Ετοιμα να υποδεχθουν τους ερωτευμενους τα ανθοπωλεια της Κομοτηνης

Ελπίζουν να τα πάνε καλά στην φετινή γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, μετά από ένα δύσκολο χρόνο με πολλή αβεβαιότητα

Διαφορετική, όπως όλα φυσικά τον τελευταίο χρόνο, θα είναι η φετινή γιορτή των ερωτευμένων, με τα περισσότερα καταστήματα κλειστά. Φυσικά, ο έρωτας δεν μπορεί να καμφθεί ούτε από τους περιορισμούς στην μετακίνηση, και αυτό ελπίζουν ότι θα συμβεί και υπό τις παρούσες συνθήκες τα ανθοπωλεία της πόλης μας, τα οποία ήδη έχουν προετοιμαστεί για να υποδεχθούν την Κυριακή τους πελάτες τους.
 
Η γιορτή αυτή ελπίζουν πως θα πάει καλά, παρά τις δυσκολίες, αντικειμενικές αλλά και ψυχολογικές, που αντιμετωπίζει ο κόσμος, σε μια περίοδο που είναι αρκετά δύσκολη και για τα καταστήματα, μιας και όλος ο προγραμματισμός, αλλά και η κανονική λειτουργία τους, έχει ανατραπεί.
 
Άλλωστε τα προϊόντα τους είναι κατεξοχήν ευπαθή και αναλώσιμα, και το οποιοδήποτε κλείσιμο ουσιαστικά οδηγεί στην απώλεια όλων αυτών, με κάθε νέο άνοιγμα να κάνει πιο δύσκολη την επιστροφή.

Σίμος Δαλκυριάδης, Ανθολόγιο
«Δυστυχώς το λουλούδι είναι ένα προϊόν που είτε το πουλάς, ή το πετάς, δεν αποθηκεύεται» 

Η κατάσταση γενικώς στα ανθοπωλεία δεν είναι καλή, σημείωσε, γιατί αφενός δεν μπορούν να έχουν ροή στη δουλειά τους με τους πελάτες, αλλά έχουν πρόβλημα και στη ροή των παραγγελιών, που είναι πολύ βασικό κομμάτι της δουλειάς τους. Γιατί έχουν είδη άκρως αναλώσιμα και ευπαθή, με διάρκεια ζωής περίπου 7 ημερών.
 

Ειδικά για το θέμα της παραγωγής, λόγω της πανδημίας, πολλοί παραγωγοί έχουν μετακινηθεί από την ανθοκομία στα κηπευτικά, για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν ότι θα μπορέσουν να τα πουλήσουν.
 
Αυτός είναι και ο λόγος που για τις μέρες του Αγίου Βαλεντίνου, έχουν μια αύξηση τιμής, σε σχέση με πέρυσι, που οι τιμές ήταν ήδη υψηλές, γύρω στο 35%, γιατί δεν υπάρχει διάθεση προϊόντων, αλλά ζητούνται λουλούδια από όλη την Υφήλιο.
 
Οι ζημιές που έχουν πάθει τόσο οι παραγωγοί, όσο και τα ανθοκομικά είδη, σημείωσε, είναι πολύ μεγάλη, επειδή πάρα πολλά προϊόντα πετάχτηκαν.
 
«Δυστυχώς το λουλούδι είναι ένα προϊόν που είτε το πουλάς είτε το πετάς, δεν αποθηκεύεται» σημείωσε, και όλη αυτή η αβεβαιότητα, έχει δημιουργήσει μια περίεργη κατάσταση για όλους.
 

Ειδικά όμως στα μεγάλα αστικά κέντρα, το ζήτημα είναι μεγαλύτερο, μιας και λειτουργούν με αυστηρότερα κριτήρια, και η Αθήνα μπήκε σε lockdown, με τη Θεσσαλονίκη να έχει μεγάλους περιορισμούς και να φαίνεται να οδεύει προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Το θετικό είναι, σημείωσε ο κ. Δακλυριάδης, πως θα επιτραπεί στα ανθοπωλεία να λειτουργήσουν, έστω και με αρκετούς περιορισμούς, γιατί αν δεν λειτουργήσουν αυτή την περίοδο, θα είχαν πολύ μεγάλο πρόβλημα.
 
Και αυτό γιατί οι παραλαβές για την γιορτή έχουν ξεκινήσει εδώ και 15 μέρες, δηλαδή οι πάντες έχουν τα λουλούδια στα χέρια τους, έχουν βγάλει χρήματα από την τσέπη τους και έχουν πληρώσει, μετά από μια μεγάλη περίοδο κατά την οποία δεν εισέπρατταν, ελπίζοντας να μπορέσουν να καλύψουν τις ζημιές σχεδόν ενός έτους.
 
Και αυτό γιατί μπορεί να λειτούργησαν το καλοκαίρι, όμως οι συνθήκες δεν ήταν καλές, με πολλές εκδηλώσεις να έχουν ακυρωθεί, ενώ όσες έγιναν ήταν μικρές.
 

