25.01.2021 23:21
Άγγελος Παληκίδης*
«Για “τον ελληνικό 20ό αιώνα” του Αντώνη Λιάκου»
Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/
Ακολουθεί η ομιλία του κ. Άγγελου Παληκίδη στην διαδικτυακή εκδήλωση, που διοργάνωσε το Εργαστήριο Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του ΤΙΕ/ΔΠΘ, παρουσίασης του βιβλίου του Αντώνη Λιάκου «Ο Ελληνικός 20ος Αιώνας».
Μπορείτε να βρείτε το ρεπορτάζ της παρουσίασης, και τις εισηγήσεις των άλλων συμμετεχόντων, εδώ.
Άγγελος Παληκίδης όμως...
Κρατώντας στα χέρια μου το βιβλίο του Αντώνη Λιάκου επιχείρησα να το διαβάσω με την ιδιότητα του δισυπόστατου αναγνώστη. Να εξηγηθώ: υπάρχει ο πραγματικός αναγνώστης, δηλαδή το άτομο που διαλέγει ένα βιβλίο και το διαβάζει υπό το πρίσμα μιας σειράς κριτηρίων προσδοκώντας από τον συγγραφέα να ανταποκριθεί σε αυτά. Ειδικά όταν πρόκειται για επιστημονικά βιβλία, ο ομότεχνος αναγνώστης συχνά αντιμετωπίζει το βιβλίο ως κριτής – θησαυροφύλακας της επιστημονικής πειθαρχίας και υπερασπιστής του δικαιώματος του συναφιού να καθορίζει εκείνο τους όρους του παιχνιδιού. Από την άλλη, υπάρχει ο νοητός αναγνώστης –αυτό το φανταστικό πρόσωπο που τοποθετεί απέναντί του ο συγγραφέας από τη στιγμή που συλλαμβάνει την ιδέα ως την ώρα που θα δει το βιβλίο του στη βιτρίνα∙ και κυρίως, στις αμέτρητες ώρες της μελέτης, του στοχασμού και της συγγραφής.
Ομολογώ ότι άρχισα να διαβάζω το βιβλίο του Αντώνη Λιάκου με την ιδιότητα του ιστορικού και ίσως με την υπονομευτική προδιάθεση του ερωτήματος «τι καινούργιο έχει να μας πει για την ελληνική ιστορία του 20ού αιώνα;». Γρήγορα όμως και χωρίς να το αντιληφθώ έπιασα τον εαυτό μου να παραδίνεται στη γοητεία της αφήγησης, να ακολουθεί τον οδηγό-συγγραφέα στις αθέατες πτυχές των γεγονότων, να περιπλανιέται μαζί του στα φιορδ της ιστορικής ανάλυσης και ερμηνείας. Όσο προχωρούσε η ανάγνωση αναρωτιόμουν με τι έμοιαζε η αίσθηση που μου άφηνε. Θυμήθηκα ένα αγαπημένο βιβλίο, τη «Μικρή ιστορία του κόσμου», που έγραψε ο Ernst Gombrich, ο εμβληματικός ιστορικός της τέχνης. Ήταν μια ιστορία του κόσμου γραμμένη για παιδιά. Έτσι έβαλα τον εαυτό μου στη θέση όχι μόνο του νοητού αλλά και του δυνητικού αναγνώστη, αυτού δηλαδή που όχι μόνο τοποθέτησε απέναντί του ο Αντώνης Λιάκος όταν έγραφε, αλλά και αυτού που θα ήθελε να το διαβάσει. Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το βιβλίο αυτό, χωρίς να αποκλείει τους ιστορικούς, απευθύνεται σε παιδιά, σε μικρά και κυρίως σε μεγάλα παιδιά.
