«Food for thought»

Της Έκδοσης

Μετά τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, πολλοί ήταν αυτοί που εξέλαβαν με ικανοποίηση την ανακοίνωση του «αποκλεισμού» από πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης των λογαριασμών του Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο οι εν λόγω αποφάσεις κρύβουν και μια άλλη πτυχή που οφείλει να απασχολήσει τους χρήστες των μέσων. Την επίμαχη πτυχή αναδεικνύει ο κ. Γιώργος Πεταλωτής σε ανάρτησή του σημειώνοντας τα εξής:

«Το Twitter ανέστειλε επ αόριστον τη λειτουργία των λογαριασμών του Τραμπ . Το Facebook και το Instagram τον απέκλεισε μέχρι την ορκωμοσία του Μπάιντεν. Οι δικαιολογητικοί λόγοι δύο: 1) ότι παραβιάζει συστηματικά τους όρους συμμετοχής του σε αυτά τα κοινωνικά δίκτυα και 2) προληπτικά τον αποκλείει, γιατί θα μπορούσαν να εκληφθούν οι δημοσιεύσεις του ως υποκίνηση των οπαδών του και σε μελλοντικές έκνομες ενέργειες, όπως μια δεύτερη κατάληψη του Καπιτωλίου.

Ο Τραμπ, ο οποίος όλα τα προηγούμενα χρόνια υπερχρησιμοποίησε τα δίκτυα αυτά για να ανέλθει στην εξουσία αλλά και κατά την προεδρία του επί παντός επιστητού , τα κατηγόρησε για κατάλυση της ελευθερίας του λόγου και συνωμοσία με την Αριστερά για να τον πλήξουν. Το δεύτερο ασχολίαστο, το πρώτο όμως εγείρει, έστω και επ’ ευκαιρία του καταστροφικού Τραμπ το τεράστιο ζήτημα του ρόλου και της λειτουργίας των κοινωνικών αυτών δικτύων.

Η απάντηση δεν είναι ούτε απλή, ούτε στη σύλληψη ούτε στην εφαρμογή της. Γιατί εμπλέκονται

  1. αφενός μεν ο χαρακτήρας της ιδιωτικότητας των μέσων αυτών, που ως προς τους όρους που θέτουν για τους συμμετέχοντες και τη χρήση τους ελάχιστα έως καθόλου η δημόσια τάξη μπορεί να παρεμβαίνει αφού η προσχώρηση των χρηστών είναι εθελοντική και δη δωρεάν ,
  2. αφετέρου η απόκτηση – διαχείριση προσωπικών δεδομένων και της πληροφορίας που ενυπάρχει σε αυτά αξιοποιούμενη εμπορικά και όχι μόνον , από τα με πρωτοφανές μέγεθος και εισροή ανυπολόγιστου πλούτου, όπως και τα ζητήματα βιοηθικής που αναφύονται από την ανεξέλεγκτη επεξεργασία και διάθεσή τους . Αυτά εν ολίγοις είναι ζητήματα για τα οποία ήδη αναπτύσσεται δημόσια συζήτηση σε διάφορα fora και Πανεπιστήμια , η οποία μέχρι τώρα φαινόταν περισσότερο θεωρητική αν και δεν είναι. Η ενασχόληση εξάλλου της Δικαιοσύνης διεθνώς μέχρι τώρα ήταν μεν υπαρκτή, αλλά περιορισμένη σχετικά με αυτά που θα ακολουθήσουν τώρα . Η μέχρι τώρα δε νομολογία αφορά κατ εξοχήν την ελευθερία του λόγου σε ένα γενικότερο πλαίσιο (υπάρχει στο SCOTUS Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αλλά και στο Γερμανικό Ακυρωτικό) , όσο παρακολουθώ.

Πέρα από το ευτυχές γεγονός της καταψήφισης του Τραμπ από τους Αμερικανούς πολίτες και τη βάρβαρη εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο , ο Τραμπ ως θύμα πλέον της τουιτολογίας που εκμεταλλεύτηκε με θλιβερό περιεχόμενο, μας προφέρει κατά την αποδρομή του και ένα δώρο . Αυτό της έναρξης μιάς σοβαρής παγκόσμιας συζήτησης για το ρόλο και τα όρια της χρήσης των κοινωνικών δικτύων με τα πολλά εξαυτών αναφυόμενα ζητήματα, όπως και μια δικαστηριακή επικύρωσή της.

Προϋπόθεση μιάς σοβαρής ενασχόλησης με τα θέματα αυτό αποτελεί φυσικά η αντικειμενικοποίηση του ζητήματος, η εξάλειψη δηλαδή του προσώπου Τραμπ ως προς την εμπλοκή του, γιατί φυσικά το θέμα είναι πολύ ευρύτερο και μας αφορά όλους.

Food for thought».

Ζήτημα που θα έπρεπε να μας απασχολήσει ίσως και πριν συμβούν όλα αυτά…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.