Αντιδρασεις και διευκρινησεις για τις δηλωσεις του Αρχιεπισκοπου περι Ισλαμ

«Ο Αρχιεπίσκοπος, όσο και όλοι οι μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, σέβονται έμπρακτα όλες τις γνωστές θρησκείες»

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε σε φορείς και πολιτικά πρόσωπα, που προέρχονται από τη μειονότητα, η αναφορά του Αρχιεπισκόπου Αθηνών πως «το Ισλάμ, οι πολίτες του, δεν είναι θρησκεία αλλά πολιτικό κόμμα, είναι πολιτική επιδίωξη και είναι οι άνθρωποι του πολέμου. Είναι οι άνθρωποι της εξαπλώσεως, αυτό είναι χαρακτηριστικό του Ισλάμ», που έγινε στο πλαίσιο αφιερωματικών εκπομπών του Open TV για την επανάσταση του 1821.

Ιλχάν Αχμέτ: «Οι θρησκείες υπάρχουν για να ενώνουν τους ανθρώπους και όχι για να τους διχάζουν»

Συγκεκριμένα ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Ιλχάν Αχμέτ έγραψε σε ανάρτησή του, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης:

«Στο πρόσφατο παρελθόν, ο Βελόπουλος, ο αρχηγός του κόμματος Ελληνική Λύση από το βήμα της βουλής, προσέβαλε ανοιχτά το Ισλάμ, αλλά τον καταδίκασα έντονα στην ομιλία μου από το κοινοβούλιο.

Έχουμε δει ότι ο ίδιος λόγος επαναλαμβάνεται τώρα από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Η εν λόγω δήλωση είναι κατά της ειρήνης, της ανεκτικότητας, της ελευθερίας της θρησκείας και των πεποιθήσεων και είναι απολύτως απαράδεκτο να προσβάλλει και να προκαλεί αναταραχή στοχεύοντας μια θρησκεία και τα μέλη της με τέτοιες και παρόμοιες δηλώσεις.

Καταδικάζω έντονα τέτοιες εκφράσεις, που είναι εκδήλωση μιας παρόμοιας νοοτροπίας.

Όπως θα θυμόμαστε, στην ομιλία μου στις 5 Δεκεμβρίου 2019, ανέφερα ξεκάθαρα ότι οι επιθέσεις κατά της θρησκείας του Ισλάμ είναι απαράδεκτες ανεξάρτητα από την προέλευσή τους και εξέφρασα συγκεκριμένα την τιμή μου να εκπροσωπώ χιλιάδες ανθρώπους που ανήκουν στη θρησκεία του Ισλάμ στη Δυτική Θράκη.

Σας υπενθυμίζω ότι ισχύουν και σήμερα οι ίδιες αρχές.

Από την άλλη πλευρά, θα ήθελα να εκφράσω την ανησυχία μου ότι στο δημόσιο λόγο οι προσβλητικοί λόγοι κατά του Ισλάμ δεν έχουν αλλάξει.

Οι θρησκείες υπάρχουν για να ενώνουν τους ανθρώπους και όχι για να τους διχάζουν».

Οντέρ Μουμίν: «Δυστυχώς σε κάθε θρησκεία υπάρχουν άνθρωποι του πολέμου»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δήμαρχος Ιάσμου αναφέρει σε ανάρτησή του: «Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος προέβη στην εξής ατυχέστατη δήλωση: “Το Ισλάμ δεν είναι θρησκεία. Είναι πολιτικό κόμμα. Οι άνθρωποι του, είναι άνθρωποι του πολέμου”.

Το Ισλάμ είναι θρησκεία. Δεν είναι πολιτικό κόμμα. Δυστυχώς σε κάθε θρησκεία υπάρχουν άνθρωποι του πολέμου».

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Μουσουλμανικής Θρησκείας Θράκης: «Οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου μας προσβάλουν βάναυσα και τις καταδικάζουμε»

Θέση στο θέμα έλαβε και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Μουσουλμανικής Θρησκείας Θράκης, ο οποίος σημειώνει πως «με έκπληξη και λύπη παρακολουθήσαμε τα όσα εξέφρασε για το Ισλάμ, σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

 Οι δηλώσεις του ότι “το Ισλάμ δεν είναι θρησκεία, αλλά πολιτικό κόμμα. Οι άνθρωποί του είναι άνθρωποι του πολέμου και της εξάπλωσης” μας προσβάλουν βάναυσα και τις καταδικάζουμε.

Στη δημόσια εκπαίδευση, όπου υπηρετούμε, διδάσκουμε την ειρήνη, τον σεβασμό στην ετερότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων κάθε θρησκείας και δόγματος μακριά από πολιτικές ερμηνείες και εμπλοκές, η δε βία και ο φανατισμός είναι έννοιες άγνωστες για τους Μουσουλμάνους της Θράκης».

