Με WhatsApp, Skype και καλη θεληση… συνεχιζουν οι μαθητες του Σχολειου Δευτερης Ευκαιριας Κομοτηνης

Από τους 80 εγγεγραμμένους μαθητές, τουλάχιστον 70 συνεχίζουν να συμμετέχουν σε συνεχή βάση στην εξ αποστάσεως διδασκαλία

Να κρατήσει κοντά στην εκπαιδευτική διαδικασία τους περισσότερους από τους 80 εγγεγραμμένους μαθητές του την φετινή χρονιά, κατάφερε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κομοτηνής, χρησιμοποιώντας εφαρμογές που υπάρχουν σε όλα τα τηλέφωνα, για να συνεχίσει τα μαθήματά του.

Και αυτό γιατί οι μαθητές του ΣΔΕ, που έκλεισε μαζί με την υπόλοιπη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δεν είναι ενταγμένοι στο σχολικό δίκτυο, όπου γίνεται εκπαίδευση μέσω της πλατφόρμας Webex, οπότε έπρεπε να βρεθούν εναλλακτικές για να μπορέσουν να μείνουν κοντά στο σχολείο, και να μην κινδυνεύσουν να χάσουν τη χρονιά τους.

Ευχάριστη έκπληξη η συμμετοχή των εκπαιδευόμενων

Όπως ανέφερε ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Ηλίας Βλάχος, φέτος στο σχολείο εγγράφηκαν 80 εκπαιδευόμενοι, 35 από αυτούς στο πρώτο έτος, ένας αριθμός που εξέπληξε ευχάριστα τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, που περίμεναν λιγότερες εγγραφές τη σχολική χρονιά 2020-21, λόγω κορωνοϊού. Αυτοί χωρίστηκαν σε 5 ηλεκτρονικά τμήματα, 3 τμήματα στο δεύτερο έτος και 2 στο πρώτο. Όμως το Σχολείο έπρεπε να βρει μια μέθοδο να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερους, μιας και αρκετοί δεν έχουν υπολογιστές στα σπίτια τους ή πρέπει να τους χρησιμοποιούν τα παιδιά τους.

Το σχολείο πρόλαβε να κάνει μόνο μία εβδομάδα μάθημα δια ζώσης, πριν κλείσουν ξανά τα σχολεία λόγω πανδημίας, και συνέχισαν να εργάζονται μέσω της εφαρμογής WhatsApp. Σε αυτήν αναρτούν βίντεο, ηχητικά, έγγραφα σε word και pdf, προκειμένου να υπάρχει αλληλεπίδραση με τους εκπαιδευόμενους του σχολείου.

Η ανταπόκριση ήταν πολύ ενθαρρυντική, μιας και από τους 80 μαθητές, περίπου οι 70 συμμετέχουν σε συνεχή βάση, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο, 70 άτομα, καταφέρνοντας να έχουν μια επαφή, να μην χάσουν την χρονιά και να ξεκινήσουν ξανά τα μαθήματα όταν επιτραπεί η δια ζώσης διδασκαλία.

Στη συνέχεια, αφού έφτασαν στο επίπεδο που επιθυμούσαν, προχώρησαν και σε σύγχρονη εκπαίδευση, μέσω του Skype στο οποίο όμως η συμμετοχή ήταν μικρότερη, γύρω στα 45 άτομα.

Η πτώση αυτή ήταν λογική, τόνισε ο κ. Βλάχος, γιατί πολλοί μαθητές κατοικούν σε οικισμούς, όπου το διαδίκτυο δεν έχει καλές ταχύτητες, άλλοι δεν έχουν διαδίκτυο στο σπίτι τους αλλά μόνο μέσω κινητής τηλεφωνίας, που σημαίνει πως θα είχε υψηλό κόστος για αυτούς η εκπαίδευση  μέσω διαδικτύου. Για αυτό και το Skype λειτουργεί υποβοηθητικά, και δεν καταμετρώνται σε αυτό απουσίες, και γενικά κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν τους εκπαιδευόμενους τους στο σχολείο.

Προετοιμασία πριν την έναρξη της χρονιάς

Βέβαια όλα αυτά δεν έγιναν από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά είχε γίνει προετοιμασία, πριν την έναρξη της χρονιάς, μιας και ήταν μεγάλη η πιθανότητα τα σχολεία να κλείσουν όπως είχε γίνει την άνοιξη. «Για αυτό και έγινε ο προγραμματισμός, ο οποίος  εστάλη στο Υπουργείο για να γνωρίζει πώς θα δουλέψουμε. Ενέκριναν τους τρόπους εφαρμογής και πήγαν όλα μια χαρά» ανέφερε ο κ. Βλάχος, εκφράζοντας την ελπίδα το σχολείο να μπορέσει να επιστρέψουν στη δια ζώσης λειτουργία όταν το επιτρέψουν οι πανδημικές συνθήκες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τη μοναδική εβδομάδα που έκαναν μάθημα δια ζώσης, έμαθαν στους εκπαιδευόμενους τον τρόπο με τον οποίο θα δουλεύουν μέσω WhatsApp, γιατί φαινόταν πως το κλείσιμο ήταν θέμα χρόνου. «Ήταν ευχάριστη έκπληξη. Είχα τον φόβο ότι δεν θα μπορέσουν πολλοί να το ακολουθήσουν, αλλά η συμμετοχή μας εξέπληξε ευχάριστα» εκμυστηρεύθηκε ο κ. Βλάχος.

Εκτός όμως από τα μαθήματα εξ αποστάσεως συνεχίζονται και οι εκπαιδευτικές εκδηλώσεις του σχολείου, όπως έκαναν και υπό κανονικές συνθήκες. Ήδη τον Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με ομιλητή τον κ. Αλέξανδρο Τσαπέκο, πρόεδρο του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ροδόπης, όπου οι εκπαιδευόμενοι ενημερώθηκαν για τον κορωνοϊό, τα συμπτώματα, τον τρόπο προφύλαξης, τις συνθήκες υγιεινής που πρέπει να ακολουθούμε αλλά και για τον επερχόμενο εμβολιασμό.  Σύντομα θέλουν να πραγματοποιήσουν και νέα εκδήλωση, αυτή τη φορά με την συμμετοχή γιατρού, ειδικά για τον εμβολιασμό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.