Λαδι στη φωτια εριξε η ανακοινωση Χαρδαλια για το κυνηγι

Παναγιώτης Χαλβατζής: «Προσπαθούν να διορθώσουν το λάθος με λάθος»

Διπλό εκνευρισμό προκάλεσε στον κυνηγετικό κόσμο τόσο της Ροδόπης, όσο και όλης της χώρας, η ανακοίνωση, δια στόματος του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκου Χαρδαλιά, της παράτασης της απαγόρευσης κυνηγιού από τη μία, πλην των ΠΕ Ξάνθης Ροδόπης και Έβρου, όπου θα επιτρέπεται μόνο το κυνήγι αγριόχοιρου, στο πλαίσιο  της πρόληψης μετάδοσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα μας.

Και τα δύο σκέλη της ανακοίνωσης έριξαν λάδι στη φωτιά της διαμάχης που λαμβάνει χώρα εδώ και μερικές εβδομάδες μεταξύ των εκπροσώπων των κυνηγών της χώρας, που μιλούν ανοιχτά για εμπαιγμό, και της κυβέρνησης.

Από τη μία η συνέχιση της απαγόρευσης, και μάλιστα όταν πλέον η κυνηγετική περίοδος βρίσκεται ήδη στα τέλη της, αποτελεί συνεχές «αγκάθι» για τους κυνηγούς, όμως και η ανακοίνωση για το κυνήγι του αγριόχοιρου, έπασχε σε πολλά σημεία. Αφενός η περίοδος κυνηγιού των αγριόχοιρων έχει ολοκληρωθεί από την προηγούμενη Τετάρτη, αφετέρου έγινε πρόχειρα, και χωρίς πραγματική αντίληψη του προβλήματος, με τους κυνηγετικούς Συλλόγους της Θράκης να βλέπουν από πίσω και προσπάθεια διαίρεσης των κυνηγών.

Λανθασμένη η διαχείριση του κυνηγιού

«Προσπαθούν να διορθώσουν το λάθος με λάθος» σημείωσε ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Παναγιώτης Χαλβατζής, ο οποίος σημείωσε πως το ζήτημα του κυνηγιού γενικότερα είναι διαφορετικό από τα ζητήματα που έχουν προκύψει από την αφρικανική πανώλη στην περιοχή μας, αλλά και τον υπερπληθυσμό των αγριόχοιρων στη χώρα.

Οι οργανώσεις των κυνηγών, σημείωσε, γνωρίζοντας το πρόβλημα, είχαν ζητήσει να υπάρξει μια επιστημονική αντιμετώπιση του θέματος, κάτι που δεν έγινε. Με την τελευταία ανακοίνωση, και πάλι συμβαίνει το ίδιο, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι η κυνηγετική περίοδος, που επιτρέπει την άσκηση θήρας με συγκεκριμένους κανόνες και σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους του έτους, οι οποίες καθορίζονται βάσει επιστημονικών μελετών, είναι διαφορετικό από την αντιμετώπιση της μετάδοσης της αφρικανικής πανώλης.

Τη στιγμή δε που ήδη έχει ολοκληρωθεί η περίοδος για το λαγό, τον αγριόχοιρο και κάποια υδρόβια πουλιά, ενώ οσονούπω, στις 30 Ιανουαρίου, και για τα υπόλοιπα υδρόβια, η κυνηγετική περίοδος πλέον οδεύει στο κλείσιμό της.

Για αυτό και η ανακοίνωση για τη δυνατότητα μετακίνησης για κυνήγι αγριόχοιρου, δύο μέρες αφού η κυνηγετική περίοδος είχε κλείσει, δημιούργησε αλγεινή εντύπωση στους κυνηγούς, ενώ και η κυβέρνηση έπρεπε να κάνει βιαστικές κινήσεις ώστε να μην παρανομούν οι κυνηγοί, με την απόφαση για παράταση της περιόδου κυνηγιού αγριόχοιρου να βγαίνει βιαστικά το Σάββατο, και εκείνη με λάθη, τα οποία προσπαθούν να καλύψουν με εγκύκλιο.

Αυτό ουσιαστικά θα σήμαινε πως αν κάποιος κυνηγός έβγαινε για αγριόχοιρο το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, θα παρανομούσε με κάποιον τρόπο, για αυτό και οι σύλλογοι έδωσαν οδηγίες στα μέλη τους να μην κυνηγήσουν, ώστε να μην παρανομούν. Γενικότερα στις τελευταίες ανακοινώσεις για το κυνήγι, φαίνεται και η έλλειψη επιστημονικής προσέγγισης στο θέμα του αγριόχοιρου σημείωσε ο κ. Χαλβατζής, επισημαίνοντας πως οι κυνηγετικές οργανώσεις έχουν επιστήμονες, που μπορούν σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, να βγάλουν ένα πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων, και της αποτροπής της εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης στην περιοχή μας.