Μουφτείες Ξάνθης και Διδυμοτείχου: «Είμαστε υπερήφανοι για τον τρόπο που συνεισφέρουμε ώστε η Θράκη να είναι ένα πρότυπο συνύπαρξης και συνεργασίας»

Τη «βαθιά λύπη» τους για τα όσα δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος κατέθεσαν σε κοινή τους ανακοίνωση οι Μουφτείες Ξάνθης και Διδυμοτείχου εξηγώντας πως: «η εικόνα που περιέγραψε ο Μακαριώτατος για τη θρησκεία μας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της χώρας μας και προσβάλλει το θρησκευτικό μας αίσθημα.

Οι ακρότητες ορισμένων που στο όνομα του Ισλάμ έχουν διαπράξει καταδικαστέες πράξεις, έχουν συμβεί σε άλλες χώρες και τις έχουμε αποδοκιμάσει πρώτοι εμείς ακριβώς γιατί είναι ενάντιες στο Ιερό Κοράνι και προσβάλλουν την πίστη μας.

Οι Μουσουλμάνοι της Θράκης, των οποίων ηγούμαστε πνευματικά, σεβόμαστε απολύτως το νόμο, έχουμε υπερασπιστεί την πατρίδα μας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο -όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες- και ούτε ένας από εμάς δεν συμμετείχε ποτέ σε καμία πράξη βίαιου χαρακτήρα. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι όλες οι Κυβερνήσεις της πατρίδας μας αλλά και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες της Θράκης μιλούν πάντοτε για εμάς με σεβασμό αναδεικνύοντας το γεγονός ότι οι μουσουλμάνοι της Θράκης αποτελούμε ένα ευρωπαϊκό πρότυπο συμβάλλοντας καθοριστικά στην πολύ όμορφη εικόνα ενός τόπου όπου ακούγεται και η καμπάνα και ο μουεζίνης.

Είμαστε υπερήφανοι για την πίστη μας, είμαστε υπερήφανοι για τον τρόπο που συνεισφέρουμε ώστε η Θράκη να είναι ένα πρότυπο συνύπαρξης και συνεργασίας, είμαστε υπερήφανοι για την πατρίδα μας και το γεγονός ότι σέβεται απολύτως τη θρησκευτική μας πίστη, είμαστε υπερήφανοι γιατί οι μουσουλμάνοι της Θράκης δίνουν το καλό παράδειγμα σε όλη την Ευρώπη.

Οι άστοχες δηλώσεις του Μακαριώτατου, στις οποίες αρνούμαστε να δούμε κακές προθέσεις, δεν απεικονίζουν την πραγματικότητα της Θράκης και, δυστυχώς, χρησιμοποιούνται ήδη από όσους επιδιώκουν τη διχόνοια και το θρησκευτικό μίσος στην περιοχή μας.

Ο Αλλάχ να ευλογεί και να κάνει αποδέκτες όλες τις προσευχές και τις καλές πράξεις μας».

Αρχιεπισκοπή Αθηνών: «Δεν εννοούσε τίποτε περισσότερο από τη διαστροφή της ίδιας της μουσουλμανικής θρησκείας από μία δράκα ακραίων φονταμενταλιστών»

Μετά τις αντιδράσεις η Αρχιεπισκοπή Αθηνών εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει πως: «Με όλα όσα είπε για το Ισλάμ ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, στο πλαίσιο πρόσφατης τηλεοπτικής συνέντευξής του για την προσφορά της Εκκλησίας μας στην Επανάσταση του 1821, δεν εννοούσε τίποτε περισσότερο από τη διαστροφή της ίδιας της μουσουλμανικής θρησκείας από μία δράκα ακραίων φονταμενταλιστών, που σπέρνουν τον τρόμο και τον θάνατο σε όλη την Οικουμένη.

Σε αυτά ακριβώς τα πρόσωπα αναφερόταν ο Αρχιεπίσκοπος, πρόσωπα που εργαλειοποιούν το Ισλάμ και το μετατρέπουν σε φονικό όπλο κατά όλων όσων έχουν διαφορετική άποψη από αυτούς, “απίστων”, αλλά ακόμη και πιστών. Τόσο ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, όσο και όλοι οι μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, σέβονται έμπρακτα όλες τις γνωστές θρησκείες και αντιμετωπίζουν όλους τους πιστούς τους με την χριστιανική αγάπη και αλληλεγγύη, που δεν γνωρίζει διακρίσεις, μέσα από όλες τις δράσεις και πρωτοβουλίες τους, ιδιαίτερα στον κοινωνικό και στον φιλανθρωπικό τομέα.

Περαιτέρω, το παράδειγμα της ειρηνικής και αρμονικής συνύπαρξης και συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων στην Θράκη μας επιβεβαιώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο του λόγου το αληθές».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.