«Ετερος Εγω: Καθαρσις»: Η ελληνικη σειρα crime genre που ξεπερνα καθε προσδοκια

tv’s... inspector

Πίσω στον Ιανουάριο του 2017 ο Σωτήρης Τσαφούλιας απέδειξε πως ο σύγχρονος ελληνικός κινηματογράφος και το crime genre ήταν δύο πράγματα που μπορούσαν να συναντηθούν χωρίς να δημιουργηθεί κάτι γελοίο ή υπερβολικό αλλά κάτι έξυπνο, ενδιαφέρον και καλογυρισμένο. Και έτσι προέκυψε το «Έτερος Εγώ», μία ταινία με πρωταγωνιστή τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη στον ρόλο του καθηγητή εγκληματολογίας Δημήτρη Λαΐνη. Η ταινία όμως αυτή δεν ήταν και το τέλος της ιστορίας του Λαΐνη. Αντιθέτως ήταν μόνο η αρχή του, με μία επιτυχημένη σειρά να ακολουθεί. Το «Έτερος Εγώ: Χαμένες Ψυχές» που μας προσέφερε η συνδρομητική υπηρεσία της Cosmote TV Plus αποτελούνταν από οκτώ επεισόδια στα οποία παρήλασε μία πλειάδα καταξιωμένων ηθοποιών, μεταξύ των οποίων ο Μάνος Βακούσης, η Βίκυ Παπαδοπούλου, η Κατερίνα Διδασκάλου, ο Πέτρος Λαγούτης κ.ά. Η σειρά αυτή κατάφερε να ξεχωρίσει και δεν είχε να ζηλέψει τίποτε από ξένες σειρές του ίδιου είδους. Δεν πιεζόταν από τον χρόνο όπως πιέζονται οι περισσότερες ελληνικές σειρές σήμερα λόγω των καναλιών και της αναγκαιότητας για γρήγορο υλικό. Είχε όλον τον χρόνο να αναπτυχθεί και να το κάνει σωστά και κατάφερε να κινήσει το ενδιαφέρον των τηλεθεατών λέγοντας την ιστορία ενός κατά συρροή δολοφόνου που ακολουθούσε αρχαίους μύθους του Θησέα, με βάση τους οποίους σκότωνε τα θύματά του. Η σειρά σημείωσε τεράστια επιτυχία, πράγμα που μας φέρνει στο σήμερα. Στις 11 Δεκεμβρίου έκανε πρεμιέρα η δεύτερη σεζόν της σειράς, «Έτερος Εγώ: Κάθαρσις» με το ίδιο επιτυχημένο καστ, αλλά και καινούργια πρόσωπα, μεταξύ των οποίων η Άννα Μενενάκου, ο Τάσος Νούσιας, ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης κ.ά.

Το «Έτερος Εγώ: Κάθαρσις» σε βάζει σιγά σιγά στην υπόθεση θέλοντας πρώτα να σου γνωρίσει τους νέους χαρακτήρες και να δείξει πώς είναι οι ζωές των παλιών σήμερα. Αφού έχουν τοποθετηθεί πια τα πιόνια στη σκακιέρα ξεκινάει και η δράση. Αυτήν τη φορά δεν πρόκειται για κατά συρροή δολοφόνο, αλλά για πανεπιστημιακά σκάνδαλα, συμμορίες που είχαμε δει και στην προηγούμενη σεζόν, μαφία, πορνεία κ.ά. Όλα αρχίζουν όταν το πανεπιστήμιο που διδάσκει ο Δημήτρης Λαΐνης βρίσκεται σε αναζήτηση νέου πρύτανη. Υπάρχουν συγκρούσεις, και τη στιγμή που ο Ηλίας Βελισσαράτος (Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης) βρίσκεται ξαφνικά υποψήφιος, βρίσκεται και κατηγορούμενος για τη δολοφονία μίας φοιτήτριάς του, όταν ξυπνάει δίπλα στο νεκρό σώμα της χωρίς να θυμάται πάρα πολλά από το προηγούμενο βράδυ, αλλά και όσα θυμάται αρχικά αμφισβητούνται. Ο καινούργιος διοικητής της αστυνομίας (Τάσος Νούσιας) είναι αποφασισμένος να λύσει το μυστήριο, χωρίς ωστόσο να είναι ιδιαίτερα πεπεισμένος για την αθωότητα του Ηλία, σε αντίθεση με τον Λαΐνη που προσπαθεί να τον βοηθήσει. Την ίδια στιγμή μία καινούργια χάκερ και μία καινούργια αστυνομικός έρχονται στην ομάδα. Η αστυνομικός Μάρθα Καρρά (Άννα Μενενάκου) έχει παρελθόν με τον διοικητή, που δεν γίνεται όμως πολύ ξεκάθαρο. Αντιμετωπίζεται στην αρχή με μία προκατάληψη λόγω του φύλου της, αλλά σύντομα καταφέρνει να αποδείξει την αξία της.

