Τον ελληνικο 20ο αιωνα «δια χειρος» του Αντωνη Λιακου παρουσιαζει το Εργαστηριο Νεοτερης και Συγχρονης Ιστοριας του ΔΠΘ

Με συνομιλητές τους Αθηνά Συριάτου, Ελπίδα Βόγλη, Ελεονώρα Ναξίδου, Άγγελο Παληκίδη και Χρύσανθο Τάσση

Αθηνά Συριάτου, Επίκουρη καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ιστορίας, ΔΠΘ

« Η πανδημία μπορεί να μας στέρησε την φυσική παρουσία, αλλά μας έδωσε την δυνατότητα να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο και πιο ενεργά την επικοινώνηση των επιστημονικών μας δράσεων»

 

Το βιβλίο με τίτλο «Ο ελληνικός 20ος αιώνας» του Αντώνη Λιάκου θα αποτελέσει την αφορμή της συζήτησης που θα διεξαχθεί την προσεχή Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου διαδικτυακά στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων του Εργαστηρίου Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

«Παρόντες» δια μέσου του διαδικτύου στην εκδήλωση αυτή θα είναι ο συγγραφέας, ιστορικός Αντώνης Λιάκος, ενώ υπό τον συντονισμό της Διευθύντριας του εργαστηρίου, Επίκουρης Καθηγήτριας του Τμήματος κ. Αθηνάς Συριάτου, θα συνομιλήσουν επίσης οι κ.κ. Ελπίδα Βόγλη, Ελεονώρα Ναξίδου, Άγγελος Παληκίδης και Χρύσανθος Τάσσης.

Η εκδήλωση αυτή όπως εξήγησε μιλώντας το πρωί της Δευτέρας, στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η κ. Αθηνά Συριάτου αποτελεί μόλις μία από τις δράσεις του εργαστηρίου, που έχει ως στόχο, στις βάσεις που θέτει ο κ. Λιάκος στο βιβλίο του, να παρουσιαστούν όλες εκείνες οι όψεις της ελληνικής ιστορίας κατά τον 20ο αιώνα, ανοίγοντας κατά τον τρόπο αυτό «ένα βήμα δημόσιας ιστορίας, ανταποκρινόμενοι και στο ενδιαφέρον που υπάρχει ακόμα για την ιστορία γενικότερα». Και αυτό όπως τόνισε η ίδια μέσα από «τους πιο έγκριτους ιστορικούς και ερευνητές, όπως ο Αντώνης Λιάκος που παρουσιάζει την ελληνική ιστορία με τρόπο εύληπτο, με μια πολύ εύκολη και ουσιαστική ανάγνωση». 

Όπως έκανε γνωστό η ίδια η εκδήλωση αυτή ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τον περασμένο Μάρτιο στην Κομοτηνή, ωστόσο η πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε στην αναβολή της, δίνοντας ωστόσο όπως τόνισε τον απαραίτητο χρόνο και στο ευρύ κοινό, να το διαβάσει.

Δια μέσου της τεχνολογίας, που όπως τόνισε η  κ. Συριάτου, «μπορεί να μας στέρησε την φυσική παρουσία, αλλά μας έδωσε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο και πιο ενεργά την επικοινώνηση των επιστημονικών μας δράσεων παγκοσμίως και σε οποιονδήποτε έχει το ενδιαφέρον να τις παρακολουθήσει». Άλλωστε το έργο τόσο του Εργαστηρίου Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας όσο και συνολικά των εργαστηρίων του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας είναι πλούσιο, γεγονός που όπως εξήγησε αποδεικνύεται και από τον πλούτο των δράσεων που διοργανώνει.

