Σε απεραντη «λιμνοθαλασσα» μετετρεψε την Ροδοπη η κακοκαιρια

Αντίστοιχες οι εικόνες και στον Έβρο – Πλημμύρες και απεγκλωβισμοί στο Μαυρομμάτι του Δήμου Κομοτηνής

Την εικόνα μιας απέραντης «λιμνοθάλασσας» θα αντίκρυζε κανείς χθες, Τρίτη, 12 Ιανουαρίου στο Ανατολικό, κυρίως μέρος της Ροδόπης και συγκεκριμένα σε εκτάσεις και οικισμούς των Δήμων Μαρωνείας – Σαπών και Αρριανών.

Οι ισχυρές και παρατεταμένες βροχοπτώσεις που ξεκίνησαν το απόγευμα της Δευτέρας και συνέχισαν έως και τις πρώτες απογευματινές ώρες της Τρίτης, είχαν ως αποτέλεσμα εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα τόσο σε αγροτικές εκτάσεις όσο και εντός των οικισμών.

Ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες μεγάλοι όγκοι νερού, προερχόμενοι από τα ορεινά της Ροδόπης κατέκλυσαν οικισμούς όπως τα Αμάραντα, τον Βάκο, το Βέλκιο, το Τσιφλίκι, το Λύκειο, το Μέγα Πιστό, την Αρίσβη και τον Φύλακα, ενώ στο Λοφάριο απαιτήθηκε και η απομάκρυνση κατοίκων δύο οικειών που πλημμύρισαν, καθώς και ζώων από κτηνοτροφικές μονάδες με την συνδρομή της ΕΜΑΚ.

Για την φιλοξενία των κατοίκων όπως έκανε γνωστό ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο οποίος με την συμμετοχή της διεύθυνσης τεχνικών έργων της ΠΕ Ροδόπης έκανε επιτόπιες αυτοψίες, άνοιξε το σχολείο του οικισμού, ενώ η συνδρομή της ΕΜΑΚ απαιτήθηκε και στην Αρίσβη, για τον απεγκλωβισμό ζώων με την συνδρομή ερπιστριοφόρου και βάρκας.

Εκτεταμένα προβλήματα στο οδικό δίκτυο

Απεγκλωβισμοί οδηγών από χειμάρρους έγιναν και σε άλλα σημεία του οδικού δικτύου όπου λόγω υπερχείλισης του νερού στο οδόστρωμα δημιουργήθηκαν κατακλύσεις σύμφωνα με τον προϊστάμενο πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ κ. Κωνσταντίνο Χουβαρδά, ενώ όπως έκανε γνωστό στο φράγμα Γρατινής υπήρξε υπερχείλιση 50 εκατοστών σε σχέση με τα δεδομένα της 30ης Δεκεμβρίου.

Από νωρίς το πρωί απαγορεύτηκε η διέλευση από την Γέφυρα του Λίσσου, ενώ αντίστοιχα κλειστή παρέμεινε η επαρχιακή οδός Κομοτηνής – Σαπών στο ύψος του Λοφαρίου, όπου επιχειρούσαν έως και αργά το απόγευμα μηχανήματα της Περιφέρειας και των Δήμων για το ασφαλές άνοιγμά της, ωστόσο σε αμφότερες τις περιπτώσεις και παρά τις οδηγίες των αστυνομικών που βρίσκονταν στα σημεία δημιουργήθηκαν ουρές αυτοκινήτων.

Κλειστά σχολεία και διακοπή της υδροδότησης στον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών

Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Μαρωνείας – Σαπών νωρίς το μεσημέρι ενημέρωσε πως λόγω της κακοκαιρίας υπήρχε διακοπή της υδροδότησης στις Σάπες και σε άλλους οικισμούς του Δήμου, ενώ με απόφαση του Δημάρχου κ. Ντίνου Χαριτόπουλου χθες και σήμερα, τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και δημοτικά θα παραμείνουν κλειστά.

