Α. Καλουδης-Σπιτι του Γλυκου: «Ειμαστε ευγνωμονες που ειμαστε ανοιχτοι, γιατι υπαρχουν επιχειρησεις που εκλεισαν και δεν θα ανοιξουν ξανα ουτε το 2021»

Πώς έζησε η επιχειρηματικότητα της Κομοτηνής το 2020 (και τι περιμένει από το 2021)

Βέβαια πέρα από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν δύο φορές το 2020 υπήρχαν και άλλες που έμειναν ανοιχτές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όπως τα ζαχαροπλαστεία, που όμως δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστα από τη συγκυρία.

Μάλιστα οι δύο πρώτοι μήνες του 2020 ήταν, τουλάχιστον για το «Σπίτι του Γλυκού», πολύ ευνοϊκοί, σημείωσε ο ιδιοκτήτης κ. Ανδρέας Καλούδης, με την αβεβαιότητα να ξεκινά από το Μάρτιο, στα μέσα του οποίου ξεκίνησε το πρώτο lockdown.

«Η αβεβαιότητα αυτή μεταφέρθηκε και σε εμάς, πέφτοντας μάλιστα σε μια περίοδο που έπρεπε να κάνουμε το προγραμματισμό μας ενόψει του Πάσχα» σημείωσε ο κ. Καλούδης. Έτσι προχώρησαν στην υιοθέτηση νέων μεθόδων, όπως το delivery, που δεν έκαναν μέχρι τότε.

Σύμφωνα με τον κ. Καλούδη, η αγορά φάνηκε να ισορροπεί, όταν άρχισε η χαλάρωση των μέτρων τον Μάιο, παρόλο που χάθηκε ένα κομμάτι του κύκλου εργασιών των ζαχαροπλαστείων από τον περιορισμό και τις αναβολές τελετών όπως γάμοι, βαφτίσια κτλ, ενώ δεν υπήρξε και η συνηθισμένη από το Σεπτέμβριο ενίσχυση της αγοράς από την έλευση των φοιτητών.

Όλα αυτά μέχρι το Νοέμβριο, όταν και επιβλήθηκε το δεύτερο lockdown, και έπρεπε να κινηθούν πάλι για την περίοδο των γιορτών, αυτή τη φορά των Χριστουγέννων, με συγκεκριμένες ποσότητες και προγραμματισμό.

Αυτή η ιδιότυπη κατάσταση φάνηκε και τα Χριστούγεννα, όταν η κίνηση την παραμονή των Χριστουγέννων ήταν πέρα του δέοντος ικανοποιητική, όμως ανήμερα των Χριστουγέννων και την επόμενη υπήρξε κάμψη, γιατί δεν υπήρξαν επισκέψεις, και ανάλογη περιμένουν να είναι η κίνηση την Πρωτοχρονιά. Αυτό σημαίνει, σημείωσε ο κ. Καλούδης, ότι ο κόσμος παίρνει το γλυκό για την κατανάλωση στο σπίτι και το οικογενειακό τραπέζι, και λιγότερο για άλλους, όπως συνηθιζόταν παλιότερα.

«Είμαστε ευγνώμονες που είμαστε ανοιχτοί, γιατί υπάρχουν επιχειρήσεις που έκλεισαν και δεν θα ανοίξουν ξανά το 2021, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε θέματα ανεργίας και οικονομίας» υπογράμμισε ο κ. Καλούδης.

Γι’ αυτό και εξέφρασε την ελπίδα του για το 2021 να μπορέσει να επανακάμψει η αγορά, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν τα μέτρα και οι εμβολιασμοί. «Αν ανοίξει η αγορά, θεωρώ πως θα πάμε όλοι μας πολύ καλύτερα με το νέο έτος», τόνισε, παρόλο που εκτιμά πως η αβεβαιότητα θα συνεχιστεί, τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα.

Περισσότερες συνεντεύξεις ΕΔΩ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.