Οχι στο νομοσχεδιο Κεραμεως, ναι στο ανοιγμα των πανεπιστημιων ειπαν οι φοιτητες στην Κομοτηνη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στην παιδεία

Κινητοποίηση με αφορμή το νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, που μεταξύ των άλλων προβλέπει περιορισμό των ετών φοίτησης, την αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης και τη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας, πραγματοποίησαν την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου φοιτητές στην Κομοτηνή, μετά από κάλεσμα της συλλογικότητας Contra των φοιτητικών εστιών Κομοτηνής.

Πρόθεσή τους ήταν να δείξουν πως η άρση των νομοσχεδίων όπως το τελευταίο, γίνεται στον δρόμο και θέλουν να έχει και αυτό αυτή την τύχη, παρόλο που τα πανεπιστήμια είναι κλειστά για σχεδόν ένα χρόνο.

Θεωρούν δε πως παρά τις απαγορεύσεις στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι, με πρόσχημα την πανδημία, και την ποινικοποίηση κάθε μορφής αντίστασης, θα μπορέσουν να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς αυτούς.

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος της συλλογικότητας κ. Παναγιώτης Ντέκας, η διαμαρτυρία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των φοιτητικών κινητοποιήσεων που γίνονται σε όλη τη χώρα εναντίον του νομοσχεδίου του Υπουργείου παιδείας, που περιλαμβάνει την δημιουργία Σώματος αστυνομικών στο πανεπιστήμιο, διαγραφές φοιτητών, βάση εισαγωγής και άλλα.

Πέραν αυτών όμως, αυτό που ανησυχεί την φοιτητική κοινότητα, τόνισε, είναι η αναβολή του ανοίγματος των σχολών και της δια ζώσης επανεκκίνησης της ακαδημαϊκής λειτουργίας. Όπως ανέφερε, οι προϋποθέσεις για να ανοίξουν οι σχολές υπάρχουν, μιας και οι εγκαταστάσεις των πανεπιστημίων μπορούν να ενισχυθούν και με άλλα κτίρια, όπως στην περίπτωση της Κομοτηνής με κτίρια του Δήμου που έχουν προσφερθεί.

Το κυρίαρχο ζήτημα, σημείωσε ο κ. Ντέκας, είναι η υποστελέχωση των πανεπιστημίων και η ελλιπής χρηματοδότησή τους, που όμως θεωρούν πως για την κυβέρνηση δεν είναι προτεραιότητα, μιας και την ίδια στιγμή που δεν υπάρχει η απαραίτητη χρηματοδότηση, η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει 30 εκ. ευρώ για τα σώματα ασφαλείας εντός των πανεπιστημίων. «Αντιλαμβανόμαστε πως οι ιεραρχήσεις της κυβέρνησης είναι διαφορετικές και δεν έχουν σχέση με τις ανάγκες των φοιτητών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία στην Κομοτηνή, κάνοντας και μια «στάση» κάτω από τα γραφεία ΔΕΕΠ Ροδόπης, όπου φώναξαν συνθήματα κατά του νομοσχεδίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.