«Η λογοτεχνια στη δευτεροβαθμια εκπαιδευση. Ερμηνευτικη κριτικη και δημιουργικη προσεγγιση των λογοτεχνικων κειμενων»

Το βιβλίο των Σπύρου Κιοσσέ και Ελένης Χατζημαυρουδή παρουσιάζεται διαδικτυακά την Παρασκευή 5 Μαρτίου

Ο Ιανός, οι Εκδόσεις Κριτική και το Εργαστήριο Γλωσσολογίας «ΣυνΜορΦωΣη» θα πραγματοποιήσουν την διαδικτυακή παρουσία του βιβλίου «Η λογοτεχνία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ερμηνευτική κριτική και δημιουργική προσέγγιση των λογοτεχνικών κειμένων», των Σπύρου Κιοσσέ και Ελένης Χατζημαυρούδη, που κυκλοφορεί σε πρόλογο της Μαρίτας Παπαρούση.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Δημήτρης Χριστόπουλος, συγγραφέας-φιλόλογος
  • Μαρία Ζωγραφάκη, συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου φιλολόγων Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
  • Σπύρος Κιοσσές, συγγραφέας του βιβλίου-διδάσκων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Δημιουργικής Γραφής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
  • Ελένη Χατζημαυρουδή, συγγραφέας του βιβλίου-φιλόλογος, Κολλέγιο Ανατόλια
  • Χαιρετισμό θα απευθύνει η Ζωή Γαβριηλίδου διευθύντρια εργαστηρίου Γλωσσολογίας «ΣυνΜορΦωΣη», αντιπρύτανης, ΔΠΘ
  • Παρέμβαση θα κάνει η Μαρίτα Παπαρούση, καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Διδακτικής της Λογοτεχνίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
  • Συντονισμός εκδήλωσης: Ελεωνόρα Ορφανίδου, δημοσιογράφος-προϊσταμένη προγράμματος (τομέας πολιτισμού), Αθήνα 984 fm

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Πώς προσδιορίζεται η «λογοτεχνικότητα» ενός κειμένου; Πώς λειτουργεί η μεταφορά, η συνδήλωση, το μέτρο, η ειρωνεία, η φωνή, η εστίαση και η διαγραφή των χαρακτήρων; Τι σημαίνει ερμηνεύω, αποστασιοποιούμαι και μετασχηματίζω δημιουργικά τμήματα ενός κειμένου ή γράφω ένα νέο, δικό μου, κείμενο; Η σύγχρονη προσέγγιση της λογοτεχνίας στο σχολείο προϋποθέτει την καλλιέργεια της κριτικής ικανότητας και της ευελιξίας. Οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές (ακόμα κι εκείνοι που δυσκολεύονται ιδιαίτερα), αλλά και όσοι ενδιαφέρονται ευρύτερα για τη λογοτεχνία θα βρουν στο παρόν βιβλίο πλούσιο θεωρητικό υπόβαθρο και πλήθος παραδειγμάτων, κυρίως από τα υπάρχοντα σχολικά εγχειρίδια.

Οι συγγραφείς

Ο Σπύρος Κιοσσές είναι απόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην κλασική φιλολογία (Πανεπιστήμιο του Ληντς) και στη μεθοδολογία της εκπαιδευτικής έρευνας (Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης), ενώ εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του στη νεοελληνική λογοτεχνία (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας). Εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στο πεδίο της δημιουργικής γραφής, όπου και διδάσκει, ως μέλος Ε.ΔΙ.Π., νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία, διδακτική της λογοτεχνίας και δημιουργική γραφή. Επιστημονικά, κριτικά και λογοτεχνικά δημοσιεύματά του έχουν φιλοξενηθεί στον περιοδικό και ημερήσιο τύπο.

Η Ελένη Χατζημαυρουδή είναι απόφοιτη του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μετά τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην κλασική φιλολογία ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή της στην αρχαϊκή λυρική ποίηση με τίτλο Ίβυκος Μυθολόγος. Έρις και Έρως (University Studio Press 2005). Συμμετείχε στην ομάδα εργασίας του Ομότιμου Καθηγητή Ε. Κριαρά για το Νεοελληνικό Λεξικό και για το Λεξικό της Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας. Έχει διδάξει ως ειδική επιστήμονας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στο ΑΠΘ. Είναι επίσης συγγραφέας του βιβλίου Η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών από το πρωτότυπο στο γυμνάσιο και στο λύκειο (University Studio Press 2007). Από το 1995 εργάζεται ως φιλόλογος στο Κολλέγιο Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη. Διδάσκει επίσης δημιουργική γραφή στο CTY Greece.

Info

H εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά την Παρασκευή 5 Μαρτίου από:

  • Τη σελίδα facebook και το κανάλι youtube του Ιανού
  • Τη σελίδα facebook των εκδόσεων Κριτική

Ώρα έναρξης: 6.00 μ.μ.

Συμμετοχή Ελεύθερη

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.