Χαραλαμπος Πουλοπουλος: Πανεπιστημιο και «αναγκαστικες θεραπειες»

Ο Καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Χαράλαμπος Πουλόπουλος, γράφει στο NEWS 24/7, για την αστυνομία στα Πανεπιστήμια και τον συμβολισμό αυτής της απόφασης

Το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, αφού στοχοποιήθηκε και διαπομπεύθηκε τα τελευταία χρόνια ως χώρος ανομίας και παθολογίας, ετοιμάζεται τώρα να δεχθεί την επιβολή «θεραπευτικών μέτρων ακούσιας νοσηλείας». Σε τηλεοπτικά πάνελ, έντυπα, ιστοσελίδες και συγκεντρώσεις ομοϊδεατών, διάφοροι «ειδικοί» νεοφιλελεύθερης προέλευσης (έως ακροδεξιάς κοπής), άσχετοι με τον χώρο του πανεπιστημίου αλλά οραματιζόμενοι παντού το κέρδος και την καταστολή, προβαίνουν στη διάγνωση: το δημόσιο πανεπιστήμιο νοσεί και κοστίζει, σε αντίθεση με το ιδιωτικό, που είναι υγιές, έχει προοπτικές εξέλιξης και πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο ιδιωτικός εκπαιδευτικός τομέας, που ανθεί στο εξωτερικό και εδώ «ασφυκτιά», εξιδανικεύεται, ενώ ταυτόχρονα αποσιωπάται ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο αποτελεί χώρο μάθησης, έρευνας και  δημιουργίας. Επαναλαμβάνεται, δηλαδή, το ίδιο μοτίβο απόψεων που ακούγονταν και για τον τομέα της υγείας  πριν από την πανδημία της COVID-19. Η πανδημία, βέβαια, δεν άφησε καμία αμφιβολία για την αναγκαιότητα και τη σημασία των δημόσιων νοσοκομείων και την ανεπάρκεια των ιδιωτικών, ακόμα και στους σκληρούς επικριτές του δημόσιου συστήματος υγείας…

Το κυβερνών κόμμα έσπευσε να εφαρμόσει το πρώτο αναγκαστικό «θεραπευτικό μέτρο» στον χώρο της ανώτατης παιδείας, μόλις ανέλαβε την εξουσία, με την κατάργηση του ασύλου, δίνοντας τη δυνατότητα παρέμβασης της αστυνομίας ανά πάσα στιγμή, χωρίς εξουσιοδότηση από τα θεσμικά όργανα των πανεπιστημίων. Αυτό το μέτρο θα αναζωογονούσε την ακαδημαϊκή λειτουργία εξολοθρεύοντας τα «παράσιτα» που προκαλούσαν τη «μόλυνση» στον πανεπιστημιακό χώρο.  Ο καθένας μπορεί  πλέον να καλέσει την αστυνομία να παρέμβει στον χώρο των πανεπιστημίων για οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά.

Μετά από ένα πολύ οδυνηρό γεγονός, που προκάλεσε φόβο, θυμό και αγανάκτηση και καταδικάστηκε από την πλειονότητα των πολιτών, το σύνολο των πολιτικών κομμάτων και της πανεπιστημιακής κοινότητας, η κυβέρνηση βρίσκει πάτημα για να επιλέξει το επόμενο «μέτρο θεραπείας». Αφαιρώντας αρμοδιότητες από τα θεσμικά όργανα του πανεπιστημίου, εγκαθιστά μόνιμα την αστυνομία μέσα σε αυτό, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας με περιπολίες αστυνομικών που θα αναφέρονται στο  Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Για τον σκοπό αυτόν, κι ενώ την ίδια στιγμή περιορίζει τους προϋπολογισμούς των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, διαθέτει τους πόρους για την πρόσληψη 1.000 αστυνομικών που θα βρίσκονται μέσα στα πανεπιστήμια.

Παρά τις αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας, των θεσμικών οργάνων, Συγκλήτων, Συνελεύσεων, χιλιάδων πανεπιστημιακών, φοιτητών και της κοινωνίας, καταπατάται το άρθρο 16 του Συντάγματος που προβλέπει ρητά την πλήρη αυτοδιοίκηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Προφανώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι, εάν κυριαρχήσει ο φόβος, η εκπαιδευτική λειτουργία των πανεπιστημίων θα γίνει αποτελεσματικότερη…

Αναρωτιέται κανείς πού θα οδηγήσει αυτή η πολιτική, που εφαρμόζεται χωρίς συναίνεση των άμεσα ενδιαφερόμενων, συμπεριλαμβανομένης της ίδια της Αστυνομίας. Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) εκφράζει την κάθετη αντίθεσή της στην επιβολή αυτού του μέτρου και καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει τη σχετική διάταξη, αναφέροντας ότι «μετά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου (άρθ. 64, παρ.3, Ν. 4623/2019), είναι ήδη νομοθετημένη η δυνατότητα της αστυνομίας να επεμβαίνει χωρίς άδεια πλέον, σε  ένα ΑΕΙ, αυτοδίκαια και ανεμπόδιστα, όταν τελείται οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη σε αυτό». Θεωρεί δε ότι οι ομάδες προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων δεν θα πρέπει να υπάγονται στην αστυνομία ούτε να στελεχώνονται από αστυνομικούς.

Η κυβέρνηση επιμένει στην εγκατάσταση των αστυνομικών εντός των πανεπιστημιακών χώρων, ενώ θα μπορούσε, όπως, άλλωστε έχει ζητηθεί από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, να ενισχύσει τα ιδρύματα με μόνιμο διοικητικό και φυλακτικό προσωπικό που θα συνεχίζει να υπάγεται θεσμικά στα όργανα του πανεπιστημίου. Ωστόσο, από τη θέση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης το 2013 ο σημερινός Πρωθυπουργός είχε επιλέξει την απομάκρυνση σημαντικού αριθμού του φυλακτικού και διοικητικού προσωπικού από τα πανεπιστήμια. Η κυβέρνηση, λοιπόν, προκρίνει στα περισσότερα θέματα την τακτική του διαρκούς ελέγχου και της καταστολής, με ναυαρχίδα της το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. 

Ο συμβολισμός είναι σαφής. Σε αυτή την περίοδο της μετα-δημοκρατίας, όπου περιορίζεται η συμμετοχή των πολιτών και τα δικαιώματα τείνουν να γίνουν είδος πολυτελείας, αναδύεται μια έννοια ακαδημαϊκής ελευθερίας που κτίζεται μέσω του φόβου.
 

*Ο Χαράλαμπος Πουλόπουλος είναι Καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Πηγή: news247

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.