Το “Grace and Frankie” ειναι η πιο «γενναια» σειρα του Netflix

tv’s... inspector
Περίπου τέτοια εποχή του χρόνου αναμενόταν η έβδομη και τελευταία σεζόν του “Grace and Frankie”, ωστόσο ο κορωνοϊός ανέτρεψε τα πάντα, και η πρεμιέρα της σεζόν έχει μείνει στον αέρα. Πάμε όμως να κάνουμε μία μικρή αναδρομή στην εποχή που ξεκίνησε και έφτασε να είναι η μακροβιότερη σειρά στην ιστορία της πλατφόρμας.
 
Πίσω στις 8 Μαΐου του 2015 το “Grace and Frankie” έκανε την πρεμιέρα του μέσω του Netflix και ήταν μία από τις πρώτες original κωμωδίες του. Με το πιο δυνατό καστ που θα μπορούσε να έχει –εύκολο να πει κανείς όταν έχει τον «μύθο» Jane Fonda και την αξιολάτρευτη Lily Tomlin στους πρωταγωνιστικούς ρόλους– αλλά και εξαιρετικούς δημιουργούς με μακράν πορεία –Marta Kauffman, συν-δημιουργός του “Friends”–, η σειρά είχε όλα τα εφόδια να πετύχει παρά την κάπως ασυνήθιστη πλοκή της. Τι; Δεν ξέρεις ποια είναι αυτή; Πρώτον: ντροπή σου, δεύτερον: Η σειρά ξεκινά με δύο ζευγάρια ηλικιωμένων σε ένα εστιατόριο. Οι δυο άνδρες συνεργάζονται χρόνια, οι δύο γυναίκες (Grace και Frankie), ούσες δύο εκ διαμέτρου διαφορετικοί χαρακτήρες, ποτέ δεν συμπάθησαν η μία την άλλη, αλλά αναγκάζονταν να συνυπάρχουν λόγω της στενής επαγγελματικής σχέσης των συζύγων τους. Στο εστιατόριο οι σύζυγοί τους, Robert και Sol (Martin Sheen και Sam Waterston) τους ανακοινώνουν πως θέλουν διαζύγιο γιατί εδώ και πάρα πολλά χρόνια διατηρούν δεσμό και θέλουν να ζήσουν μαζί. Στο άκουσμα της είδησης οι δύο γυναίκες καταρρέουν. Προδομένες και σοκαρισμένες, αναγκασμένες να αρχίσουν τις ζωές τους από το μηδέν, οδηγούνται σε μία συγκατοίκηση και, ενώ δεν το περιμένουν, αρχίζουν να στηρίζουν η μία την άλλη και στην πορεία των επεισοδίων γίνονται ένα αχτύπητο δίδυμο, χτίζοντας μία γερή φιλία που τις μπλέκει σε διαφόρων ειδών περιπέτειες. 
 
Η πρώτη σεζόν, που διαχειρίζεται αρκετά λεπτά ζητήματα και πέρα από την κωμωδία εμπεριέχει και μπόλικο δράμα, έλαβε μεικτές κριτικές, τις οποίες αντικατέστησαν διθυραμβικές στις επόμενες. Παρά την όχι και πολύ θερμή υποδοχή της πρώτης σεζόν, η σειρά συνέχισε να είναι τολμηρή και αυτό είναι και που την κάνει ξεχωριστή, αλλά και τρομερά «γενναία». Οι περισσότεροι χαρακτήρες που αντιπροσωπεύουν την τρίτη ηλικία στην τηλεόραση σήμερα είναι δευτερεύοντες και το σενάριο δεν εμβαθύνει ποτέ πραγματικά σε αυτούς. Το “Grace and Frankie” όμως καταπιάνεται με όλα τα προβλήματα των ηλικιωμένων ανθρώπων. Σωματικά, σεξουαλικά, μνήμης, το θέμα του γηροκομείου, αλλά και το πιο σημαντικό από όλα: τον ηλικιακό ρατσισμό. Συγκεκριμένα, σε χαρακτηριστική σκηνή του τρίτου κιόλας επεισοδίου, οι δύο γυναίκες προσπαθούν να αγοράσουν ένα πακέτο τσιγάρα από ένα μαγαζί όπου αγνοούνται επανειλημμένα από τον υπάλληλο, ο οποίος προσπαθεί να εξυπηρετήσει μία νεότερη κοπέλα και να φλερτάρει μαζί της. Δεν τους απευθύνει τον λόγο και φέρεται σαν να μην υπάρχουν, με αποτέλεσμα η Grace, σε μία στιγμή που αποδεικνύει περίτρανα το ότι η Jane Fonda εξακολουθεί να είναι μία τρομερή ηθοποιός, έχει ένα ξέσπασμα αγανάκτησης και απελπισίας όπου προσπαθεί να καταλάβει για ποιον λόγο της φέρονται σαν να είναι αόρατη. 
 