Αξίζει να σημειωθεί πως τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Προστασίας, Περιφέρειας και Δήμων συνέδραμαν και οι εθελοντές του παραρτήματος Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Την «γλίτωσε» η Κομοτηνή – Πλημμύρες στον οικισμό Μαυρομμάτι

Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Κομοτηνής δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα στην πόλη αλλά κυρίως σε οικισμούς όπως το Μαυρομμάτι, όπου αργά το απόγευμα έσπασε το ανάχωμα λόγω του μεγάλου όγκου νερού από τον ποταμό Λίσσο, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τα πρώτα σπίτια του οικισμού.

Ειδικότερα πλημμύρισαν 10 σπίτια με τους ενοίκους τους να μεταφέρονται σε σπίτια συγγενών και φίλων για την διαμονή τους, ενώ δύο ηλικιωμένοι που απεγκλωβίστηκαν με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής μεταφέρθηκαν προληπτικά στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο.

Στο σημείο βρέθηκε ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης με στελέχη και μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και της Περιφέρειας, ενώ σήμερα αναμένεται να γίνουν με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την εκτόνωση των υδάτων σε παρακείμενα χωράφια.

Ανησυχία για αύξηση των υδάτων σε Άρδα και Έβρο λόγω Βουλγαρίας

Ο κ. Χουβαρδάς αναφέρθηκε και στον Έβρο όπου επίσης σημειώθηκαν εκτεταμένα προβλήματα, εκφράζοντας την ανησυχία του και για τα επόμενα 24ωρα καθώς σύμφωνα με σημερινή Ρηματική Διακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας τις επόμενες ώρες αναμένεται αύξηση της στάθμης των υδάτων των ποταμών Άρδα και Έβρου κατόπιν και της σταδιακής και ελεγχόμενης αποδέσμευσης υδάτων από το φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ, ενώ υπογράμμισε πως θα πρέπει όλοι να βρίσκονται σε επαυξημένη προσοχή καθώς την Πέμπτη αναμένονται χιονοπτώσεις.

Σε «κόκκινο» συναγερμό και ο Έβρος

Πέραν των πολλών πλημμυρικών φαινομένων, που είχαν ως αποτέλεσμα και τον εγκλωβισμό πολιτών σε οικισμούς, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση των κατά τόπους Αστυνομικών Διευθύνσεων, χθες, Τρίτη, διεκόπη η κυκλοφορία σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου των Δήμων Ορεστιάδας, Σουφλίου αλλά και στην Εθνική Οδό Αλεξανδρούπολης- Σουφλίου, ενώ έως και το απόγευμα της ίδιας ημέρας λόγω της υψηλής στάθμης των νερών στην ορεινή κοίτη του Ερυθροποτάμου, οι αρχές εφιστούσαν αυξημένη ετοιμότητα και προσοχή στους κατοίκους των παρόχθιων περιοχών του Ερυθροποτάμου, ήτοι των οικισμών Αλεποχωρίου, Μεταξάδων, Λάδης, Ευγενικού, Μάνης, Καρωτής, Ελληνοχωρίου, Κυανής, Διδυμοτείχου, καθώς υπήρχε κίνδυνος υπερχείλισης του ποταμού.

Στα Λουτρά από την ορμή των νερών κατέρρευσαν δύο γέφυρες, ενώ λόγω της υπερχείλισης του ρέματος Τσάι και με απόφαση δημάρχου, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης προχώρησε στην προληπτική εκκένωση του οικισμού Πόρου Φερών.

Προβλήματα υπήρχαν και στην περιοχή του Απαλού όπου απαιτήθηκε η συνδρομή σκαπτικού μηχανήματος για την απομάκρυνση των μαθητών από το σχολείο,  καθώς και στην περιοχή του αεροδρομίου.

Μετά από ενέργειες του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημήτρη Πέτροβιτς σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Αλεξανδρούπολης και το ΕΚΑΒ στήθηκε επιχείρηση μεταφοράς δύο νεφροπαθών από το Μικρό Δέρειο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με τον ίδιο δεύτερη επιχείρηση διάσωσης στήθηκε στο Δέρειο για την μεταφορά τριών μεταναστών που κινδύνεψαν από τις πλημμύρες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.