«Ανοιχτό» θα μείνει το τείχος στον Δυτικό Πύργο του

11.02.2021 19:46

Αντί να καλυφθεί από γυαλί, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, θα γίνει διαμόρφωση ώστε να είναι καθαρά εμφανές, αλλά και να αναδειχθεί η πυλίδα που εντοπίστηκε κοντά στον Πύργο

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/

Πριν από μερικούς μήνες, είχε κατεδαφιστεί ένα μικρό κτίριο, ιδιοκτησία της Μητρόπολης, δίπλα στο τείχος του Βυζαντινού κάστρου, «ανοίγοντας» τον χώρο τόσο για να συνεχιστεί η αρχαιολογική ανασκαφή, όσο και για τις εργασίες ανάδειξης του τείχους που θα ακολουθήσουν.
 
Ήδη στο χώρο είναι εμφανές το τμήμα του τείχους δίπλα στο δρόμο και το πεζοδρόμιο, το οποίο ήταν προγραμματισμένο, στο πρόγραμμα ανάπλασης, να καλυφθεί με γυαλί, και να βρίσκεται εκεί για να μπορεί να το παρατηρεί το κοινό, μιας και η διαδρομή που σχεδιάζεται γύρω από το τείχος θα περνάει από δίπλα.
 
Όμως η ανασκαφή στο χώρο άλλαξε τα δεδομένα, τόσο με την εύρεση μιας πυλίδας ακριβώς δίπλα από το σημερινό τείχος, που ήταν καλυμμένη μέχρι σήμερα, αλλά και το γεγονός πως τα κατάλοιπα του τείχους, που είχαν καλυφθεί από το πεζοδρόμιο, βρισκόταν ψηλότερα από ό,τι αναμενόταν.
 


Για αυτό και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης προώθησε την πρόταση ανάδειξης της πυλίδας και τμήματος του νότιου σκέλους της οχύρωσης και της δυτικής πλευράς του πύργου Π4 του βυζαντινού Κάστρου Κομοτηνής, η οποία εγκρίθηκε την Τρίτη από το ΚΑΣ, μαζί με την τροποποίηση της μελέτης ανάπλασης περιβάλλοντος χώρου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής, του έργου που είναι παρεμφερές στο χώρο.
 
Όπως ανέφερε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης κ. Χρύσα Καραδήμα, η μελέτη αυτή αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφωθεί ο χώρος. Έτσι ο προηγούμενος σχεδιασμός, να είναι σκεπασμένο με γυάλινο δάπεδο, άλλαξε, και πλέον ο χώρος θα είναι ανοιχτός, με την κατάλληλη διαμόρφωση φυσικά μαζί με φύτευση πρασίνου κτλ.
 
Αυτό θα απαιτήσει και επιπλέον εργασίες, αλλά προωθήθηκε αυτή η μελέτη και από το ΚΑΣ, μιας και επηρεάζει και την εργολαβία της ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου του Μητροπολιτικού Ναού Κοίμησης της Θεοτόκου, στο χώρο όπου αποκαλύφθηκε μεταβυζαντινό νεκροταφείο.
 
Το ανοιχτό σημείο θα ξεκινά από το σημείο που έχουν γίνει μέχρι σήμερα εργασίες για το δρόμο, και θα μείνει εμφανές μέχρι τον Πύργο. Όσο για την διάβαση του κόσμου, αυτή θα μπορεί να γίνεται από το πεζοδρόμιο που έχει κατασκευαστεί, αλλά και αν μπορεί να γίνει ειδική διαμόρφωση, ώστε να μπορεί να περνά από την πυλίδα που έχει αποκαλυφθεί.
 
Αυτό σημαίνει πως τουλάχιστον ένα τμήμα του κάστρου θα μείνει ανοιχτό, για να φαίνεται καλύτερα η όδευσή του μέσα στην πόλη. 

ΓΝΩΜΕΣ

DUTH CORNER

Magazine