Θυμός στην κοινότητα των κυνηγών

Όλες αυτές οι παλινωδίες, έχουν προκαλέσει θυμό στους κυνηγούς, γιατί γίνονται συνεχώς λάθη.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της καραντίνας ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκης Βορίδης είχε προτείνει να επιτραπεί το κυνήγι του αγριόχοιρου υπό προϋποθέσεις, κάτι που υποστήριζαν τόσο κυνηγετικές οργανώσεις όσο και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες όμως η ομάδα που διαχειρίζεται το θέμα ήταν αρνητική.

«Και τώρα έρχονται, ενώ είχαν κάνει λάθος, να το θεραπεύσουν με λάθος» σχολίασε ο κ. Χαλβατζής προσθέτοντας πως το οξύμωρο είναι ότι όπως έχουν τα πράγματα μετά τις ανακοινώσεις, 4 κυνηγοί, σε δύο οχήματα, δεν θεωρούνται επιδημιολογικός κίνδυνος, ενώ ένας μοναχικός κυνηγός, για άλλα θηράματα, αποτελεί επιδημιολογικό κίνδυνο.

Με την κυνηγετική χρονιά να έρχεται στο τέλος της, δεν μπορούν να γίνουν και πολλά πράγματα, όμως η Κυνηγετική Συνομοσπονδία έχει καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε διάλογο επιχειρώντας να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα από πλευράς των κυνηγών, ιδιαίτερα για τον τρόπο με το οποίο διαχειρίστηκε το όλο θέμα ο κ. Χαρδαλιάς, χωρίς να υπάρχει το απαραίτητο επιστημονικό υπόβαθρό.

Κυνηγετικοί Σύλλογοι Θράκης: «Το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται…»

Για την ιστορία, να σημειωθεί ότι η κοινή ανακοίνωση των Κυνηγετικών Συλλόγων της Θράκης έχει ως εξής:

«Με μεγάλη έκπληξη ακούσαμε χθες την ανακοίνωση Χαρδαλιά για την παράταση της απαγόρευσης του κυνηγιού από την οποία εξαιρούνται οι περιφερειακές ενότητες Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, στο πλαίσιο  της πρόληψης μετάδοσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα μας.

Η ανακοίνωση αυτή εκτός από την μεγέθυνση της οργής και αγανάκτησης του κυνηγετικού κόσμου για τον εμπαιγμό και την κοροϊδία που υφίσταται από την κυβέρνηση, η οποία επιδεικνύει μια εχθρική στάση απέναντι στους κυνηγούς  χωρίς να την τεκμηριώνει επιστημονικά, προκαλεί και μια σειρά από αναπάντητα ερωτήματα.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του δασικού κώδικα και της ετήσιας ρυθμιστικής, η θήρα του αγριόχοιρου  ασκείται από 15/9 έως 20/1, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή την στιγμή έχει λήξει. Πως λοιπόν επιτρέπει προφορικά και δια της τηλεοράσεως ο κ. Χαρδαλιάς το κυνήγι του αγριόχοιρου σε τρεις νομούς, όταν το θεσμικό πλαίσιο και οι κείμενες διατάξεις το απαγορεύουν;

Προσπαθώντας να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα στο θολωμένο, από την εξουσία μυαλό του κ. Χαρδαλιά, ξεκαθαρίζουμε ότι άλλο πράγμα είναι η κυνηγετική περίοδος που επιτρέπει την άσκηση θήρας με συγκεκριμένους κανόνες και σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους του έτους, οι οποίες καθορίζονται βάσει επιστημονικών μελετών και άλλο η αντιμετώπιση της μετάδοσης της αφρικανικής πανώλης.

Εάν η πολιτεία θέλει την συνεργασία των κυνηγετικών οργανώσεων θα πρέπει πρώτα ο κ. Χαρδαλιάς να σταματήσει να απειλεί τους  κυνηγούς και να ζητήσει επίσημα, οργανωμένα και εμπεριστατωμένα  την βοήθεια τους.

Οι κυνηγοί της Θράκης δεν θα αποσπαστούν από τους κυνηγούς της υπόλοιπης Ελλάδος, αποδεχόμενοι τις ανυπόστατες υποδείξεις του κ. Χαρδαλιά και τις πολιτικές και πρακτικές του διαιρεί και βασίλευε».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.