Η σειρά διορθώνει αρκετά από τα μικρά προβλήματα του προηγούμενου κύκλου. Βλέπουμε περισσότερους γυναικείους ρόλους, ενώ παλιοί μεγεθύνονται, όπως αυτός της Ελένης Μαρούδα (Κατερίνα Διδασκάλου) που δεν είχε την ευκαιρία να λάμψει στον προηγούμενο κύκλο, αλλά κάνει αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα σε αυτόν χωρίς να μας απασχολεί μόνο ως “love interest” του ταξίαρχου. Ταυτόχρονα εξελίσσει τους χαρακτήρες της, όπως αυτόν του Λαΐνη, που τον βλέπουμε αρκετά ευτυχισμένο με την Τόνια (Μελισσάνθη Μάχουτ), αν και όχι για πολύ.
Η σκηνοθεσία είναι πολύ βελτιωμένη και ο πήχης έχει ανέβει, ενώ το επίπεδο παραγωγής παραμένει υψηλό σε όλους τους τομείς θυμίζοντάς μας πλάνα κινηματογραφικού στυλ. Αυτή η ιδέα του «κάνουμε κινηματογράφο στην τηλεόραση», παρότι αμφιλεγόμενη, είχε έρθει πια η ώρα να φθάσει και στη χώρα μας. Πραγματικά θα βρεις πολύ λίγες ατέλειες στο «Έτερος Εγώ: Κάθαρσις» και όλες καλά κρυμμένες κάτω από την υποκριτική δεινότητα των ηθοποιών και τους έξυπνους διαλόγους –άλλο ένα διορθωμένο κομμάτι. Στον δεύτερο κύκλο της η σειρά χωρίς να παραμερίζει, παρά μόνο στο ελάχιστο, τη δράση της, δίνει έμφαση στους χαρακτήρες της και την εξέλιξή τους, το πώς επηρεάζονται από τα γεγονότα και το συναισθηματικό δέσιμο που έχει δημιουργηθεί από τον προηγούμενο κύκλο. Στα πλην του είναι το ότι παρακολουθούμε για μεγάλο μέρος της σεζόν τη δράση των συμμοριών και άλλων δευτερευόντων, γνώριμων, χαρακτήρων χωρίς να ξέρουμε για ποιον λόγο. Όλα δένουν στο τέλος, αλλά μέχρι τότε μοιάζουν λιγάκι ασύνδετα και περισσότερο «εξαπλωμένα» από ό,τι θα έπρεπε. Ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και ξεπερνάει τον πήχη που ύψωσε η προηγούμενη σεζόν του χωρίς αμφιβολία. Χειρίζεται πολύ καλύτερα τους χαρακτήρες του και έχει πολύ πιο καλοδουλεμένους τους διαλόγους. Έχει όμως μία λιγότερο δυνατή ιστορία από την πρώτη. Όχι επειδή θα προτιμούσαμε περισσότερους θανάτους, καμία σχέση. Έχει και αυτή η σεζόν πολύ αίμα και πολλούς απροσδόκητους θανάτους, ακόμη και βασικών χαρακτήρων. Απλώς δεν σου δημιουργεί το ίδιο αίσθημα κινδύνου και αγωνίας.

Συνεπώς, εάν θέλεις να δεις μία καλή αστυνομική σειρά, γρήγορη, με βάθος, καλά πλάνα, σενάριο που δεν σε κοροϊδεύει, λίγα επεισόδια και κάτι serialized και όχι αυτοτελές, ένα καλό crime show τέλος πάντων, αλλά χωρίς να χρειάζεσαι υπότιτλους ή πτυχίο αγγλικών για να το καταλάβεις, τώρα μπορείς, και έχει φροντίσει ο Σωτήρης Τσαφούλιας και η ομάδα του γι’ αυτό. Και οι δύο κύκλοι του «Έτερος Εγώ» στριμάρουν αποκλειστικά στην on demand υπηρεσία της Cosmote TV Plus.

Το «Έτερος Εγώ» έχει ανανεωθεί και για μία τρίτη, και μάλλον τελευταία, σεζόν που θα τιτλοφορείται «Έτερος Εγώ: Νέμεσις».

*Ο Κaza G. είναι μαθητής Γυμνασίου και τηλεοπτικός «περιπατητής».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.