Εργασιες σε σπιτια και αναχωματα στο Μαυρομματι απο το Δημο Κομοτηνης

Γιάννης Γκαράνης «Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την αποκατάσταση του αναχώματος σε τρία σημεία, και με το κλιμάκιο που θα έρθει από το υπουργείο, ελπίζουμε οι διαδικασίες να πάνε γρήγορα για τις αποζημιώσεις»

Στην βελτίωση της πόλης στοχεύει η συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Μηνά Κοσμίδη

 
Σε μια προσπάθεια να επιστρέψουν το γρηγορότερο στα σπίτια τους, αλλά να λάβουν και το ταχύτερο δυνατόν τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστησαν οι πληγέντες κάτοικοι στο Μαυρομμάτι, έχει επιδοθεί την τελευταία εβδομάδα ο Δήμος Κομοτηνής.
 
Αυτό τόνισε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής και τη Νάτασσα Βαφειάδου, επισημαίνοντας πως ήδη γίνονται εργασίες για την αποκατάσταση του αναχώματος, ώστε να μην επαναληφθούν τα προβλήματα από τυχόν βροχοπτώσεις.
 
Ο κ. Γκαράνης αναφέρθηκε και στο ερωτηματολόγιο που εκδόθηκε για την κατάθεση προτάσεων για παρεμβάσεις σε Κεντρική Πλατεία και Πάρκο, σημειώνοντας πως εντάσσεται στην γενικότερη προσπάθεια να γίνει πιο φιλική η πόλη, προαναγγέλλοντας μάλιστα και μαζικές φυτεύσεις δένδρων σε δρόμους και γειτονίες από την άνοιξη.
 

Συνεχείς οι προσπάθειες για την αποκατάσταση των ζημιών στο Μαυρομμάτι

 
ΠτΘ: Ο οικισμός Μαυρομμάτι πλήγηκε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, τουλάχιστον στα όρια του νομού Ροδόπης.
Γ.Γ.:
Στον δήμο Κομοτηνής δεν είχαμε μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα, τόσο γιατί οι εργασίες που έγιναν νωρίτερα βοήθησαν τους οικισμούς να μην πλημμυρίσουν, αλλά βοήθησε και ότι η βροχή δεν ήταν τόσο έντονη, με τους οικισμούς που δεν είχαν μεγάλα ποτάμια να περνάνε από δίπλα τους, να μην πλημμυρίζουν. Στο Μαυρομμάτι που υπάρχει μια ιδιαιτερότητα από τον ποταμό Λίσσο, πλημμύρισε όλη η περιοχή, και έτσι το σημείο που προσπαθούμε σήμερα να αποκαταστήσουμε, είναι το χωριό Μαυρομμάτι.
 
ΠτΘ: Εκεί είχαμε πλημμυρισμένες οικίες, την επέμβαση της ΕΜΑΚ και για τον απεγκλωβισμό ατόμων, και κυρίως κ. Γκαράνη, αρκετοί από τους ενοίκους των κατοικιών που πλημμύρισαν, δεν έχουν επιστρέψει ακόμα στα σπίτια τους.
Γ.Γ.:
Εκεί έσπασε σε τρία σημεία το ανάχωμα, με αποτέλεσμα οι πρώτες κατοικίες που ήταν δίπλα στο ανάχωμα να πλημμυρίσουν. Μιλάμε για δεκατέσσερις κατοικίες, οι οποίες έχουν υποστεί αρκετά σοβαρές ζημιές, και στις οποίες ο δήμος Κομοτηνής είναι εκεί από την πρώτη μέρα του πλημμυρικού φαινομένου, να βοηθήσει τους ανθρώπους να βρουν την κανονική τους ζωή.
 
Κάποιοι μένουν στο παλιό Δημαρχείο του Ν. Σιδηροχωρίου, όπου υπάρχει μια προσωρινή αίθουσα για να μπορούν να κοιμούνται, να τρώνε, να πλένονται και κάποιοι από αυτούς μένουν σε συγγενείς. Ελπίζω και πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε τελειώσει τις εργασίες, γιατί από την προηγούμενη εβδομάδα είμαστε εκεί και συνεχίζουμε την αποκατάσταση των σπιτιών, τα φερτά από το ποτάμι και όσα πρέπει να πεταχτούν, ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι ήρεμοι να μπουν στο σπίτι τους. Σίγουρα υπάρχουν πολύ μεγάλες ζημιές στις οικιακές συσκευές και τα σπίτια, και είμαστε εδώ να βοηθήσουμε όσον καιρό χρειαστεί.
 
ΠτΘ: Αναμένεται να δοθούν και κάποια χρήματα από πλευράς του δήμου Κομοτηνής, σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των οικογενειών οι οποίες επλήγησαν από τις καταστροφές αυτές.
 
Γ.Γ.:
Έχουμε ένα κονδύλι που είναι έκτακτο βοήθημα στους συμπολίτες μας που από έκτακτο γεγονός είτε χάνουν τις οικίες τους, είτε είναι προσωρινά στον δρόμο, έτσι θα το ενεργοποιήσουμε, την επόμενη εβδομάδα θα περάσουμε από την Οικονομική Επιτροπή σίγουρα αυτό το έκτακτο οικονομικό βοήθημα, το οποίο θα πάρουν όλοι οι πληγέντες της περιοχής.
 
