Εκτακτη οικονομικη ενισχυση σε κατοικους του Δημου Αρριανων ζητα ο Δημητρης Χαριτου

Με ερώτηση του προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας, λόγω των περιοριστικών μέτρων του σκληρού lockdown

Την χορήγησης έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους κατοίκους των  οικισμών Στροφή, Νέδα, Αγιοχώρι και Ήπιο του Δήμου Αρριανών, ώστε να ανταπεξέλθουν στα προβλήματα που προκλήθηκαν από τον εγκλεισμό και τα περιοριστικά μέτρα λόγω του σκληρού lockdown που επέβαλε η Πολιτεία, ζητά με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου.

Ο βουλευτής υπενθυμίζει στους υπουργούς ότι υπάρχει ανάγκη πρόσβασης των κατοίκων στην πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα και στην ψυχολογική υποστήριξη, υπογραμμίζοντας πως η πλειοψηφία τους είναι καπνοπαραγωγοί και κτηνοτρόφοι με ελάχιστα εισοδήματα και επιβάλλεται η οικονομική ενίσχυσή τους.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Οικονομικών και τον  Υπουργό Υγείας
 
ΘΕΜΑ: Στήριξη των κατοίκων των τεσσάρων οικισμών του Δήμου Αρριανών για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από το lock-down και από τις έντονες βροχοπτώσεις.

 
Στη 1-1-2021 θέσατε με εντολή σας σε lockdown τον οικισμό Στροφή του Δήμου Αρριανών, ενώ στις 5-1-2021 εντάξατε στο ίδιο καθεστώς και τα παρακείμενα χωριά Νέδα, Αγιοχώρι και Ήπιο. Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στους οικισμούς Στροφή, Νέδα, Αγιοχώρι και Ήπιο δεν επέτρεπαν τις μετακινήσεις των κατοίκων τους στην  εργασία και στις αγροτικές τους δραστηριότητες, στα καταστήματα, στις σχολικές μονάδες και αλλού. Πράγμα που γιγάντωσε τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα των ημιορεινών αυτών περιοχών, που κατοικούνται κυρίως από κτηνοτρόφους και από καπνοπαραγωγούς. Ουσιαστικά οι άνθρωποι αυτοί ζουν χωρίς εισοδήματα, αφού οι αγοραπωλησίες των καπνών τους δεν έχουν πραγματοποιηθεί, ενώ όσες είχαν προγραμματιστεί  για τις ημέρες του lock-down αναβλήθηκαν.

Κατά την περίοδο του lockdown δεν αντιμετωπίστηκαν – με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να υφίστανται ακόμα και σήμερα – βασικά προβλήματα των κατοίκων, όπως είναι η εξασφάλιση της πρόσβασής τους στην πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα και σε δομές ψυχολογικής υποστήριξης, αλλά και η επιδημιολογική παρακολούθηση της περιοχής τους από τον ΕΟΔΥ.

Δυστυχώς κοντά σε όλα αυτά, την ίδια περίοδο του υγειονομικού εγκλεισμού, ήρθαν να προστεθούν και τα ακραία καιρικά φαινόμενα των βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν στις 12 Ιανουαρίου και οδήγησαν στο να τεθεί ο Δήμος Αρριανών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στην περιοχή καταγράφηκε πλήθος ζημιών σε κατοικίες και σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις  αλλά και στο οδικό δίκτυο  όπως και σε   βασικές δημοτικές υποδομές, γεγονός που έπληξε αναπόφευκτα και τα χωριά που βρίσκονταν σε lockdown  όπου συσσωρεύτηκαν επιπλέον πληγές, αφού οι κάτοικοί τους δεν μπορούσαν καν να προσεγγίσουν τις πλημμυρισμένες κτηνοτροφικές και γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις.

Επειδή οι  οικισμοί Στροφή, Νέδα, Αγιοχώρι και Ήπιο του Δήμου Αρριανών επλήγησαν βαριά και θρηνούν θύματα από την πανδημία.  

Επειδή οι κάτοικοι των παραπάνω οικισμών βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση λόγω του ότι σταμάτησε όλη η οικονομική τους δραστηριότητα.
Επειδή η Πολιτεία οφείλει να συνδράμει τους ανθρώπους αυτούς ώστε να ανακουφιστούν από τις επιπτώσεις του lockdown και των ακραίων καιρικών φαινομένων. 

Ερωτάσθε κύριοι υπουργοί:

  1. Είναι στις προθέσεις σας να εξασφαλίσετε  έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους κατοίκους των παραπάνω οικισμών ώστε να ανταπεξέλθουν στα  προβλήματα που τους προέκυψαν;
  2. Θα εξασφαλίσετε την πρόσβαση των κατοίκων αυτών στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και σε μονάδες ψυχολογικής υποστήριξης  στις μετά  την άρση του lockdown συνθήκες;

Ο ερωτών βουλευτής
Χαρίτου Δημήτρης

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.