Ας ανακαλέσω όμως τον εαυτό μου στην επιστημονική ειδικότητά μου, τη Διδακτική της Ιστορίας. Ως ερευνητής και δάσκαλος που εργάζεται στον υβριδικό χώρο όπου η Ιστορία συνομιλεί με την Παιδαγωγική, θα έλεγα ότι το βιβλίο αυτό είναι σχεδόν απίθανο να γινόταν σχολικό εγχειρίδιο στη χώρα μας –και αυτό είναι προς τιμήν του. Αν όμως απελευθερώσουμε την ιστορική γνώση από το σχολικό πλαίσιο και από την ασφυκτική ιδεολογική και πολιτική της κηδεμόνευση από το κράτος και την τοποθετήσουμε στην ευρύχωρη επικράτεια της ιστορικής εκπαίδευσης, που δεν περιορίζεται σε ηλικίες και κρατικά συστήματα, θα έλεγα ότι έχουμε στα χέρια μας ένα σπουδαίο διδακτικό βιβλίο ελληνικής ιστορίας.
Υπό αυτό το πρίσμα μελέτησα το βιβλίο του Αντώνη Λιάκου επιστρατεύοντας τα μεθοδολογικά κριτήρια, τις αρχές και τις αξίες της δικής μου επιστήμης, όπως μάλιστα τις αποτυπώσαμε στο Πρόγραμμα Σπουδών Ιστορίας του 2018-9 (αυτό που καταργήθηκε πριν από λίγους μήνες). Είδα στο βιβλίο του Αντώνη Λιάκου αρετές που βάζουμε σήμερα διεθνώς στα θεμέλια της ιστορικής παιδείας. Τις αναφέρω επιγραμματικά:
Έχουμε στα χέρια μας μια Ιστορία του Ελληνικού 20ού Αιώνα. Όχι μια «Ελληνική Ιστορία του 20ου αιώνα» ή μια «Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα». Από αυτήν έχουν να κερδίσουν πολλά όχι μόνο όσοι συμβιώνουν με τον Αντώνη Λιάκο στον ίδιο επιστημολογικό χώρο, αλλά και όσοι στέκονται απέναντί του, ιστορικοί και μη ιστορικοί. Κυρίως αυτοί.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
1.Γνωρίζετε ότι με βάση το υφιστάμενο σχολικό πρόγραμμα δεν απομένει παρά ελάχιστος διδακτικός χρόνος στους εκπαιδευτικούς για να διδάξουν την ιστορία του 20ού αιώνα. Αν λοιπόν σας ρωτούσαν οι εκπαιδευτικοί μας ποιο είναι εκείνο το γεγονός το οποίο, κατά τη γνώμη σας, θα έπρεπε να διδάξουν οπωσδήποτε, να μην φύγουν τα παιδιά από το σχολείο χωρίς να το έχουν διδαχτεί, τι θα τους προτείνατε;
2.Στο προοίμιο του βιβλίου σας «Αποκάλυψη, Ουτοπία και Ιστορία» σημειώνετε: «Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου γράφτηκε στο Καλιβάρι της Άνδρου, σε έναν εξωχρονικό τόπο απόσυρσης και περισυλλογής, σε μια μικρή λιτή ουτοπία από ξερολιθιές και άνεμο, με απέραντη θέα σε θάλασσα και ουρανό» (σ. 22). Με δεδομένη τη συμβολική διάσταση του συγγραφικού περιβάλλοντος, πού θα λέγατε ότι γράψατε αυτό την Ιστορία του «Ελληνικού 20ού αιώνα»; **
*Ο Άγγελος Παληκίδης είναι Επίκουρος Καθηγητής Διδακτικής της ιστορίας στο ΤΙΕ/ΔΠΘ. Το κείμενο είναι η ομιλία του στη διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Aντώνη Λιάκου «Ο ελληνικός 20ός αιώνας», εκδ. Πόλις, Αθήνα 2019, που διοργανώθηκε την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου από το Εργαστήριο Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του ΤΙΕ/ΔΠΘ.
**Τα ερωτήματα επιλέξαμε να παρατεθούν γιατί μεταφέρουν στοιχεία από τους ιστορικούς προβληματισμούς των ημερών μας.