Εκθεση του CHP για την ελευθερια του Τυπου το 2020: 86 δημοσιογραφοι κρατηθηκαν

«Η κυβέρνηση είδε τον ιό ως ευκαιρία για να αυξήσει την πίεση και τον έλεγχο της κοινωνίας»

Σύμφωνα με την έκθεση που εκπόνησε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του CHP Βελή Άγμπαμπά, το 2020 86 δημοσιογράφοι κρατήθηκαν, κατατέθηκαν αγωγές εναντίον 361 δημοσιογράφων, ενώ 97 δημοσιογράφοι παραιτήθηκαν λόγω πίεσης και λογοκρισίας. Επίσης ο Ελεγκτική Αρχή Τύπου επέβαλε 45 ημέρες πρόστιμο στην Εφημερίδα Cumhuriyet και 30 ημέρες στην Εφημερίδα BirGün.

Στην έκθεση του Άγμπαμπα υπογραμμίζεται πως οι δημοσιογράφοι αδυνατούν στην εύρεση δουλειάς και σημειώνεται πως «η κυβέρνηση είδε τον ιό ως ευκαιρία να αυξήσει την πίεση και τον έλεγχο της κοινωνίας, ενώ το κομμάτι των δημοσιογράφων ήρθε αντιμέτωπο πάλι με πίεση, λογοκρισία και σκληρές συνθήκες. Στο 2020, οι εργαζόμενοι του Τύπου έχουν λογοκριθεί λόγω των απειλών και τιμωριών. Συνεχίστηκαν πρακτικές όπως η κράτηση, η σύλληψη, η έρευνα, οι δίκες, η φυλάκιση, το εμπόδιο πρόσβασης στην πληροφορία, η αναστολή λειτουργίας τηλεοπτικού καναλιού. Εκείνοι που δεν ήταν «κοντά» στην εξουσία και που δεν ήταν «στην πισίνα» της εξουσίας στοχοποιήθηκαν. Εγκαταλείφθηκε το δικαίωμα ενημέρωσης του κοινού».

Τα κυριότερα σημεία από την έκθεση περιλαμβάνουν:

  • Το 2020, κατατέθηκαν 361 αγωγές εναντίον δημοσιογράφων. 86 δημοσιογράφοι κρατήθηκαν. Ο αριθμός των κρατούμενων δημοσιογράφων έχει αυξηθεί σε 70.
  • Τα τελευταία δύο χρόνια, περισσότεροι από 6 χιλιάδες εργαζόμενοι στον Τύπο και την Ενημέρωση όπως δημοσιογράφοι, εκδότες, εικονολήπτες κλπ. έμειναν άνεργοι. 97 δημοσιογράφοι παραιτήθηκαν λόγω πίεσης και λογοκρισίας.
  • Μπλοκαρίστηκαν περίπου 2 χιλιάδες ειδήσεις και περισσότεροι από 100 ιστότοποι. Εφαρμόστηκαν 368 λογοκρισίες στις ειδήσεις ανεξάρτητων εφημερίδων και περιοδικών.
  • Δεν έλαβαν αποζημίωση αποχώρησης οι δημοσιογράφοι που απολύθηκαν επειδή συνδικαλίστηκαν.
  • Η Τουρκία συνέχισε να κατατάσσεται στην 154η θέση από τις 180 χώρες στον δείκτη ελευθερίας του Τύπου το 2020.
  • Από τα 86.505 άτομα που εργάζονται στον τομέα του Τύπου, μόνο 6.383 είναι μέλη μιας ένωσης εργαζομένων. Μόνο το 7% των εργαζομένων στον τομέα είναι συνδικαλισμένοι.
  • Οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να βρουν δουλειά, οι εργαζόμενοι κακοπληρώνονται. Ειδικά στον τοπικό Τύπο, ακόμη και οι απόφοιτοι της Σχολής Επικοινωνίας εργάζονται με μισθούς κάτω από τον κατώτατο μισθό.

Η έκθεση περιελάμβανε επίσης πρόστιμα για τις οργανώσεις Τύπου. Κατά συνέπεια, η RTUK επέβαλε 67 πρόστιμα, 1 διακοπή λειτουργίας, 49 διακοπές εκπομπής, 6 προειδοποιήσεις σε οργανισμούς μέσων ενημέρωσης.

Εξετάζοντας την πορεία των «αποφάσεων διακοπής εκπομπής και κυρώσεων» της RTUK, μεταξύ 2017-2020, το 73% των προστίμων επιβλήθηκε στην Halk TV, την Tele1, την FOX και την KRT TV.

Λαμβάνοντας υπόψη τις κυρώσεις του Διαφημιστικού Πρακτορείου Τύπου, διακόπηκε η έκδοση εφημερίδας για 45 ημέρες της Cumhuriyet, 30 ημέρες της BirGün και 10 μέρες τις εφημερίδες Sözcü και Korkusuz. Επίσης δώθηκε πρόστιμο 166.000 λίρες στην εφημερίδα Sözcü και 373.000 λίρες στην εφημερίδα Korkusuz.

Πηγή κειμένου και εικόνας: birgun.net    

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.