Γιατι η αναπτυξη αργει στη Θρακη;

Του Νικόλαου Παπανικολόπουλου, Υποναυάρχου Λ.Σ. (ε.α.)

Στη «γειτονιά» μας, στη Ραιδεστό (Tekirdag), στη Θάλασσα του Μαρμαρά, στο μέσον της διαδρομής Αλεξανδρούπολης – Κωνσταντινούπολης, όταν το 2010 στην πατρίδα μας άρχιζε η οικονομική κρίση και τα μνημόνια, η “Asyaport Liman SA” ξεκινούσε από το μηδέν την κατασκευή ενός σύγχρονου σταθμού εμπορευματοκιβωτίων (containers  terminal),  του ΑSYAPORT. Το έργο αυτό, στο ξεκίνημα του αλλά και στη συνέχεια, για την καλύτερη και αποδοτική λειτουργία του χρηματοδοτήθηκε από  την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (European Bank for Reconstruction and Development – EBRD) με ποσό άνω των 100.000.000 δολαρίων μέσα από τέσσερα δάνεια. Το 4ο δάνειο, ύψους 12 εκατ. $ δόθηκε στις αρχές του 2020.
  
Είχα δημοσιεύσει σχετικό άρθρο με τίτλο «Το ΑSYAPORT  Ραιδεστού  απειλεί το λιμάνι μας» γράφοντας μεταξύ άλλων ότι… «η υπόθεση ΑSYAPORT φέρνει στο προσκήνιο και πάλι το λιμάνι μας… Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης  που σαν άλλο «γεφύρι της Άρτας» επί είκοσι χρόνια φτιάχνεται και ακόμα γίνεται… Μήπως όμως όταν αφυπνιστούμε και φτιάξουμε το λιμάνι μας –αν το φτιάξουμε– θα ‘ναι αργά; Μήπως θα μας έχουν “φάει” άλλοι στη στροφή και ας ξεκινήσαμε πρώτοι το 1995; Δεν έχει κανένας ευθύνη  γι’  αυτό;».  Αυτά  έγραφα  τότε… Μάλιστα, είχα αναφέρει – τα επαναλαμβάνω και τώρα–  μερικά από τα χαρακτηριστικά του ΑSYAPORT, μήπως και μας παραδειγματίσουν.
 
• Λειτουργεί αποκλειστικά ως «Conteiner  terminal» σε έκταση 320.000 τετραγωνικών μέτρων.
• Έχει δυνατότητα διακίνησης ετησίως μέχρι και  2,5 εκατ. TEU.
• Δέχεται και τα μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (Super Post Panamax  Containers Ship) έχοντας βύθισμα 20 μ (υπόψη ότι το μεγαλύτερο Container ship  του κόσμου έχει βύθισμα 16 μ. και μεταφορική ικανότητα 16.000 TEU. Τα μεγάλα πλοία δεν μπορούν να περάσουν τα Στενά του Βοσπόρου, καθώς αυτά εξυπηρετούν πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων χωρητικότητας μέχρι 6.500 TEU.
• Έχει ήδη συμφωνία με την MSC για διακίνηση 500.000 TEU ετησίως. Η Mediterranean Shipping Company (MSC) με έδρα τη Γενεύη, είναι παγκοσμίως η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων .
• Βρίσκεται δίπλα από την Ειδική Οικονομική Ζώνη (Ε.Ο.Ζ) Τσόρλου της Τουρκίας (περιοχή Ραιδεστού). Η ΕΟΖ Τσόρλου είναι ένα βιομηχανικό πάρκο έκτασης 2 εκατ. τ.μ., με 170 μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις που σε αρκετές περιπτώσεις είναι γραμμές παραγωγής μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών οι οποίες  απολαμβάνουν ειδικό τελωνειακό και φορολογικό καθεστώς, καθώς για τον όγκο της παραγωγής τους, που εξάγεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 85% εκτός της Τουρκίας, είναι εντελώς αφορολόγητες. Την ΕΟΖ Τσόρλου την επισκέφτηκαν με πρωτοβουλία του Economic Forum of Thrace πολλά σημαίνοντα πρόσωπα και από την Αλεξανδρούπολη.
• Διαθέτει σύστημα έλεγχου εμπορευματοκιβωτίων X-Ray.
• Συνδέεται με οδικό και  σιδηροδρομικό δίκτυο και πρόκειται να λειτουργήσει και ως Κέντρο logistics εξασφαλίζοντας απασχόληση συνολικά σε 1.200 άτομα.
• Διαθέτει  πιστοποίηση  διαχείρισης ενέργειας ISO 50001
• Διαθέτει  πιστοποίηση  περιβαλλοντικής διαχείρισης  ISO 14000
• Διαθέτει ηλεκτρικές γερανογέφυρες (E-RTG), που μειώνουν την κατανάλωση καυσίμων περίπου 95% ενώ μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται στο λιμάνι παράγεται από τους ηλιακούς συλλέκτες.
• Τα ελαστικοφόρα οχήματά του χρησιμοποιούν υγροποιημένο φυσικό αέριο( LNG).
 

