Ο Τζο Μπαιντεν ορκιστηκε 46ος προεδρος των ΗΠΑ για να σταματησει τον διχασμο

Σε πρωτόγνωρες συνθήκες πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν στο ανώτατο αξίωμα των Ηνωμένων Πολιτειών
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ατμόσφαιρα στην ορκωμοσία του 46ου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, η οποία διεξήχθη σε πρωτόγνωρες συνθήκες, τόσο εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού αλλά και της εισβολής των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.
 
Εκεί που συνήθως βρίσκεται το πλήθος του κόσμου που έχει προσέλθει για να παρακολουθήσει την τελετή ορκωμοσίας, την Τετάρτη στήθηκαν αμερικανικές σημαίες, αφήνοντας χώρο για τους μόλις 1.000 καλεσμένους της ορκωμοσίας του Joe Biden, ενώ 25.000 στελέχη της εθνοφρουράς είχαν αναπτυχθεί πέριξ και εντός του Καπιτωλίου.
 
Περίπου 200 άτομα βρέθηκαν, σε απόσταση, στη σκηνή μαζί με την νέα ηγεσία των ΗΠΑ. Οι μάσκες ήταν υποχρεωτικές και όλοι στην πλατφόρμα έπρεπε να έχουν υποβληθεί σε τεστ εντός των τελευταίων δύο ημερών.
Το “παρών” στην τελετή, έδωσαν οι πρώην πρόεδροι Μπιλ Κλίντον, Τζορτζ Μπους και Μπαράκ Ομπάμα μαζί με τις συζύγους τους, όχι όμως ο απερχόμενος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε διαμηνύσει εδώ και μέρες ότι δεν επρόκειτο να παραστεί.
 
Την τελετή προλόγισε η γερουσιάστρια των Δημοκρατικών, Έιμι Κλομπουσάρ η οποία έδωσε το μικρόφωνο στην Lady Gaga, για να τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ.
 
Η τραγουδίστρια, η οποία επέλεξε να ντυθεί λιτά, φορώντας ένα μαύρο κορμάκι -με ένα χρυσό περιστέρι πάνω- που κατέληγε σε μία κόκκινη εντυπωσιακή φούστα και κρατώντας ένα χρυσό μικρόφωνο, μαγεψε άπαντες με τη φωνή της.
 
Στην συνέχεια η Καμάλα Χάρις, η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και πρώτο μη λευκό άτομο που αναλαμβάνει τον συγκεκριμένο θώκο ορκίστηκε αμέσως μετά από την δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Σόνια Σοτομαγιόρ.
 
Μπάιντεν: Θα είμαι πρόεδρος όλων των Αμερικανών
Κατά την παραδοσιακή ομιλία που ακολουθεί την ορκωμοσία του νέου προέδρου,ο Τζο Μπάιντεν ήταν για μία ακόμη φορά απόλυτα ενωτικός.
 

Τζο Μπάιντεν: «Η ένωση δεν είναι ηλίθια ευχή. Θα είμαι Πρόεδρος της αλήθειας»

 
«Έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε σε αυτό τον νέο κόσμο. Πολλά πρέπει να επουλωθούν, να αποκατασταθούν και να κερδηθούν. Λίγοι στην ιστορία του έθνους μας βρέθηκαν σε πιο χαλεπούς καιρούς. Η πανδημία χτύπησε το έθνος μας. Χάσαμε όσους χάσαμε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, χάθηκαν δουλειές, υπάρχει κραυγή αγωνίας για τις φυλετικές διαφορές. Βλέπουμε την άνοδο του πολιτικού εξτρεμισμού. Όλα αυτά θα τα κατατροπώσουμε. Για να τα καταφέρουμε όλα αυτά απαιτούνται πολλά περισσότερα από απλά λόγια. Απαιτείται ενότητα για να προχωρήσουμε».
 
Οι αναφορές άλλωστε του Μπάιντεν ήταν ξεκάθαρες και ως προς τις φυλετικές διακρίσεις. «Το 1863 ο Αβραάμ Λίνκολν υπέγραψε την πράξη χειραφέτησης. Η ψυχή μου βρίσκεται σε αυτά τα λόγια. Σήμερα, αυτό τον Γενάρη, η ελπίδα μου βρίσκεται σε αυτό: Να ενώσουμε την Αμερική, ζητώ σε όλους να συνασπιστούν μαζί μου σε κάθε σκοπό. Να αντιμετωπίσουμε το μίσος, την ανομία, τις ασθένειες, τις απώλειες στις θέσεις εργασίας. Όλοι μαζί θα διορθώσουμε τα λάθη, θα διδάξουμε τα παιδιά μας, θα ανοικοδομήσουμε τη μεσαία τάξη, θα έχουμε φυλετική ισορροπία και θα ανταμείψουμε το υγειονομικό προσωπικό».
 
Πηγή: News247.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.