Εφτασε στη Ροδοπη το κλιμακιο της Διευθυνσης Αποκαταστασης Επιπτωσεων Φυσικων Καταστροφων

Θα καταγράψει ζημιές σε επιχειρήσεις, αποθήκες και οικίες

Στόχος η επιτάχυνση της διαδικασίας αποζημίωσης των πληγέντων

 
Στην Ροδόπη βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης 21 Ιανουαρίου κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, για να επισκεφτεί τις πληγείσες περιοχές της Ροδόπης, μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Νίκου Τσαλικίδη.
 
Το κλιμάκιο βρισκόταν στον Έβρο τις προηγούμενες μέρες, και βρέθηκε στην Κομοτηνή από το πρωί, όπου είχε συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Νίκο Τσαλικίδη με τη συμμετοχή των θεματικών Αντιπεριφερειαρχών Ιμπράμ Αχμέτ και Τζιχάν Ιμάμογλου και στελεχών της Πολιτικής Προστασίας.
 
Το κλιμάκιο αναμένεται, μετά τις πρώτες συναντήσεις με τους Δημάρχους των περιοχών που επλήγησαν, να πραγματοποιήσει αυτοψίες στα διάφορα σημεία όπου η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε καταστροφές.

Επιτάχυνση των αποζημιώσεων 

Όπως σημείωσε μετά τη συνάντηση ο Αντιπεριφερειάρχης, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα της προηγούμενης εβδομάδας δοκιμάστηκαν τόσο οι συμπολίτες μας όσο και οι αντοχές των υποδομών σε μεγάλο βαθμό.
 
«Από την πρώτη στιγμή εγώ με τους συνεργάτες μου βρεθήκαμε στις πληγείσες περιοχές και τους συμπολίτες μας, και διαπιστώσαμε πως ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, μιας και τόνοι νερού κατέβηκαν από την ορεινή Ροδόπη στα πεδινά, καταστρέφοντας ό,τι έβρισκαν στο διάβα τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Με αυτά τα δεδομένα, και τις καταστροφές που προκλήθηκαν, πήραν την πρωτοβουλία και απευθύνθηκαν στο αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών, με αίτημα το ειδικό κλιμάκιο καταστροφών να μεταβεί στην περιοχή, να αποτιμήσει την κατάσταση για να προχωρήσει η αποζημίωση των πολιτών και τα έργα υποδομής ώστε να επανέλθουν στην κανονικότητα.
 
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω σε αυτή την ιδιαίτερη στιγμή που περνά η Ροδόπη τόσο το Υπουργείο όσο και την επικεφαλής του κλιμακίου κ. Όλια Ζηκοπούλου και τα μέλη του, που ήρθαν για να αποτιμήσουν την κατάσταση και να βοηθήσουν όσο το δυνατόν συντομότερα τους συμπολίτες μας που επλήγησαν» ανέφερε.
 
Κατά την συνάντηση τους έδειξαν τις πρώτες περιοχές που επλήγησαν, συζήτησαν τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα, ενώ το κλιμάκιο θα μείνει στην περιοχή μας όσο χρειάζεται για να καταγράψει τις ζημιές στους οικισμούς για να τα αποστείλουν στο Υπουργείο.
 
Αν ακολουθούνταν η συνήθης διαδικασία, σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης, οι αποζημιώσεις θα χανόταν στην γραφειοκρατία, για αυτό και ελπίζουν πως αυτός ο τρόπος θα βοηθήσει ώστε να προχωρήσει αυτή γρηγορότερα.
 
«Η κατάσταση ήταν κρίσιμη, προχωράμε σε αποκαταστάσεις και επαναφορά των αναχωμάτων και των υποδομών» πρόσθεσε, ο κ. Τσαλικίδης, σπεύδοντας ωστόσο να καταθέσει την εκτίμησή του πως η αναμενόμενη μεγαλύτερη ένταση ανάλογων φαινομένων και η κλιματική αλλαγή γενικότερα χρειάζεται για να αντιμετωπιστεί μεγαλύτερα έργα υποδομής, και παρεμβάσεις οι οποίες σε συνεργασία με το υπουργείο θα γίνουν το επόμενο διάστημα.

Αναζήτηση των αναγκών σε κάθε περιοχή 

Από την πλευρά της η κ. Ζηκοπούλου σημείωσε πως το κλιμάκιο ήταν στον Έβρο, αλλά η παρέμβαση του κ. Τσαλικίδη είχε ως αποτέλεσμα να δοθεί εντολή από το Υπουργείο για να καταγραφούν οι ζημιές και στη Ροδόπη.
 
Η Υπηρεσία τους είναι αρμόδια για την αποκατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων, είτε αυτές είναι επιχειρήσεις, είτε αποθήκες ή οικίες, και θα μείνουν στη Ροδόπη μέχρι να καταγραφούν τα πάντα, για να υπάρχει εικόνα πόσοι είναι οι πληγέντες και τι μέριμνας χρήζουν. Άλλωστε στον Έβρο, υπάρχουν οικίες που κρίθηκαν εντελώς ακατάλληλες για κατοίκηση. Δεσμεύτηκε δε πως σύντομα θα υπάρξει ενημέρωση για τις πληγείσες υποδομές, και τα ποσά που χρειάζονται για την αποκατάσταση.

 

Επίσκεψη στο Δήμο Μαρωνείας Σαπών 

Με τα στελέχη κλιμακίου της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που βρίσκεται στην Π.Ε. Ροδόπης, συναντήθηκαν επίσης την ίδια μέρα ο Δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος, Αντιδήμαρχοι και στελέχη της Δημοτικής Αρχής.
 
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν ο προγραμματισμός και η δημιουργία συνεργείων για την άμεση διενέργεια αυτοψιών και καταγραφής των καταστροφών που υπέστησαν πάσης φύσεως κτιριακές υποδομές στις πληγείσες περιοχές του Δήμου από τις πλημμύρες στις 12 Ιανουαρίου 2021.
 
Ο Δήμαρχος αφού έκανε ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί μετά τις πλημμύρες στο Δήμο, μαζί με τους συνεργάτες του οργάνωσαν ομάδες που θα συνοδεύουν τα κλιμάκια για τις καταγραφές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.