Πληρη καλυψη WiFi θα αποκτησουν οι φοιτητικες εστιες Κομοτηνης και Ξανθης

Προχωρά η ασύρματη δικτύωση και διασύνδεση όλου του ΔΠΘ, μέσω του προγράμματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ

Πλήρη ασύρματη δικτύωση θα αποκτήσουν οι φοιτητικές εστίες της Κομοτηνής, όπως και αυτές της Ξάνθης, μέσω του έργου «Ασύρματη Δικτύωση Φοιτητικών Εστιών και Διασύνδεσης τους με το Ακαδημαϊκό Δίκτυο ΕΔΕΤ».

Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «ΗΦΑΙΣΤΟΣ: Εκσυγχρονισμός των δικτυακών υποδομών του συνόλου των φορέων της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας της χώρας» με τη σύμβαση του έργου να έχει υπογραφεί πριν λίγες ημέρες και η Ανάδοχος εταιρεία (ΟΤΕ Α.Ε.) να έχει ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες υλοποίησης.

Στο έργο περιλαμβάνονται φοιτητικές εστίες εκτός του ΔΠΘ, των εξής πανεπιστήμιων: ΟΠΑ, ΕΜΠ, ΑΠΘ, ΕΚΠΑ, Πανεπιστημίου Πατρών και Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ο Προϋπολογισμός του Έργου για όλες τις Εστίες θα ανέλθει στα 1.240.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), και οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 5 μήνες.

Συνοπτικά, το έργο περιλαμβάνει:

  • Εκπόνηση Μελέτης Εφαρμογής.
  • Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργική κατάσταση δικτύων WiFi στις φοιτητικές εστίες.
  • Προμήθεια και εγκατάσταση ασύρματης ή ενσύρματης τηλεπικοινωνιακής ζεύξης μεταξύ της εκάστοτε φοιτητικής εστίας και του ενδεδειγμένου κόμβου του δικτύου ΕΔΕΤ.
  • Η προμήθεια και εγκατάσταση κεντρικού εξοπλισμού παρακολούθησης και διαχείρισης των δικτυακών υποδομών.
  • Υπηρεσίες εκπαίδευσης.
  • Υπηρεσία εγγύησης καλής λειτουργίας και συντήρησης για το σύνολο των προσφερόμενων τηλεπικοινωνιακών υποδομών για πέντε (5) έτη.
  • Υπηρεσία παρακολούθησης και διαχείρισης του δικτύου και των υπηρεσιών για πέντε (5) έτη.

Το έργο των φοιτητικών εστιών του ΔΠΘ περιλαμβάνει τον απαραίτητο εξοπλισμό για ασύρματη δικτύωση των φοιτητικών εστιών Ξάνθης και Κομοτηνής καθώς και αλλαγή του δικτυακού εξοπλισμού τους.

Θα υλοποιηθεί επίσης πρόσθετη καλωδίωση ώστε να τοποθετηθούν 116 ασύρματες διατάξεις και 38 switches στις εστίες στην Ξάνθη, και 152 WiFi και 47 switches στις εστίες στην Κομοτηνή  και τέλος ένας δρομολογητής σε κάθε εστία.

Το έργο αποτελεί συνέχεια του έργο που υλοποιήθηκε από το ΔΠΘ – NOC πριν τέσσερα χρόνια και θα γίνει επέκταση του ώστε να τοποθετηθούν οι WiFi διατάξεις.

Η τοποθέτηση WiFi στις εστίες αποτελεί μόνο ένα μέρος της γενικότερης προσπάθειας του Πανεπιστημίου προς την ψηφιοποίηση, μιας και αναμένεται να ακολουθήσουν ακόμα δύο έργα στα πλαίσια του Προγράμματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ που αφορούν το ΔΠΘ, το πρώτο στην αρχή του 2021 που αφορά επέκταση οπτικών ινών και αναβάθμιση εξοπλισμού (switches) και το δεύτερο για την προμήθεια και μερική εγκατάσταση ασύρματου εξοπλισμού (WiFi) για το 80% των εγκαταστάσεων του ΔΠΘ (αμφιθέατρα, αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, γραφεία, κα.).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.