Στη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα μιλούν για 400.000 τριαντάφυλλα, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι μετέωρα, μιας και καταλαμβάνουν το 80-90% των πωλήσεων της ημέρας.
 
Στην περιοχή μας η κατάσταση είναι διαφορετική, όσο αφορά τα καταστήματα, μένει όμως να φανεί αν θα έρθουν οι πελάτες. Ο ίδιος εκτιμά πως ο κόσμος είναι κουρασμένος, θέλει να εκδηλώσει τα συναισθήματά του, αλλά υπάρχει ένα μούδιασμα, λόγω των συνθηκών, και ελπίζει πως θα μπορέσουν να το ξεπεράσουν την Κυριακή.
 
«Θεωρώ αδιανόητο μετά από όλο αυτό το διάστημα, που είναι σκληρό για όλους, να πάψουμε να είμαστε άνθρωποι και να εκδηλώνουμε τα συναισθήματά μας» σημείωσε, παρόλο που υπάρχουν δυσκολίες, αλλά ελπίζουν πως η αγάπη θα το ξεπεράσει.
 
Σαν κατάστημα κατασκευάζουν και δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για να παρουσιάσουν ό,τι πιο όμορφο μπορούν, και να ευχαριστήσουν τους πελάτες που θα προσέλθουν στο κατάστημά τους. 

Ερόλ Μολλά, Ορχιδέα
«Αν γίνει ακόμα ένα lockdown, θα είναι το τελειωτικό χτύπημα για τα ανθοπωλεία» 

Την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να δουλέψουν αυτή την περίοδο, που έρχεται μετά από ένα πολύ δύσκολο έτος, εξέφρασε ο κ. Ερόλ Μολλά από το Ανθοπωλείο Ορχιδέα, που τόνισε πως η προηγούμενη περίοδος ήταν, με μια κουβέντα, «χάλια».
 

Και αυτό γιατί περιορίστηκαν οι γιορτές, καθώς και οι γάμοι και οι άλλες εκδηλώσεις, με αποτέλεσμα να μειωθεί πολύ ο τζίρος τους, αλλά και γενικότερα το ενδιαφέρον.
 
Η κατάσταση, σημείωσε, είναι πολύ δύσκολη, όπως για όλους, και δεν βλέπουν ακόμα φως στο τούνελ, θεωρώντας πως οι επαγγελματίες δεν μπορούν να αντέξουν με αυτά τα δεδομένα.
 

Αν μάλιστα γίνει ακόμα ένα lockdown, πολύ φοβάται πως θα είναι το τελειωτικό χτύπημα για τα δικά τους καταστήματα μιας και τα προϊόντα τους είναι ιδιαίτερα αναλώσιμα, και θα πεταχτούν, αν μείνουν κλειστοί για πάνω από τη μία εβδομάδα.
 
Όσο για την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου; Ελπίζει πως θα μπορέσουν φέτος σιγά σιγά να έχουν ζήτηση, και ελπίζουν πως θα δουλέψουν, με την μεγαλύτερη κίνηση να επικεντρώνεται, όπως κάθε χρονιά, στο τριαντάφυλλο. 

Χρήστος Δαΐμογλου, Νούφαρο
«Είναι κρίσιμο να μείνουμε ανοιχτοί, μιας και τα προϊόντα μας είναι εξαιρετικά ευπαθή»

 
Η κατάσταση στα ανθοπωλεία είναι δυστυχώς τραγική, σημείωσε ο κ. Χρήστος Δαΐμογλου, τονίζοντας πως ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να δουλέψουν για την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, παρόλο που δεν μπορεί αυτή να αναπληρώσει τον ένα χρόνο που έχασαν.
 

Και αυτό γιατί πέρα από τις περιόδους που έμειναν κλειστά, είδαν αντίκτυπο και στην περίοδο του καλοκαιριού, με τις ακυρώσεις γάμων, ορκωμοσιών και άλλων εκδηλώσεων, που αποτελούσαν αναπόσπαστο μέρος της δουλειάς τους.
 
Αυτή τη στιγμή έχει υπάρξει ένα «ζέσταμα» στο ενδιαφέρον για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, γι’ αυτό και προετοιμάζονται και περιμένουν τους ερωτευμένους στο κατάστημά τους.
 
Όσο για το μέλλον, ο κ. Δαΐμογλου θεωρεί πως είναι κρίσιμο να μείνουν ανοιχτοί, μιας και τα προϊόντα τους είναι εξαιρετικά ευπαθή. Για να μπορέσουν λοιπόν να προφυλάξουν τόσο τους πελάτες τους όσο και να συνεχίσουν να δουλεύουν, τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας, αλλά επίσης δουλεύουν πολύ και τις παραδόσεις κατ’ οικον.
 

Αυτές γίνονταν και πριν την πανδημία, όμως πλέον έχουν αυξηθεί, τόσο λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων όσο και για την επιπλέον προστασία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.