Ήδη, πέρασαν άλλα δέκα χρόνια και ακόμα για την ανάπτυξη του δικού μας λιμένα είμαστε πάλι στο σημείο μηδέν. Τα τελευταία νέα είναι αποκαρδιωτικά καθώς μιλούν για νέα καθυστέρηση του διαγωνισμού εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ.
 
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ένα ακόμα γεγονός, στη γειτονιά μας, στον Κόλπο του Ξηρού (Σάρος), με κάνει να αναρωτιέμαι γιατί η περιβόητη ανάπτυξη στην περιοχή μας, είναι ακόμα άπιαστο όνειρο.  Τον Ιούλιο του 2020, η Botas, η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Τουρκίας, ξεκίνησε διαγωνισμό για την κατασκευή ενός νέου, του δεύτερου, πλωτού σταθμού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αεριού Floating Storage Regasification Unit (FSRU), στον Κόλπο του Ξηρού (Σάρος), με στόχο να λειτουργήσει μέσα στο 2022. Ενός, πανομοιότυπου με τον σχεδιαζόμενο από το 2010 στην Αλεξανδρούπολη, πλωτού Ανεξάρτητου Σταθμού Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ). Υπόψη ότι η Τουρκία, μέχρι σήμερα, διαθέτει δύο χερσαίους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής ΥΦΑ (υγροποιημένου φυσικού αεριού). Στον Marmara με την επωνυμία «Ereglisi LNG Storage Facility»  από το 1994 με δυνατότητα αποθήκευσης 255.000 m3 και στη Σμύρνη, με την επωνυμία «Izmir Aliaga LNG  Terminal» από το 2006 με δυνατότητα αποθήκευσης 280.000 m3. Επίσης, διαθέτει και ένα πλωτό σταθμό εισαγωγής ΥΦΑ, Floating Storage Regasification Unit (FSRU) από το 2016, στην περιοχή της Σμύρνης με την επωνυμία «ETKI LNG Terminal» με δυνατότητα αποθήκευσης 145.000 m3. Το αξιοσημείωτο εδώ είναι, ότι από την τελική επενδυτική απόφαση μέχρι την ολοκλήρωση και λειτουργία του, χρειάστηκαν μόνο επτά μήνες. Ο σταθμός αυτός, το 2018 ενισχύθηκε και με δεύτερο αποθηκευτικό χώρο  χωρητικότητας 263.000 m3.
 
Δεν είναι μόνο το επαπειλούμενο FSRU, στον Κόλπο του Ξηρού, αλλά και δυο πρόσφατα γεγονότα που είδαν το φως της δημοσιότητας που  με κάνουν να ανησυχώ για το μέλλον του FSRU Αλεξανδρούπολης :
 
   (Α).  Ο Ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom μέσω του αγωγού Turk Stream ήδη παρέχει φυσικό αέριο στη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μέσα από μια νέα διαδρομή που διασχίζει την Τουρκία και τη Βουλγαρία οπότε τώρα συνολικά έξι ευρωπαϊκές χώρες εισάγουν ρωσικό φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Turk Stream.
   (Β). Η Gazprom και η Nord Stream 2 AG, μετά την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ,  η κυβέρνηση του οποίου αντιτάχθηκε σθεναρά στον αγωγό Nord Stream 2, εκτιμούν ότι ο αγωγός θα λειτουργήσει μέσα στο 2021 και θα επωφεληθούν οι χώρες της Βαλτικής και της Ευρώπης και ιδιαίτερα η Γερμανία στην οποία και καταλήγει.
 
Όπως όλα δείχνουν, το 2021 θα είναι και η καθοριστική χρονιά για τα δυο έργα (λιμάνι και FSRU Αλεξανδρούπολης) που σηματοδοτούν και την ανάπτυξη της περιοχής μας. Λέτε να συμπέσουν και τα δυο, με τους πανηγυρισμούς μας για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης μιας και δεν συνέπεσαν με τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της Θράκης μας το 2020;
 
Η Διακομματική Επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης, ίσως έχει την απάντηση στο επικείμενο πόρισμά της.
 

Αλεξανδρούπολη, Ιανουάριος 2021

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.