Περισσοτεροι απο 2000 κατοικοι της ΠΑΜ-Θ «αποφοιτησαν» απο την «Ακαδημια δια βιου μαθησης ΑΜΘ»

Κατά την διάρκεια των πέντε και πλέον ετών λειτουργίας της – Φέτος για πρώτη φορά η δυνατότητα παρακολούθησης και για τους κατοίκους Θάσου και Σαμοθράκης

Έξι χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει φέτος η «Ακαδημία δια βίου Μάθησης Α.Μ.Θ.», που ξεκίνησε το 2016 ταυτόχρονα στις πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων της ΠΑΜ-Θ, καθώς και την Ορεστιάδα, από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, σε συνεργασία με τις Σχολές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του τότε ΤΕΙ ΑΜ-Θ, πλέον Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος όπως μετεξελίχθηκε.

Στόχος και όραμά των συντελεστών της προσπάθειας εξ αρχής ήταν η εκπαίδευση και δια βίου μάθηση των πολιτών της Περιφέρειάς μας, καθώς και η διασύνδεση της πανεπιστημιακής κοινότητας με την κοινωνία, γεγονός που επιτυγχάνεται όπως δήλωσε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η υπεύθυνη της Ακαδημίας κ. Κυριακή Γιαλαμά «με τον καλύτερο τρόπο».

Η «Ακαδημία» σε αριθμούς

Άλλωστε όπως έκανε γνωστό η ίδια από την «Ακαδημία» τα πέντε προηγούμενα χρόνια έχουν εκπαιδευτεί περισσότεροι των 2.000 πολιτών, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 470 διαλέξεις από 200 εθελοντές καθηγητές σε 9 διαφορετικές θεματικές ενότητες.

Τα προγράμματα άλλωστε υλοποιούνται εντελώς δωρεάν και με την εθελοντική «προσφορά» του επιστημονικού δυναμικού τόσο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης όσο και του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, σε όλους τους κατοίκους της ΠΑΜ-Θ, άνω των 18 ετών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Την τρέχουσα περίοδο 2020-2021, δεδομένων και των υφιστάμενων, λόγω κορωνοϊού, περιορισμών, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αποφάσισε τη διεξαγωγή της «Ακαδημίας»  διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας Cisco Webex, σε δύο θεματικές ενότητες και συγκεκριμένα τις «Κοινωνία και Ευ Ζην» και «Ενέργεια – Περιβάλλον και Ανάπτυξη».

Η «τηλεκπαίδευση» άνοιξε νέες δυνατότητες

Μάλιστα φέτος, όπως εξήγησε η κ. Γιαλαμά, υπήρξε θερμό ενδιαφέρον με αποτέλεσμα στις δύο ενότητες να παρακολουθούν περίπου 600 πολίτες της ΠΑΜ-Θ, ενώ φέτος δίνεται η δυνατότητα για πρώτη φορά να παρακολουθούν τις διαλέξεις και οι κάτοικοι των νησιών, Θάσου και Σαμοθράκης.

Μάλιστα, όπως εξήγησε η υπεύθυνη της δομής, «στόχος μας του χρόνου, εφόσον επανέλθουμε στην κανονικότητα, ίσως να κάνουμε συνδυασμό διαδικτυακών και δια ζώσης διαλέξεων και γιατί όχι να τις “ανοίξουμε” ακόμα περισσότερο, με μία πρώτη σκέψη να αφορά στους ομογενείς».

«Αυτά προς το παρών αποτελούν σκέψεις που θα δούμε αν και εφόσον πραγματοποιηθούν» ξεκαθάρισε η ίδια, εξηγώντας πως φέτος για πρώτη φορά «εγκαινιάστηκαν» και οι διαλέξεις με επίτιμους καλεσμένους ομιλητές, αρχής γενομένης από τον Δρ. Δημήτρη Μπουραντά, καθηγητή Μάνατζμεντ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τον Δρ. Θάνο Βερεμή, Ιστορικού που αναμένεται να πραγματοποιηθεί, όπως επίσης αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι διαλέξεις των Δρ. Θάνου Ασκητή, Νευρολόγου – Ψυχιάτρου και του Δρ. Ευθύμιου Λέκκα, Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Χωρίς τους συνεργάτες καθηγητές τίποτα δεν θα ήταν εφικτό»

Η κ. Γιαλαμά θέλησε να στείλει ένα ξεχωριστό «ευχαριστώ» στο σύνολο των διδασκόντων, συνεργαζόμενων καθηγητών και επιστημόνων επισημαίνοντας την εθελοντική τους συμμετοχή και τονίζοντας πως «δίχως την δική τους συμμετοχή τίποτα από όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν».

Ερωτηθείσα σχετικά με τα πρακτικά εφόδια που οι συμμετέχοντες λαμβάνουν η ίδια γνωστοποίησε ότι μετά το τέλος του «ακαδημαϊκού έτους», όσοι έχουν παρακολουθήσει από το 60% και πάνω των διαλέξεων λαμβάνουν βεβαίωση συμμετοχής, που «ενισχύει το βιογραφικό τους ακριβώς λόγω της πρωτοπορίας και της καινοτομίας του προγράμματος».

Κλείνοντας η ίδια επεσήμανε πως «έχουμε πολλούς και μεγαλύτερους στόχους και ευελπιστούμε οι συνθήκες να μας επιτρέψουν να τους κατακτήσουμε».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.