Εμβολιο: Το βουτυρο στο ψωμι του Βελοπουλου

Του Θεόκριτου Αργυριάδη*

Απαραίτητο προαπαιτούμενο για την εκλογική μεγέθυνση ενός ακροδεξιού κόμματος είναι το αποδεκτό και ελκυστικό (για κομμάτι της κοινωνίας) αφήγημα. Στις εκλογές του 2019, η Ελληνική Λύση εισήλθε στη βουλή, υπό την μορφή μιας ηπιότερης από την Χρυσή Αυγή ακροδεξιάς, εκμεταλλευόμενη το ΑντιΣύριζα αφήγημα, ασκώντας σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική, προωθώντας τα συμφέροντα της εκκλησίας, με στόχο την εξαπάτηση της εθνικιστικής, αλλά και τμήματος της πατριωτικής δεξιάς.

Τους τελευταίους μήνες, ειδικά από τον Οκτώβριο και έπειτα, τόσο η καταδίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης και η φυλάκιση του φασιστοπυρήνα (εδώ Παππάς, εκεί Παππάς, που είναι ο Παππάς;), όσο, κυρίως, και η επιδημιολογική έξαρση, άφησαν ανοχύρωτη, δίχως κοινωνικούς συμμάχους και χωρίς περιθώριο δημιουργίας αφηγήματος την ελληνική ακροδεξιά. Ακροβατούσε μεταξύ συνωμοσιολογίας και ελληνοτουρκικών, παρέμενε, όμως, αδιάφορη.

Πράγματι, οι θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την ύπαρξη ή όχι του κορωνοϊού, έδωσαν τροφή στον κύριο εκφραστή της ακροδεξιάς, την Ελληνική Λύση, όμως, όπως παρατηρήθηκε και δημοσκοπικά, όσο αυξάνονταν οι θάνατοι, τόσο μειωνόταν το ποσοστό που θεωρούσε τον ιό ως ένα ψέμα, υποκινούμενο από παγκόσμιες υπερδυνάμεις, στοχεύοντας στην στέρηση ελευθεριών. Ομολογουμένως, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έφτασαν σε πρωτόγνωρο σημείο έντασης, η ΕΛ.ΛΥ. άσκησε δριμεία κριτική, εντούτοις, όταν η χώρα μετρά καθημερινά τριψήφιο αριθμό νεκρών, οι πολίτες αδιαφορούν για τα παιχνίδια του Ερντογάν.

Και φτάσαμε στο εμβόλιο, το οποίο από την μία αποτελεί πηγή ζωής για όσους θα το κάνουν και από την άλλη βούτυρο στο ψωμί του Βελόπουλου. Ένας αναπνευστήρας παροχής οξυγόνου στην ακροδεξιά, την στιγμή που αυτή ετοιμαζόταν να συναντήσει τον Άγιο Πέτρο. Ο Κυριάκος Βελόπουλος, αφού έλαβε τα σκήπτρα της βασιλείας των συνωμοσιολόγων, αναδεικνύεται σε πατέρα των «ψεκασμένων», κλείνοντας το μάτι στην υπολογίσιμη αυτή εκλογικά δύναμη (25-30% σύμφωνα με δημοσκοπήσεις).

Ας μην ξεχνάμε, πως ο Κυριάκος Βελόπουλος προχώρησε σε μια ύψιστη κίνηση ασέβειας προς την θρησκεία, πουλώντας δήθεν «χειρόγραφες επιστολές του Ιησού». Ένας τσαρλατάνος πωλητής ματζουνιών και κρεμών που υποτίθεται μας «προστατεύουν» από τον κορωνοϊό. Αν δεν είναι αυτός κατάλληλος να ηγηθεί του κινήματος των απανταχού «ψεκασμένων», τότε ποιος είναι;

Ενώ σύσσωμοι οι πολιτικοί αρχηγοί διακήρυξαν την στήριξη τους στον μαζικό εμβολιασμό, ο Κυριάκος Βελόπουλος εντόνως διαφοροποιήθηκε. Από το βήμα της βουλής προχώρησε σε μια αντιεπιστημονική ρητορική, κατονομάζοντας τον εαυτό του ως ψεκασμένο. Στις προηγούμενες εκλογές πούλησε εθνικισμό και θρησκεία. Τώρα, στο πακέτο παροχών, προσθέτει και το εμβόλιο του «διαβόλου», φλερτάροντας με την δεξαμενή των «ψεκασμένων», εναποθέτοντας τις ελπίδες πολιτικής του επιβίωσης και ενδυνάμωσης σ’ αυτούς. Ήδη δικαιώνεται, καθώς δημοσκόποι υποστηρίζουν πως η μία μονάδα που φαίνεται να κερδίζει η ΕΛ.ΛΥ οφείλεται στην άρνηση του εμβολίου.

Έτσι θα κινηθεί ο κ. Βελόπουλος ως τις πρόωρες εκλογές (μάλλον αρχές Σεπτέμβρη). Ασκώντας πολιτική εύηχη στα αυτιά των αρνητών, αποδοκιμάζοντας την επιστήμη. Και το αφήγημα του θα αποκτήσει επιπλέον δυναμική, όταν εμφανιστούν οι οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού, με χιλιάδες λουκέτα, αύξηση ανεργίας και εκτίναξη ιδιωτικού χρέους. Η πρόσφατη περίπτωση της Χρυσής Αυγής, αποδεικνύει πως σε περίοδο οικονομικών κρίσεων, τα ακροδεξιά κόμματα δυναμώνουν αισθητά. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, συνδυαστικά με την αδυναμία των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου να πείσουν τους πολίτες για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, ας μην εκπλαγούμε αν η Ελληνική Λύση στις επόμενες εκλογές, δυστυχώς, αναδειχθεί τρίτη πολιτική δύναμη.

*Ο Θεόκριτος Αργυριάδης είναι φοιτητής Πολιτικών Επιστημών στο ΔΠΘ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.