 
Η σειρά δεν φοβάται να μιλήσει ουσιαστικά για τον εξευτελισμό που βιώνουν οι ηλικιωμένοι στην εποχή μας, τον τρόπο με τον οποίο περιθωριοποιούνται και δεν αντιμετωπίζονται σαν πραγματικοί άνθρωποι με πραγματικές επιθυμίες, ακόμη και το πώς αγνοούνται ως μερίδα ανθρώπων/πελατών από εταιρίες. Αυτό οδηγεί και τις δύο ηρωίδες στην ίδρυση μίας επιχείρησης όπου κατασκευάζουν προϊόντα για ανθρώπους μεγάλης ηλικίας. Πρώτα δονητές για ηλικιωμένες με αρθρίτιδα ή άλλα προβλήματα, αργότερα ειδικές τουαλέτες που εξυπηρετούν ανθρώπους μεγάλης ηλικίας για να σηκωθούν –ακούγεται αστείο ή γελοίο, αλλά πράγματι σημειώνονται 40 χιλιάδες τέτοια ατυχήματα τον χρόνο στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής– και το “Grace and Frankie” είναι αρκετά τολμηρό για να δείξει μία Jane Fonda ανήμπορη να σηκωθεί από την τουαλέτα. Και ενώ αντιμετωπίζει απολύτως κωμικά όλες τις καταστάσεις και τις περίεργες επιχειρήσεις που στήνουν οι δύο γυναίκες, ταυτόχρονα σε αφήνει να πάρεις στα σοβαρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε όλους τους παραπάνω τομείς. Είτε αυτό αφορά την απαξίωση από τους γύρω τους, τις σωματικές δυσλειτουργίες ή οτιδήποτε άλλο. Ακόμα και τον περιορισμένο χρόνο που διαθέτουν τα φανάρια για τους πεζούς κάποιας ηλικίας. Ναι, ακόμη κι αυτό, και γενικότερα ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς.
 
Όλες οι σεζόν του “Grace and Frankie” είναι γεμάτες κωμικές περιπέτειες των δύο γυναικών –και όλης της οικογένειας–, αλλά ταυτόχρονα και πολλά πολλά διλήμματα για τον τρόπο που ως κοινωνία παραμερίζουμε ή τυποποιούμε ανθρώπους με βάση την ηλικία τους, αλλά και άλλα πιο γενικά θέματα, όπως ο θάνατος κ.λπ. 
 
Φυσικά η όλη τολμηρότητα που διακατέχει τη σειρά λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας για πολύ κόσμο. Πραγματικά κι εγώ όταν ξεκίνησα να βλέπω τη σειρά δεν ήταν επειδή είχα την πρόθεση να δω δύο ηλικιωμένες να κατασκευάζουν δονητές για συνομήλικές τους με αρθρίτιδα. Το “Grace and Frankie” πρώτα και πέρα από τα juicy plotlines του είναι μία σειρά για τη φιλία δύο γυναικών, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της ηλικίας τους και το πώς ενώ νομίζεις πως όλα έχουν τελειώσει βρίσκεις τη δύναμη να συνεχίσεις ξανά. Ακόμα και στα ογδόντα…
 
Και οι έξι σεζόν του “Grace and Frankie” στριμάρουν στο Netflix, ενώ αναμένεται η έβδομη και τελευταία.
 
*Ο Κaza G. είναι μαθητής Γυμνασίου και τηλεοπτικός «περιπατητής».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.