«Ποιος επιτελους κυβερνα αυτη τη χωρα;»

Της Έκδοσης

«Ποιος επιτέλους κυβερνά αυτή τη χώρα;» διερωτήθηκε ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1963 με αφορμή τη δολοφονία του Λαμπράκη. Η φράση έμελλε να μείνει στην πολιτική ιστορία του τόπου.
 
Κι αν οι συνθήκες και οι αιτίες για τις οποίες διατυπώθηκε το ερώτημα από τότε άλλαξαν, η ουσία του παραμένει και σήμερα επίκαιρη. Όχι για τη χωρική επικράτεια που ονομάζεται Ελλάδα, αλλά για έναν άλλο τόπο που ολοένα και αυξάνει την επιρροή του πάνω μας και τα χωρικά του μίλια συνεχώς επεκτείνονται στις ζώνες της ατομικής μας κυριαρχίας.
 
Ο λόγος για το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με τις κολοσσιαίες πολυεθνικές που βάζουν τους κανόνες και τους υπόλοιπους που καλούνται είτε να συμφωνήσουν είτε να αποκλειστούν από τη χρήση τους. Η δύναμη τους είναι τόση πλέον που έφτασαν ακόμη και να θέτουν απροκάλυπτα τους δικούς τους όρους -για να το πούμε κομψά- σε θεσμοθετημένες λειτουργίες των κρατών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό μεταξύ Google και Αυστραλίας, με την πρώτη να απειλεί ευθέως πως θα «κλείσει» τη μηχανή αναζήτησής της αν η κυβέρνησης της Αυστραλίας δεν αλλάξει το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται και το οποίο προβλέπει ότι ο γίγαντας του Διαδικτύου θα πρέπει να αποζημιώνει τα μέσα για το περιεχόμενό τους που χρησιμοποιεί.
 
Η αυστραλιανή κυβέρνηση καταρτίζει έναν «περιοριστικό κώδικα συμπεριφοράς», ο οποίος έχει στόχο να ορίσει τις σχέσεις μεταξύ των μέσων μαζικής ενημέρωσης, που αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, και των μεγάλων ομίλων που κυριαρχούν στο Διαδίκτυο, όπως το Facebook και η Google, οι οποίοι κερδίζουν μεγάλα ποσά από διαφημίσεις.
 
Το νομοσχέδιο αυτό, ένα από τα πιο αυστηρά παγκοσμίως, προβλέπει την επιβολή προστίμων πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τους παραβάτες και έχει στόχο κυρίως τη μηχανή αναζήτησης του Google και το news feed του Facebook.
 
Όμως η γενική διευθύντρια της Google στην Αυστραλία, η Μελ Σίλβα, δήλωσε σήμερα ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας ότι «το χειρότερο σενάριο» θα ήταν το νομοσχέδιο να περάσει ως έχει στην οποία περίπτωση η εταιρεία της θα αναγκαστεί να αναστείλει τη μηχανή αναζήτησής της στη χώρα.
 
«Αν αυτή η εκδοχή του κώδικα ψηφιστεί σε νόμο, δεν θα μας αφήσει άλλη πραγματική επιλογή από το να αναστείλουμε το Google Search στην Αυστραλία», είπε συγκεκριμένα  η γενική διευθύντρια της Google στην Αυστραλία, Μελ Σίλβα, ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας για να λάβει την απάντηση από τον Αυστραλό πρωθυπουργό: «Η Αυστραλία είναι αυτή που αποφασίζει τους κανόνες για το τι επιτρέπεται στην Αυστραλία. Το κοινοβούλιό μας αποφασίζει. Οι άνθρωποι που είναι διατεθειμένοι να εργαστούν σε αυτό το πλαίσιο στην Αυστραλία είναι καλοδεχούμενοι. Όμως δεν υποκύπτουμε στις απειλές»
 
Και το ερώτημα επανέρχεται μετ’ επιτάσεως «Μα, ποιος επιτέλους κυβερνά αυτή -τη διαδικτυακή- χώρα;». Ερώτημα που θα μας απασχολήσει και εμάς στο άμεσο ή μακρύτερο μέλλον, τόσο κρατικά όσο και ατομικά… για άλλου είδους δολοφονίες.
 
Φωτο: Eurokinissi

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.