Κωστας Κατσιμιγας: Αμεση η αναγκη επανασχεδιασμου του τροπου διαχειρισης επιφανειακων υδατων

Τι φταίει για τα αυξημένα πλημμυρικά φαινόμενα σε Ροδόπη και Έβρο;

Τη δική του άποψη για τα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Ροδόπη και τον Έβρο κατέθεσε, μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας κ. Κώστας Κατσιμίγας. Δεδομένης και της επαγγελματικής του ιδιότητας αλλά και της εμπειρίας του στην θέση του Εκτελεστικού Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ ο κ.Κατσιμίγας εξήγησε πως οι εικόνες της περασμένης Τρίτης σε αμφότερες τις περιοχές οφείλονται σε δύο κατά κύριο λόγο παράγοντες.

Ξεκινώντας από τον τρόπο δημιουργίας των ποταμών μετά την ενσωμάτωση αλλά και τις αλλαγές που επήλθαν στο πέρασμα των ετών, που όπως εξήγησε σήμερα συνοψίζονται σε «λιγότερες φυτεμένες εκτάσεις, δηλαδή τα πεδινά δάση δεν υπάρχουν πια, στις οποίες  γίνεται χρήση λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων». Τα «ξεπλύματα» αυτών των ροών, όπως εξήγησε, καταλήγουν στα ποτάμια και ευνοούν τον ευτροφισμό, δηλαδή την ανάπτυξη των φυτών μέσα στο ποτάμι, γεγονός που σε συνδυασμό με την συνήθη τακτική των πολιτών, ήτοι τη ρίψη άλλων υλικών μέσα στα ποτάμια, οδηγεί σε υπερβλάστηση, «στραγγαλίζοντας» τη ροή των ποταμών.

Ανασταλτικοί παράγοντες η γραφειοκρατία και η κλιματική αλλαγή

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η στερεοπαροχή, δηλαδή τα φερτά υλικά, άμμος και χαλίκια, που όπως σημείωσε ο ίδιος, απαιτεί τη συνεχή επαγρύπνηση για την συντήρηση αυτών των συστημάτων απορροής. Επαγρύπνηση η οποία όμως με την σειρά της παρεμποδίζεται αρχικά από την ελληνική γραφειοκρατία και δευτερευόντως από τα καιρικά φαινόμενα που δεδομένης της κλιματικής αλλαγής γίνονται συνεχώς εντονότερα. «Σε ό,τι αφορά στην ελληνική γραφειοκρατία αρκεί να αναφέρουμε το παράδειγμα του ότι πολλές φορές δεν ξέρουμε σε ποιον ανήκει η αρμοδιότητα. Στις ορεινές περιοχές ανήκει στο δασαρχείο. Το δασαρχείο είναι μια κρατική δομή αρκετά δυσκίνητη και αλαζονική πολλές φορές, κυρίως στο κομμάτι της συνεργασίας με τους έχοντες την αρμοδιότητα στον κάμπο, ήτοι την Περιφέρεια και ενίοτε τους Δήμους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ως προς το κομμάτι της κλιματικής αλλαγής ο κ. Κατσιμίγας στάθηκε στα εντονότερα καιρικά φαινόμενα που σημειώνονται, εν προκειμένω στον μεγάλο όγκο νερού που σε συνδυασμό με τον ευτροφισμό, την βλάστηση, τα σκουπίδια, αλλά και την πλημμελή όπως την χαρακτήρισε συντήρηση των αναχωμάτων – αποτέλεσμα κακής επίβλεψης από την πλευρά της πολιτείας – λειτουργούν σωρευτικά εντείνοντας το πρόβλημα.

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της ανάγκης ενός καλού επανασχεδιασμού των σχεδίων διαχείρισης των επιφανειακών υδάτων με βασικό χαρακτηριστικό την καλύτερη δυνατή συντήρηση των αποδεκτών αυτών των όγκων νερού, ήτοι τους ποταμούς, κανάλια κ.ο.κ. σε συνδυασμό όμως και με μία καλύτερη ενημέρωση από πλευράς των πολιτών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.