SOS εκπεμπουν οι καπνοπαραγωγοι της Θρακης

Ακόμη αναμένουν τις αποζημιώσεις από το ’18∙ εξευτελιστικά χαμηλές οι φετινές τιμές πώλησης

Πρωτοβουλία Ι. Αχμέτ για συνεργασία των βουλευτών της Ροδόπης προκειμένου να «πιέσουν» το ΥΠΑΑΤ

Αποφασισμένοι να βγουν στους δρόμους οι καπνοπαραγωγοί αν δεν πετύχει η ύστατη αυτή προσπάθεια

Κινητοποιήσεις, για να διεκδικήσουν δυναμικά τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές που έπληξαν την σοδειά τους το 2018, είναι αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν τα μέλη του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, μιας και μέχρι τώρα, εκτός από υποσχέσεις, δεν έχουν λάβει τίποτα το χειροπιαστό.

Τελευταία ευκαιρία για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αποτρέψει αυτή την κίνηση, αποτελεί η πρωτοβουλία του Βουλευτή Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ, που σε συνεννόηση με τους άλλους δύο βουλευτές της Ροδόπης θα επιδιώξουν συνάντηση με τον κ. Σπήλιο Λιβανό, ώστε να του εκθέσουν τα προβλήματα του κλάδου και να απαιτήσουν να προχωρήσει στις αποζημιώσεις που η προηγούμενη ηγεσία είχε δεσμευτεί ότι θα δοθούν.

Συνάντηση την άλλη εβδομάδα με τον Υπουργό

Ο κ. Αχμέτ συναντήθηκε το πρωί της Δευτέρας με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης κ. Εσάτ Χουσεΐν με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την διαμορφωθείσα κατάσταση για τους καπνοπαραγωγούς της περιοχής. Όπως περιεγράφηκε κατά τη συνάντηση οι καπνοπαραγωγοί του νομού μας βρίσκονται πλέον στα πρόθυρα της οικονομικής καχεξίας με τις μεγάλες ζημιές του 2018 να αποτελούν το επιστέγασμα της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει, καθώς οι αποζημιώσεις που υποσχέθηκε η παρούσα κυβέρνηση ότι θα προχωρήσουν βρίσκονται ακόμη στα «αζήτητα». Την ίδια ώρα, οι τιμές στα καπνά φέτος είναι εξευτελιστικές, ενώ δεν φαίνεται και να υπάρχει κανένας σχεδιασμός στη νέα ΚΑΠ για την ενίσχυση των καπνοπαραγωγών, ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν την καλλιέργεια.

Για αυτό και ο κ. Ιλχάν Αχμέτ έκανε κάλεσμα προς τον κ. Εσάτ, αλλά και άλλους φορείς, για λαϊκή κινητοποίηση όλων των καπνοπαραγωγών. «Όταν λέμε λαϊκή κινητοποίηση, εννοούμε μια δημοκρατική πορεία για την επίδοση ψηφίσματος, ώστε να δικαιολογήσουμε αυτά που δικαιούμαστε και στερηθήκαμε» τόνισε ο βουλευτής Ροδόπης, διευκρινίζοντας ωστόσο πως πριν την εκδήλωση μιας τέτοιας κίνησης θα ζητήσουν ακόμα ένα ραντεβού από τον ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιο Λιβανό.

Προκειμένου μάλιστα το ραντεβού αυτό να έχει όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα, ο κ. Ιλχάν Αχμέτ επικοινώνησε με τους άλλους δύο βουλευτές Ροδόπης, τον κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον κ. Δημήτρη Χαρίτου, ώστε μαζί με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού να συναντηθούν από κοινού με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, το πιθανότερο την επόμενη εβδομάδα, και να συζητήσουν για ακόμα μια φορά τα προβλήματα της περιοχής, και ανάλογα με τη στάση του, να συντονίσουν τις δικές τους ενέργειες.

Όλοι αποδέχτηκαν την πρόταση, και θα αποφασίσουν τις επόμενες μέρες για το πότε θα γίνει η συνάντηση αυτή. Κλείνοντας, ο κ. Αχμέτ εξέφρασε την άποψη πως «η οικονομική στήριξη των καπνοπαραγωγών στη Ροδόπης είναι καίριας σημασίας και αφορά όλη την κοινωνία».

Η συμβολή άλλωστε των καπνοπαραγωγών, όπως υπενθύμισε ο βουλευτής, στην εθνική οικονομία είναι πάρα πολύ μεγάλη, για αυτό και ελπίζει πως αυτή η ύστατη έκκλησή θα εισακουστεί. Διαφορετικά θα προχωρήσουν σε μαζικές, λαϊκές κινητοποιήσεις, τηρώντας βέβαια όλα τα μέτρα, λόγω κορωνοϊού, σε αυτή την περίοδο.

Συνεχή τα χτυπήματα για τους καπνοπαραγωγούς

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού τόνισε πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη του είναι πολλαπλά, με τελευταίο να είναι η τιμή των καπνών, που έπεσε δραματικά.

Όπως ανέφερε, παρόλο που τα καπνά της σοδειάς του 2020 ήταν μακράν καλύτερα του 2019, είδαν την τιμή τους να πέφτει κατά 20 λεπτά, ενώ οι μεταποιητικές εταιρείες δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται για τις ανάγκες των παραγωγών. Και όλα αυτά μεσούσης της πανδημίας όπου οι αγρότες δεν μπορούσαν να είναι τόσο συχνά στα χωράφια τους, με αποτέλεσμα να βλέπουν πτώση και στις ποσότητες των καπνών που παράχθηκαν.

«Είναι πολύ δύσκολη η θέση μας. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να στηρίξουν την οικογένειά τους» υπογράμμισε ο κ. Εσάτ για να επισημάνει πως με αυτά τα δεδομένα καθίσταται ακόμα πιο σημαντική η στήριξη από το Υπουργείο για τις απώλειες του 2018. Τούτο διότι εκείνη την καλλιεργητική περίοδο, ανέφερε ο κ. Εσάτ, έχασαν 24 εκατ. ευρώ, πέφτοντας σχεδόν στη μισή παραγωγή, και ενώ όταν ζήτησαν στήριξη, κανένας δεν τους είπε όχι, και έχουν δώσει τα έγγραφα σε διαδοχικές ηγεσίες του Υπουργείου, ακόμα περιμένουν.

«Το πρόβλημα βλέπει τόσο η πολιτεία όσο και οι εκλεγμένοι και αντί να βοηθήσουν, ψάχνουν αφορμή για να μην πάρει λεφτά ο κόσμος, σε μια περιοχή που έχει 6.000 ενεργές οικογένειες στον καπνό και συνολικά 30.000 ανθρώπους που ασχολούνται με την παραγωγή καπνού στον τόπο» τόνισε ο κ. Εσάτ. «Σήμερα γελάνε, αύριο θα κλάψουν, βλέποντας τους ανθρώπους να αναγκάζονται να φεύγουν από τον τόπο για να μπορέσουν να ζήσουν τις οικογένειές τους» συμπλήρωσε. «Δεν θέλουμε πολλά λεφτά, να συντηρήσουμε την οικογένειά μας και να σπουδάσουμε τα παιδιά μας» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.