Απαντησεις για τα προβληματα που δημιουργησαν οι πλημμυρες απο τον Αντιπεριφερειαρχη Ροδοπης

Νίκος Τσαλικίδης: «Δυστυχώς βλέπουμε ότι κάποιοι αυτές τις ώρες πιστεύουν πως ο πόνος των συμπολιτών μας πρέπει να γίνει πεδίο αντιπαράθεσης»

Στη μοναδικότητα του καιρικού φαινομένου, το ισχυρότερο που έχει ζήσει η περιοχή μας για πάνω από μία δεκαετία, απέδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης τα πλημμυρικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν την Τρίτη 12 Ιανουαρίου στην ανατολική Ροδόπη.

Σημείωσε δε πως γίνονται προσπάθειες για να αποτυπωθεί η κατάσταση, και να αποζημιωθούν το συντομότερο οι πληγέντες συμπολίτες μας, αφήνοντας αιχμές για την αντιπαράθεση για το ζήτημα που ξεκίνησε την επόμενη των πλημμυρών.

Σημείωσε πάντως πως θα πρέπει να έχει περισσότερες αρμοδιότητες για έργα υποδομής η τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να μπορεί να κάνει πιο άμεσες παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη των φαινομένων αυτών.

Χρειάζεται περισσότερες αρμοδιότητες για παρεμβάσεις η Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο κ. Τσαλικίδης τόνισε πως από την πρώτη στιγμή προσπάθησαν να αποτυπώσουν την κατάσταση, μια προσπάθεια στην οποία χρειάζεται συνεννόηση, συλλογική προσπάθεια και συντονισμός των φορέων. «Δυστυχώς βλέπουμε ότι κάποιοι αυτές τις ώρες πιστεύουν πως ο πόνος των συμπολιτών μας πρέπει να γίνει πεδίο αντιπαράθεσης. Κάποιοι οι οποίοι τιμήθηκαν από τον λαό της Ροδόπης και έχουν και αξιώματα» σχολίασε, τονίζοντας πως οι καταγραφές θα συνεχιστούν όσο χρειαστεί από κλιμάκια της Περιφέρειας και των Δήμων.

Από τις πρώτες καταγραφές και από την αυτοψία που έγινε την επόμενη μέρα, σημείωσε, διαπιστώθηκε το μεγάλο μέγεθος των ζημιών στις περιοχές που πέρασε το νερό και κυρίως τον ποταμό Λίσσο, και έγινε αίτημα από τον περιφερειάρχη μέσω των δημάρχων προς τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου οι αντίστοιχες περιοχές να κηρυχθούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Απαντώντας στο αν λειτούργησαν όλα όπως έπρεπε, και αν θα έπρεπε να έχουν γίνει επιπλέον αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, σημείωσε πως καταγράφηκαν 170 χιλιοστά βροχής, το μεγαλύτερο κύμα που έχει ζήσει η Ροδόπη σε επίπεδο βροχής από το 2007, όταν είχαν καταγραφεί 228 χιλιοστά βροχής.  «170 τόνοι στο στρέμμα είναι πάρα πολύ νερό. Όλοι αυτοί οι τόνοι κατέβηκαν στα πεδινά, και παρέσυραν στο διάβα τους πάρα πολλές πεδινές εκτάσεις και έγιναν ορμητικός ποταμός που κινήθηκε για να εκβάλλει στη θάλασσα» ανέφερε.

Τόνισε δε πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές παρεμβάσεις, όπως αυτή στη μονή Βαθυρρύακος, παρόλο που τόνισε πως χρειάζονται και μεγαλύτερα έργα υποδομής. «Το σημαντικότερο όλων είναι να σταματάμε σε αυτές τις περιπτώσεις το νερό ορεινά, με υδρονομικά έργα, με αναδασμούς. Αυτά είναι θέματα που πρέπει να τα δούμε με την πολιτεία, με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με το υπουργείο και σε αυτό πρέπει να συμβάλλουν όλοι» ανέφερε, ενώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο παράγοντας της κλιματικής αλλαγής, που είναι αστάθμιστος και δεν μπορεί να προβλεφθεί.

