Μετραει πληγες η Ροδοπη μετα τις πλημμυρες

Ζητούμενο η άμεση καταγραφή, αλλά και η αποζημίωση για τους κατοίκους των οικισμών που επλήγησαν

Το Λοφάριο, το Μαυρομμάτι και το Λύκειο την επόμενη μέρα των καταστροφικών πλημμυρών

Τον δύσκολο δρόμο για να ξαναστήσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους, μετά τις καταστροφές που προκάλεσαν σε σπίτια, καταστήματα και εκμεταλλεύσεις την Τρίτη 12 Ιανουαρίου, πήραν από το πρωί της Τετάρτης οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν.

Τα προβλήματα επικεντρώθηκαν στην λεκάνη απορροής του ποταμού Λίσσου, σε οικισμούς όπως τα Αμάραντα, ο Βάκος, το Βέλκιο, το Τσιφλίκι, το Λύκειο, το Μέγα Πιστό, η Αρίσβη και ο Φύλακας, ενώ μεγάλα προβλήματα προκάλεσε σε δύο οικισμούς, το Λοφάριο και το Μαυρομμάτι, το «σπασιμο» των αναχωμάτων του ποταμού. Στο Λοφάριο απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι δύο οικιών που πλημμύρισαν, καθώς και ζώων από κτηνοτροφικές μονάδες με την συνδρομή της ΕΜΑΚ, ενώ στο Μαυρομμάτι το ανάχωμα έσπασε το απόγευμα, όταν το φαινόμενο βρισκόταν σε ύφεση όμως ο μεγάλος όγκος νερού που κατέβαινε από τον ποταμό «νίκησε» το ανάχωμα, πολύ κοντά στον οικισμό, με 10 οικίες να εκκενώνονται άμεσα.

 

Οι κάτοικοι σε όλες τις περιοχές, μας μετάφεραν την αγωνία τους για το αύριο, αφενός για την καταγραφή των ζημιών, αφετέρου για την ταχεία αποζημίωσή τους, μιας και οι καταστροφές σε πολλές περιπτώσεις είναι σημαντικές, και δύσκολα θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν τα σπίτια τους, χωρίς τη βοήθεια της πολιτείας.

Έσπασε το ανάχωμα στο Λοφάριο

Το πρωί της Τετάρτης τα νερά, τουλάχιστον από τους οικισμούς, είχαν αποσυρθεί, αφήνοντας τους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια και τα καταστήματά τους, και να διασώσουν ό,τι μπορούσαν, από μια πρωτοφανή καταστροφή.

Στο Λοφάριο πολλές ήταν οι κατοικίες, πέρα των δύο που εκκενώθηκαν, που είδαν τα νερά του ποταμού να μπαίνουν μέσα στις αυλές και τα σπίτια τους, ξεπερνώντας το μισό μέτρο σε πολλές περιπτώσεις, ενώ σε μία κατοικία, κοντά στο ποτάμι, υπάρχουν μαρτυρίες ότι οριακά κατάφεραν να βγουν, με τη βοήθεια της πυροσβεστικής, οι κάτοικοι του.

Οι εικόνες, τόσο εντός όσο και εκτός των σπιτιών, είναι χαρακτηριστικές, ενώ η αποχώρηση των υδάτων άφησε πίσω της όχι μόνο λάσπη, αλλά και καταστροφές εντός των οικιών, με έπιπλα, ηλεκτρικές και οικιακές συσκευές να δέχονται την οργή του ποταμού.

Οι κάτοικοι από το πρωί περίμεναν τα συνεργεία, ώστε να γίνουν οι καταγραφές των ζημιών στις οικίες, που είναι σημαντικές.

Έχουν όμως και παράπονα ότι χρειάζεται και επιπλέον μέριμνα για τα αναχώματα, αλλά και καλύτερος καθαρισμός του ποταμού από τα φερτά υλικά, ώστε να προστατευτούν όχι μόνο οι περιουσίες τους, αλλά κυρίως οι ζωές τους.

