Την οδευση των δικτυων περιμενει ο Δημος Κομοτηνης

Το κόστος της σύνδεσης και της αλλαγής καυστήρα θα αποσβεστεί σύντομα λόγω της μείωσης της δαπάνης για καύσιμα

Με την επικείμενη δημιουργία δικτύου φυσικού αερίου στην Κομοτηνή, μαζί με άλλες 5 πόλεις της Περιφέρειας ΑΜΘ, το μυαλό πολλών στρέφεται στη δυνατότητα που μπορεί να έχουν να συνδεθούν με το δίκτυο, μιας και ελπίζουν να μειώσουν το κόστος της θέρμανσης τους. Βέβαια πέρα από τις οικίες, υπάρχουν οι επιχειρήσεις, αλλά και τα Δημόσια κτίρια, που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από αυτό, και κυρίως ο Δήμος Κομοτηνής, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα για την θέρμανση, όχι μόνο των κτιρίων του, αλλά και όλων των σχολικών μονάδων, από Νηπιαγωγεία μέχρι Λύκεια.

Με την έλευση λοιπόν του φυσικού αερίου, η προσοχή έχει ήδη στραφεί προς αυτή την κατεύθυνση, αν και όλα θα εξαρτηθούν από την όδευση του δικτύου, όπως σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων κ. Δημήτρης Καρασταύρου. Και αυτό γιατί αφενός έχουμε πολλά σχολεία συγκεντρωμένα σε μία περιοχή (ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ), αλλά και γιατί το κόστος της αλλαγής καυστήρων από πετρελαίου σε φυσικό αέριο δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο.

Έτσι θα μπορέσει να καλυφθεί με ιδίους πόρους του Δήμου, αν χρειαστεί, με την απόσβεση της δαπάνης αυτής να είναι σύντομη, λόγω της εξοικονόμησης που θα υπάρξει στην προμήθεια καυσίμων.

Παρόλα αυτά ο κ. Καρασταύρου τόνισε πως υπάρχει η δυνατότητα, στο πλαίσιο προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης συγκεκριμένων σχολικών μονάδων, να ενταχθεί και η αλλαγή των καυστήρων σε άλλες μονάδες της πόλης, αλλά θα πρέπει όταν γίνει αυτή, να υπάρχει υφιστάμενο δίκτυο φυσικού αερίου.

Για αυτό και προς το παρόν τηρούν στάση αναμονής, και ανάλογα με την πρόοδο του δικτύου, θα κινηθεί και ο Δήμος, ο οποίος, τον τελευταίο μήνα έχει δει σημαντική αύξηση στο κόστος της θέρμανσης των σχολείων λόγω των αερισμών που πρέπει να πραγματοποιούνται με τα μέτρα πρόληψης της διάδοσης του κορωνοϊού.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως στα κτίρια που έχουν πραγματοποιηθεί ή πραγματοποιούνται ενεργειακές αναβαθμίσεις στο Δήμο, προτιμάται η λύση των αντλιών θερμότητας, που δίνουν τη δυνατότητα, με την αντικατάσταση και των εσωτερικών συστημάτων, να έχουν τόσο θέρμανση το χειμώνα, όσο και ψύξη το καλοκαίρι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.