Ο Ερντογαν καλει τα κομματα για ενα νεο Συνταγμα

Βολές και κατά του Έλληνα πρωθυπουργού

Προτίμηση μας είναι όλα τα πολιτικά κόμματα να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε ο Πρόεδρος Ερντογάν στην ομιλία του στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, στέλντοντας μηνύματα για το νέο σύνταγμα.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στη συνεδρίαση της ομάδας του κόμματος του στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Εξηγώντας τους στόχους του νέου συντάγματος στην ομιλία του, ο Ερντογάν κάλεσε τα κόμματα να «προετοιμάσουμε όλοι τις προτάσεις μας για το νέο σύνταγμα εντός του έτους και ας αρχίσουμε να το συζητάμε».

«Οι στρεβλώσεις δεν μπορούσαν να διορθωθούν»

«Πιστεύω ότι το νέο μας Σύνταγμα, το οποίο θα αντικατοπτρίζει τη δύναμη της εθνικής βούλησης, θα στεφανώσει τους στόχους που έχουμε θέσει για την εκατονταετηρίδα της δημοκρατίας μας», δήλωσε ο Ερντογάν, αναφέροντας ότι η Τουρκία έχει την ευκαιρία να προετοιμάσει ένα Πολιτικό Σύνταγμα για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στους λόγους στους οποίους πρόσθεσαν το νέο σύνταγμα στην ατζέντα τους υποστηρίζοντας πως «παρά τις αλλαγές, οι στρεβλώσεις στο πνεύμα των συνταγμάτων, που δημιουργούν τα πραξικοπήματα και τροφοδοτούν την κηδεμονία και τη γραφειοκρατική ολιγαρχία, περιορίζουν την επιρροή της εθνικής βούλησης και δεν έχουν εξαλειφθεί. Ακόμη και μεγάλοι περίοδοι εξουσίας που παρέχονται με την υποστήριξη του έθνους μας δεν ήταν αρκετές για την επίλυση αυτών των προβλημάτων».

«Η προτίμηση μας είναι όλα τα πολιτικά μας κόμματα να συμμετάσχουν στη διαδικασία»

«Η προτίμηση μας είναι να συμμετάσχουν όλα τα πολιτικά κόμματα σε αυτή τη διαδικασία. Γι' αυτό, θα κάνουμε μια ειλικρινή προσπάθεια μέχρι το τέλος. Ωστόσο ακόμη και αν κάποια πολιτικά κόμματα για κάποιους λόγους αποκλείουν τον εαυτό τους από τη διαδικασία, εμείς, θα διασφαλίσουμε ότι θα συμμετέχουν στο έργο ενός νέου Συντάγματος του έθνους μας. Για τον σκοπό αυτό, πρέπει να καταλήξουμε σε ένα συνταγματικό κείμενο διαβουλευόμενοι με όλα τα τμήματα χωρίς βιασύνη» δήλωσε ο Ερντογάν, τονίζοντας ότι τα συντάγματα πρέπει να λάβουν τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας.

«Οι προϋποθέσεις είναι κατάλληλες για να μιλήσουμε για το Σύνταγμα»

«Κάναμε το πρώτο βήμα με τη συμμετοχή ίσου αριθμού μελών από όλα τα κόμματα. Αυτό το ειλικρινές βήμα ήταν ανεπιτυχές με το CHP διότι διατάρασσε το έργο. Το ξανασκεφτήκαμε. Σήμερα, υπάρχει μια Τουρκία που έχει σπάσει τη δύναμη της κηδεμονίας, δίνοντας το μήνυμα της στους πραξικοπηματίες, και απέδειξε τη θέληση της να ενεργεί ελεύθερα στη διεθνή σκηνή. Οι προϋποθέσεις για την ομιλία και την προετοιμασία του νέου συντάγματος είναι απολύτως κατάλληλες» δήλωσε ο Ερντογάν, υπενθυμίζοντας ότι ξεκίνησαν επίσης νέα συνταγματική μελέτη στο Κοινοβούλιο στο παρελθόν.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι αντιμετώπισαν κάποια προβλήματα στη διαδικασία προσαρμογής του προεδρικού συστήματος διακυβέρνησης. «Αυτό το είδαμε και στο Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο σύντομα θα μοιραστούμε με το κοινό. Σε κάθε βήμα που κάνουμε, είμαστε και πάλι αντιμέτωποι με το γεγονός ότι το ζήτημα δεν μπορεί να λυθεί με εκλεκτικές μεθόδους, μπαλώματα» επεσήμανε.

Η Κύπρος δεν έχει άλλη επιλογή παρά μια λύση των δύο κρατών

Στη συνεδρίαση της ομάδας, ο Πρόεδρος Ερντογάν έκανε επίσης δηλώσεις για το Κυπριακό και τις εντάσεις με την Ελλάδα. «Δεν έχει νόημα να επαναλάβουμε τους παλιούς τύπους λύσης. Τώρα που απέτυχε μια συμφωνία. Το Κυπριακό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με μια προσέγγιση προσανατολισμένη στη λύση, σύμφωνα με το πνεύμα της νέας εποχής. Μετά από αυτό, το μόνο θέμα που θα συζητηθεί στην Κύπρο είναι η λύση των δύο κρατών» δήλωσε ο Πρόεδρος Ερντογάν, τονίζοντας «τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο».

«Να γνωρίσεις τα όρια σου»

Ο Ερντογάν, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τήρησε ποτέ την υπόσχεση της για την Κύπρο και αντέδρασε στα λόγια του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αντιτάχθηκε στη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο. Ο Ερντογάν, υπενθύμισε ότι ξεκίνησαν διερευνητικές επαφές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για την επίλυση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. «Ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα στο Ντολμά μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης. Η δεύτερη πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Ο Μητσοτάκης πλέον προκαλεί. Αφού προκαλείς πώς μπορούμε να συναντηθούμε; Πρέπει πρώτα να ξέρεις τα όρια σου. Αν υπάρχει πραγματικά η επιθυμία για ειρήνη, τότε μην με προκαλείς. Είναι προφανές τι κάνεις στα νησιά. Σε τι βασίζεστε; Θα υπάρξει υποστήριξη από κάπου; Σε αυτό βασίζεστε; Αν έχετε τέτοια σκέψη, κάνετε λάθος. Δεν έχει σημασία τι έρχεται και από πού έρχεται».

 

Πηγή: www.dw.com/tr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.