Χρυση Αυγη: Τελεσιδικη καταδικη Λαγου, Μιχου και 4 ακομη χρυσαυγιτων για την επιθεση στο Συνεργειο

Ηθικός αυτουργός σε επικίνδυνη σωματική βλάβη ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός - συνεργός ο Νίκος Μίχος και οι Μπαρέκας, Σταμπέλος, Αγιοβλασίτης, Γαλανάκης

Την τελεσίδικη απόφασή του έκανε γνωστή την Δευτέρα το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών για την υπόθεση της επίθεσης στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη, στις 10 Ιουλίου 2013, δύο μήνες πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Την πληροφορία ανάρτησε στα social media μεταξύ άλλων ο δικηγόρος της πολιτικής αγωγής Δημήτρης Ζώτος.
 
Καταδικάστηκαν ως ηθικός αυτουργός ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός για την επικίνδυνη σωματική βλάβη του Παναγιώτη Δριμυλή και ως συνεργοί οι Νίκος Μίχος (πρώην βουλευτής της ΧΑ), Μάκης Μπαρέκας (πρώην γραμματέας της οργάνωσης στον Πειραιά), Γιώργος Σταμπέλος, Διονύσης Αγιοβλασίτης και Χρήστος Γαλανάκης.
 
Στην αίθουσα κατά την ανακοίνωση της απόφασης παρών ήταν Μίχος (εκτίει ήδη ποινή 5 ετών για την συμμετοχή του στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ). Ποινή φυλάκισης εκτίουν επίσης και οι Μπαρέκας (6 χρόνια) και Σταμπέλος (9 χρόνια).
 
Η άρση της ασυλίας του Λαγού ως ευρωβουλευτή αναμένεται να οδηγήσει στην φυλάκισή του. Σημειώνεται ότι έχει καταδικαστεί σε 13ετή κάθειρξη για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης.
 


Ακολούθησε αναλυτική ανακοίνωση των δικηγόρων πολιτικής αγωγής:

Η τελεσίδικη καταδίκη των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής Λαγού (ως ηθικού αυτουργού επικίνδυνης σωματικής βλάβης) και Μίχου (ως συνεργού επικίνδυνης σωματικής βλάβης) από το Γ' Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών, όσον αφορά την επίθεση στον «Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Συνεργείο» στην Ηλιούπολη στις 10/7/2013, αποτελεί το τέλος μιας μακράς και επίμονης μάχης. Για να φτάσουμε στην ομόφωνη καταδίκη, χρειάστηκε να περάσουμε από την ασυλία που απολάμβανε η ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή το 2013 με την αρχειοθέτηση του φακέλου της υπόθεσης, στη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών των ηγετικών στελεχών της που εν τέλει αποδείχτηκαν στο ακροατήριο. Το δικαστήριο καταδίκασε εν νέου ως συνεργούς επικίνδυνης σωματικής βλάβης τους άλλους τέσσερις κατηγορούμενους, ανάμεσά τους και τον πυρηνάρχη Πειραιά της Χρυσής Αυγής Θ. Μπαρέκα.
 
Ο Λαγός και ο Μίχος έχουν ήδη καταδικαστεί για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αντίστοιχα από το Α' Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών (ο πρώτος βρίσκεται στις Βρυξέλλες εκμεταλλευόμενος την μη άρση της ασυλίας του από το Ευρωκοινοβούλιο, ο δεύτερος βρίσκεται στη φυλακή). Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων επιβεβαιώνει και θωρακίζει την απόφαση της μεγάλης δίκης της Χρυσής Αυγής: όλες οι επιθέσεις γίνονταν με εντολή της ηγεσίας της οργάνωσης, σε κάποιες δε περιπτώσεις όπως στο Συνεργείο ακόμα και με την αυτοπρόσωπη παρουσία της. Η τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση είναι ένα σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο, που σίγουρα το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων (το Εφετείο της δίκης της Χρυσής Αυγής) θα αναγνώσει και θα αξιολογήσει.
 
Για τα μέλη του «Συνεργείου», τον εντολέα μας και πολιτικώς ενάγοντα Παναγιώτη Δριμυλή και τους δημοκρατικούς πολίτες της Ηλιούπολης, η σημερινή απόφαση είναι μια νίκη του αντιφασιστικού αγώνα που έδωσαν και κέρδισαν στη γειτονιά τους. Είναι μια νίκη των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας που παρενέβησαν, κόντρα στην προκλητική αδράνεια της αστυνομίας, και έκαναν όσα αμέλησαν οι διωκτικοί μηχανισμοί: μάζεψαν αριθμούς πινακίδων, τράβηξαν βίντεο και φωτογραφίες, κατέθεσαν, αντιστάθηκαν έμπρακτα στη ναζιστική τρομοκρατία. Ας μην ξεχνάμε ότι δύο μήνες μετά την επίθεση στο Συνεργείο, το ίδιο τάγμα εφόδου – ακόμα και με τους ίδιους φυσικούς αυτουργούς – δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα.
 
Είναι καιρός οι θεσμικοί φορείς να περάσουν πάνω από τον πήχυ που έθεσε η ίδια η κοινωνία: ως πότε θα περιμένουμε το Ευρωκοινοβούλιο να άρει την ασυλία του καταδικασμένου αρχισυμμορίτη Λαγού που κρύβεται στις Βρυξέλλες μεταμφιεσμένος σε ευρωβουλευτή; Και πότε επιτέλους θα συλλάβει η ΕΛΑΣ του κυρίου Χρυσοχοϊδη τον φυγόποινο Παππά; Η ανοχή στη φασιστική και ρατσιστική βία γεννάει τέρατα. Η σημερινή τελεσίδικη απόφαση του δικαστηρίου στέλνει μήνυμα με πολλούς παραλήπτες.
 
Δημήτρης Ζώτος, Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόροι πολιτικής αγωγής στην υπόθεση του «Συνεργείου».
 

Πηγή: Avgi.gr
Φωτογραφία: Eurokinissi/ Τατιάνα Μπόλαρη

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.