Για αυτό και θεωρεί πως θα πρέπει να δοθούν για τα θέματα αυτά αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και το προσωπικό, ώστε να αντιμετωπίζει μόνη της μεγάλα έργα υποδομής. Όσο αφορά την αποκατάσταση των αναχωμάτων όπου υπήρχαν προβλήματα, θα ξεκινήσουν τις παρεμβάσεις όσο το δυνατόν συντομότερα, μόλις αποτραβηχθούν τα νερά, και να ξεκινήσουν το έλεγχο ώστε να εντοπιστούν τα σημεία που είχαν αδυναμίες, για να ενισχυθούν ώστε να μην υπάρξουν ξανά αντίστοιχες καταστάσεις.

Ο χάρτης θα διορθωθεί

Ο κ. Τσαλικίδης έδωσε απατήσεις και για το θέμα του χάρτη της Ροδόπης σε τουριστικό φυλλάδιο, που ανέδειξε πρόσφατα η παράταξη της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας. «Ήταν εύλογες οι απορίες και θεμιτό το ενδιαφέρον του κατά τα άλλα συμπαθέστατου κ. Κατσιμίγα, για διορθώσεις του φυλλαδίου, ωστόσο καλό είναι να βλέπουμε την ουσία περισσότερο ενός φυλλαδίου και σε αυτές τις περιπτώσεις το δάσος και όχι το δέντρο» ανέφερε.

Όπως ανέφερε, το συγκεκριμένο φυλλάδιο συμπεριλάμβανε κάποιες φωτογραφίες και συγκεκριμένα έναν χάρτη, περισσότερο μορφολογικού χαρακτήρα. Ο χάρτης στο συγκεκριμένο φυλλάδιο είχε ήδη ετοιμαστεί από την υπηρεσία, με όποιες διορθώσεις είχε τότε προφανώς περιλάβει από το 2016 μέχρι σήμερα η αναθεώρηση του οδικού δικτύου.

Από τότε μέχρι σήμερα, σημείωσε, προφανώς έχουν αλλάξει κάποια πράγματα, τα οποία διορθώνονται, με την υπηρεσία να επικαιροποιεί τον χάρτη, και να κάνει όποιες διορθώσεις είναι απαραίτητο. «Το σημαντικό είναι ότι μια περιοχή χρειάζεται να έχει ένα έντυπο προβολής που σίγουρα δεν αποτελεί το μοναδικό τρόπο τουριστικής προβολής, αλλά είναι απαραίτητο για να μπορεί να συμμετέχει σε διάφορες διοργανώσεις, για τις ανάγκες προβολής της σε οποιοδήποτε μέσο» ανέφερε.

Άλλωστε είναι σε εξέλιξη η διαδικασία σύνθεσης του νέου τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας, το οποίο περιλαμβάνει όλες τις περιφερειακές ενότητες με νέο υλικό, ανανεωμένο, με φωτογραφικό υλικό, με χάρτες.

Ο κ. Τσαλικίδης υπενθύμισε δε πως στο έργο που σχολίασε η παράταξη της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας, το βασικό υποέργο ήταν η δημιουργία έντυπου υλικού για την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, όπου θα εστιαζόταν η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων της Ροδόπης, με την τοπική ιστορία, την παράδοση, το αμπέλι, τον οίνο, κλπ, όλα αυτά που χαρακτηρίζουν την περιοχή μας και την κάνουν μοναδική και με αναφορά στην σύγχρονη παραγωγή.

Το δεύτερο σκέλος ήταν η επανεκτύπωση του υφιστάμενου φυλλαδίου, το οποίο έχει ήδη διορθωθεί και θα διορθωθεί σε πολλά σημεία, με τον κ. Τσαλικίδη να σημειώνει πως κάθε παρέμβαση είναι καλοπροαίρετη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.