης

Τα πανεπιστήμια, τονίζουν, έχουν ανάγκη από ανοιχτές σχολές και υψηλού επιπέδου σπουδές, δωρεάν σίτιση και στέγαση, μόνιμο προσωπικό και να λειτουργήσουν ξανά οι σχολές με όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Για αυτό και ζητούν, και θα ζητήσουν και στην κινητοποίησή τους την Πέμπτη, να ανοίξουν ξανά οι σχολές, και να μην προχωρήσει ο Νόμος Κεραμέως, που προβλέπει Πανεπιστημιακή Αστυνομία, πειθαρχικό δίκαιο, όρια φοίτησης και διαγραφές φοιτητών, αλλά και βάση εισαγωγής στην τριτοβάθμια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.