Αοριστιες του υπ. Οικονομικων και Τραπεζα Πειραιως για το κλεισιμο του υποκαταστηματος στην Ξυλαγανη

«Το δίκτυο καταστημάτων διαμορφώνεται κάθε φορά μετά από στάθμιση μιας σειράς παραμέτρων, δεικτών και δεδομένων»

Ήταν Νοέμβρης του 2020, όταν ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου, έφερε στη βουλή το θέμα του κλεισίματος του υποκαταστήματος της Πειραιώς στην Ξυλαγανή. Το θέμα τότε, να θυμίσουμε, είχε αναστατώσει την τοπική κοινωνία, που προχώρησε μάλιστα και στη συλλογή υπογραφών προκειμένου να αποτρέψει το ενδεχόμενο του κλεισίματος. Οι προσπάθειες βέβαια δεν ευοδώθηκαν καθώς το κλείσιμο του υποκαταστήματος συντελέστηκε, αναγκάζοντας τους κατοίκους μια μεγάλης γεωγραφικής περιοχής του νομού να μετακινείται πλέον στην Κομοτηνή προκειμένου να υλοποιεί τις συναλλαγές της με την εν λόγω τράπεζα.

Τι απάντησε ο υπουργός 

Στις 18 Ιανουαρίου επί της ερώτησης που είχε καταθέσει τότε ο κ. Χαρίτου, ήρθε η απάντηση του υπουργού, ο οποίος ουσιαστικά δήλωσε αναρμόδιος για το θέμα καθώς η Διεύθυνση Χρηματοοικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών «δεν εμπλέκεται στις επιχειρηματικές αποφάσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων», όπως ξεκαθαρίζεται στην απάντηση του Υπουργού.

Τι απάντησε η τράπεζα 

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι καίτοι αναρμόδια η εν λόγω διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών απευθύνθηκε στη διοίκηση της τράπεζας για το θέμα. Στις εξηγήσεις που δίνει η τράπεζα στην απάντησή της επισημαίνεται πως «το δίκτυο καταστημάτων διαμορφώνεται κάθε φορά μετά από στάθμιση μιας σειράς παραμέτρων, δεικτών και δεδομένων στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της Τράπεζας. Υπό αυτό το πρίσμα αποφασίστηκε η παύση λειτουργίας του Καταστήματος Ξυλαγανής με παράλληλη διατήρηση ΑΤΜ στην εν λόγω περιοχή».
 
Η τράπεζα επισημαίνει ακόμα πως οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής που εξυπηρετούνταν από το υποκατάστημα της Ξυλαγανής θα μπορούν να εξυπηρετούνται από τα δύο υποκαταστήματα που διατηρεί η τράπεζα στην Κομοτηνή ή εναλλακτικά μέσω διαδικτύου, τηλεφώνου ή εφαρμογών smartphone.
 
Η απάντηση της τράπεζας κλείνει με τη διαβεβαίωση πως «συνεχίζει να στηρίζει ενεργά την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής».

Δ. Χαρίτου: «Ο υπουργός όφειλε να αξιοποιήσει την ισχυρή θέση που κατέχει το Δημόσιο στην Τράπεζα Πειραιώς» 

Σχολιάζοντας τις δύο απαντήσεις ο κ. Χαρίτου επεσήμανε πως «ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας, συμφώνησε ουσιαστικά με τη θέση της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς να κλείσει το υποκατάστημα. Υιοθέτησε τους ισχυρισμούς της Τράπεζας για “δείκτες, δεδομένα και παραμέτρους”, που έλαβε υπόψη της για το κλείσιμο του υποκαταστήματος χωρίς ποτέ η ίδια να διευκρινίζει ποια είναι αυτά».
 
Παράλληλα ο κ. Χαρίτου τόνισε: «ο υπουργός ας μην προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες του εμφανιζόμενος ως δήθεν αναρμόδιος. Όφειλε να αξιοποιήσει την ισχυρή θέση που κατέχει το Δημόσιο στην Τράπεζα Πειραιώς, μετά την ισχυρή ένεση ρευστότητας που της έδωσε, αντί να ταυτιστεί με αυτήν αγνοώντας τις κοινωνικές ανάγκες και το δημόσιο συμφέρον».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.