 

Μια ακόμα εξ αυτών άλλωστε προηγήθηκε μόλις τον περασμένο Δεκέμβρη, όταν και έλαβε χώρα η 2η Ημερίδα Μεταπτυχιακών, Υποψηφίων διδακτόρων και Μεταδιδακτορικών Ερευνητών δίνοντας τους την ευκαιρία παρουσίασης του ερευνητικού τους έργου το οποίο «απλώνεται» τόσο χρονικά όσο και θεματολογικά. Χαρακτηριστικά η κ. Συριάτου ανέφερε πως από οι εργασίες που παρουσιάστηκαν είχαν ως αντικείμενο το βίωμα των Οθωμανών κατά την ελληνική επανάσταση, τις αντιλήψεις για την «Μεγάλη Ιδέα» από την πλευρά των Βουλγάρων, την εγκατάσταση των προσφύγων στον αστικό προσφυγικό συνοικισμό «Ρέμβης‐ Σταθμού» της Κομοτηνής, από το 1923 και μετά, τους Έλληνες μετανάστες στη Δυτική Γερμανία  κατά την περίοδο 1960‐1973, θέμα που όπως εξήγησε η ίδια αφορά ιδιαίτερα τις περιοχές της Θράκης και της Μακεδονίας, θέματα διαχείρισης της μνήμης και μάλιστα της τραυματικής μνήμης στα μουσεία, τις αναπαραστάσεις πολέμου και τον τρόπο που ο πόλεμος μετουσιώνεται και πολλά άλλα ιστορικά θέματα, που αποτελούν ή αποτέλεσαν στο παρελθόν πεδίο έρευνας των ερευνητών του Τμήματος, υφιστάμενων και μη. 

Βαγγέλης Καραμανωλάκης και Χριστίνα Κουλούρη οι επόμενοι «καλεσμένοι»

Η ίδια έκανε λόγο για μία ιδιαίτερα πλούσια ημερίδα, που έτυχε θερμής αποδοχής και απήχησης, εντός και εκτός της επιστημονικής κοινότητας. Οι δράσεις του Εργαστηρίου όπως έκανε γνωστό η διευθύντριά του θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, κάνοντας γνωστό ότι ήδη έχουν λάβει το «πράσινο φως» για την πραγματοποίηση δύο εκδηλώσεων, η πρώτη εκ των οποίων με τον ιστορικό κ. Βαγγέλη Καραμανωλάκη και το βιβλίο του με τίτλο «Οι φάκελοι κοινωνικών φρονημάτων στον 20ο αιώνα και η καταστροφή τους» αλλά και γενικότερα για την σημασία και την αξία της ιστορικής μνήμης, καθώς και την κ. Χριστίνα Κουλούρη, Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας για το βιβλίο της με τίτλο «Φουστανέλες και χλαμύδες: Ιστορική μνήμη και εθνική ταυτότητα 1821-1930».

Το ηλεκτρονικό περιοδικό «Έρεισμα»

Πριν από λίγο καιρό το Εργαστήριο Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας κυκλοφόρησε και το πρώτο τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού «Έρεισμα» με άρθρα σχετικά με την ιστορία του 19ου και 20ου αιώνα. Όπως εξήγησε η κ. Συριάτου «πρόκειται για ένα ακαδημαϊκό περιοδικό, στο οποίο δημοσιεύονται κείμενα και μελέτες, κυρίως ερευνητών που βρίσκονται σε κάποια ακαδημαϊκή σχέση με το ΔΠΘ αλλά και ευρύτερα των ελληνικών πανεπιστημίων».

«Αρχικά η πρόθεσή μας ήταν να δείξουμε τη δουλειά των ερευνητών που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της έρευνάς τους, δηλαδή υποψήφιους διδάκτορες στο στάδιο που ολοκληρώνουν ή μόλις έχουν ολοκληρώσει τη διατριβή τους και ζητούν ένα βήμα, ένα στήριγμα ουσιαστικά, γεγονός στο οποίο οφείλεται και το όνομα του περιοδικού» εξήγησε η ίδια για να υπογραμμίσει πως η πρωτοβουλία διευρύνθηκε, δεδομένης και της αποδοχής που έτυχε η έκδοση. Το πρώτο τεύχος του περιοδικού είναι ήδη ανηρτημένο στην ιστοσελίδα του Τμήματος, ενώ στο στάδιο της προετοιμασίας του βρίσκεται το δεύτερο τεύχος που αναμένεται να κυκλοφορήσει σε λίγο καιρό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.