Φαίνεται άλλωστε και από την υποχώρηση του αναχώματος στο σημείο της εισόδου του οικισμού, όπου αυτό έχει κοπεί στα δύο, λες και πέρασε από αυτό μηχανικό μέσο, και όχι το φουσκωμένο ποτάμι.

Ποτάμια έγιναν οι δρόμοι στο Λύκειο

Το πρωί της Τετάρτης στο Λύκειο, του οποίου οι δρόμοι μετατράπηκαν και αυτοί σε ποτάμια, η ζωή ξεκίνησε κάπως να κυλά κανονικά, με τα παιδιά μάλιστα, να βρίσκονται κανονικά στο σχολείο τους.

Ενώ όμως οι δρόμοι είχαν στεγνώσει, οι ζημιές είχαν γίνει, με το πέρασμα της πλημμύρας μάλιστα να φαίνεται και στο οδόστρωμα, που σε μερικά σημεία είχε «φύγει» με αποτέλεσμα να επιστρατεύονται κορδέλες και αυτοσχέδια εμπόδια ώστε να μην περάσουν από εκεί τα οχήματα.

Σε αρκετά σημεία τον οικισμό διαπερνά μια τάφρος, που ακόμα και την Τετάρτη είχε νερό, ενώ φαινόταν και η λάσπη που είχε μεταφερθεί από την πλημμύρα.

Σε ένα από τα κεντρικά σημεία του οικισμού, ακριβώς απέναντι από το σημείο που η τάφρος μπαίνει σε υπόγειο κανάλι και περνά κάτω από τον οικισμό, βρίσκεται το μάρκετ Ναζάρ, το οποίο δέχτηκε όλο τον όγκο του νερού, με σημαντικές ζημιές σε εμπορεύματα.

Έτσι με το χάραγμα της μέρας, ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι είχαν ξεκινήσει να βγάζουν από αυτό όλα τα είδη που βρισκόταν στα πρώτα ράφια του καταστήματος, πολλά από τα οποία, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Μετά την έντονη βροχή η πλημμύρα στο Μαυρομμάτι

Και ενώ τα περισσότερα προβλήματα δημιουργήθηκαν σε οικισμούς στα ανατολικά του Λίσσου, το τελευταίο «χτύπημα» της κακοκαιρίας έπεσε στον οικισμό του Μαυρομματίου, λίγο μετά τις 4 το απόγευμα, όταν πλέον το φαινόμενο βρισκόταν σε ύφεση.

Τότε όμως το ανάχωμα, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στον οικισμό, κατέρρευσε, με αποτέλεσμα τα ορμητικά νερά του ποταμού να αρχίσουν να μπαίνουν στον οικισμό.

Δέκα σπίτια εκκενώθηκαν, με τις οικογένειες να φιλοξενούνται σε άλλα σπίτια του οικισμού, μια φιλοξενία που μάλλον θα χρειαστεί να διαρκέσει μερικές μέρες, μιας και τα σπίτια, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση, παρόλο που τα νερά υποχώρησαν αρκετά, ώστε να τους επιτρέψουν να μπουν σε αυτά.

Η εικόνα ήταν απογοητευτική, με πολλούς να βρίσκουν νερά και λάσπες μέσα σε αυτά, επιστρατεύοντας κουβάδες για να τα βγάλουν, ενώ όπως και στον οικισμό του Λοφαρίου, μια πατίνα λάσπης καλύπτει τόσο τους χώρους εκτός, όσο και εντός των σπιτιών.

Ο Δήμος Κομοτηνής έσπασε ένα κομμάτι του αναχώματος νοτιότερα του οικισμού, ώστε να εκτονωθεί το νερό, όμως αυτό ήταν εν μέρει επιτυχές, μιας και ο ποταμός, παρόλο που δεν είναι στο ύψος που βρισκόταν την Τρίτη, παραμένει φουσκωμένος.

Πάντως και στον οικισμό του Μαυρομματίου οι κάτοικοι περιμένουν να υπάρξει άμεση παρέμβαση, κάτι που δήλωσαν και σε μια λιτανεία φορέων, από Δήμο, Περιφέρεια μέχρι και Βουλευτές, που επισκέφτηκαν τον οικισμό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.