Είναι ένα μικρό βοήθημα που θα μπορέσει να τους συνδράμει για τα πρώτα έξοδα. Γίνονται παράλληλα οι αιτήσεις για να μπορέσουν οι άνθρωποι να πάρουν ένα βοήθημα από το Υπ. Εσωτερικών. Ελπίζουμε αυτό το έκτακτο κονδύλι θα έρθει γρήγορα από το υπουργείο Εσωτερικών ώστε να βοηθήσει στην αποκατάσταση των ζημιών στις οικίες τους και βοηθάμε σε όλη τη διαδικασία για να αποκαταστήσουν τις ζημιές τους.
 
ΠτΘ: Σήμερα αναμένεται να έρθει και κλιμάκιο του υπ. Υποδομών και Μεταφορών και να επισκεφτεί τις περιοχές αυτές, ούτως ώστε να προχωρήσουν  πιο άμεσα οι σχετικές εργασίες που απαιτούνται.
 
Γ.Γ.
: Βρεθήκαμε στο Μαυρομμάτι με τον αντιπεριφερειάρχη και τις δικές μας υπηρεσίες, και του δήμου και της αντιπεριφέρειας, για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα το ανάχωμα, ώστε, αν ξαναέχουμε φαινόμενα βροχής και έντονων βροχοπτώσεων, να μην ξαναπλημμυρίσουν τα σπίτια.
 
Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την αποκατάσταση του αναχώματος σε αυτά τα τρία σημεία, και ελπίζω με το κλιμάκιο που θα έρθει πλέον από το υπουργείο, οι διαδικασίες να πάνε γρήγορα και να μπορέσουν οι άνθρωποι να πάρουν τις αποζημιώσεις.
 

Έμφαση στη φύτευση δέντρων στην πόλη

 
ΠτΘ: Είδαμε το ερωτηματολόγιο της εταιρείας του συμπολίτη μας, του Αρχιτέκτονα κ. Κοσμίδη, σε ό,τι αφορά τις εργασίες μικρής κλίμακας που αφορούν στην ανάπλαση τόσο της κεντρικής πλατείας της Κομοτηνής, όσο και στο άλσος της Αγίας Παρασκευής. Ποιος είναι ο στόχος της Δημοτικής Αρχής για αυτές;
 
Γ.Γ.:
Πρωτίστως να ευχαριστήσουμε την ομάδα και τον ίδιο τον Μηνά Κοσμίδη, έναν αρχιτέκτονα πολύ μεγάλης εμβέλειας. Είχαμε κάνει μια συζήτηση για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τόσο την πλατεία μας όσο και το πάρκο μας, ωρίμασαν οι συζητήσεις και έχει βγει ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο θεωρώ ότι η συμμετοχή του κόσμου θα αποφασίσει τελικά τι θα γίνουν αυτοί οι δύο χώροι και πώς θα χρησιμοποιούνται.
 
Οι παρεμβάσεις δεν θα είναι πολύ μεγάλες, υπό την έννοια ότι θα αλλάξουμε όλη τη φύση της πλατείας ή θα την κατασκευάσουμε από την αρχή. Θα γίνουν οι παρεμβάσεις εκείνες ώστε να την ομορφύνουμε, να την κάνουμε πιο χρηστική στους συμπολίτες μας, και φυσικά και το πάρκο με την ίδια λογική. Μικρές παρεμβάσεις που θα δώσουμε μια πιο όμορφη εικόνα στην πόλη μας.
 
ΠτΘ: Σε τι χρονικό ορίζοντα αναμένεται να τις δούμε να ολοκληρώνονται, δεδομένου ότι με την πανδημία αποτελούν και τα δύο βασικά σημεία συγκέντρωσης και συνάθροισης των πολιτών;
 
Γ.Γ.:
Αυτό θα εξαρτηθεί από την εικόνα που θα πάρουμε για τους δυο αυτούς χώρους. Θα δούμε με τις μελέτες  πόσο θα κοστίσουν οι παρεμβάσεις, ποιες μπορούμε να κάνουμε τώρα και ποιες αργότερα. Θα  εξετάσουμε αν μπορούν να μπουν σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για να γίνουν πιο γρήγορα, αλλά αν γίνουν από ίδιους πόρους αυτά νομίζω ότι θα πάνε κομμάτι κομμάτι στο σύνολο.
 
Ο δήμος Κομοτηνής και η διοίκηση έχει ένα πρόγραμμα να φυτέψουμε τόσο στον ποδηλατόδρομο, εκεί που όλα αυτά τα χρόνια έχουν κοπεί τα δέντρα και σε περιοχές της πόλης μας που δεν υπάρχουν πολλά, να φυτέψουμε και φυτά και δέντρα. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια αυτή τη στιγμή από τις υπηρεσίες, και μόλις καλυτερέψει λίγο ο καιρός, θα ξεκινήσουμε την φύτευση.
 
Το περιβάλλον θέλουμε να το προσέξουμε και σαν διοίκηση και σαν απλοί πολίτες, και να καταλάβουμε όλοι ότι δεν είναι δουλειά μόνο της διοίκησης, αλλά όλων των πολιτών, ώστε να φροντίσουμε το δέντρο που έχουμε μπροστά μας στο σπίτι μας, στο μαγαζί μας να το βοηθάμε να μεγαλώσει και να μην το ξεραίνουμε. Όσο αφορά το πάρκο, εκεί θα μας δώσουν στοιχεία οι μελέτες για το τι θα φυτέψουμε και τι όχι και πώς θα εξελιχθεί το πράσινο στο πάρκο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.