Χαρης Μπανιωτης, ενας «θρυλος» του ποδοσφαιρου της Ροδοπης

Αποτέλεσε σημείο αναφοράς φορώντας την φανέλα του ΠΑΟΚ, του Ολυμπιακού και της Ξάνθης

Ο Χάρης Μπανιώτης αναμφισβήτητα αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές που έβγαλε το ποδόσφαιρο της Ροδόπης. Ο παλαίμαχος αμυντικός γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου 1960 στην Κομοτηνή. Για πολλά χρόνια αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της Α Εθνικής κατηγορίας, φορώντας αρχικά την φανέλα του ΠΑΟΚ, στη συνέχεια του Ολυμπιακού και μετά της Ξάνθης ενώ στο ξεκίνημα της καριέρας του αγωνίστηκε με την φανέλα του Πανθρακικού, δείχνοντας ήδη από τότε ότι η ποδοσφαιρική του αξία ήταν για μεγάλα πράγματα.

Αλλά και αφότου κρέμασε τα παπούτσια του συνέχισε να «υπηρετεί» το ποδόσφαιρο από το πόστο του Γενικού Αρχηγού, τόσο στην Skoda Ξάνθη όσο και στον Πανθρακικό, πανηγυρίζοντας την άνοδο στην Superleague την σεζόν 2011/12.

Ο σέντερ φορ που έγινε στόπερ και η καθιέρωση του στον ΠΑΟΚ

Ο Χάρης Μπανιώτης γεννήθηκε το 1960 και κατάγεται από τα Παγούρια Κομοτηνής. Για οικογενειακούς λόγους, μετακομίζει στη Θεσσαλονίκη. Γίνεται μέλος των τμημάτων υποδομής του ΠΑΟΚ. Κι έτσι, ξεκινά η πορεία του στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το 1979, προβιβάζεται στην ανδρική ομάδα.

Χρησιμοποιούνταν ως τότε σε θέση αμυντικού χαφ και σέντερ φορ. Όταν έγινε επαγγελματίας, όμως, μετετράπη σε στόπερ. Κι ως τέτοιος σταδιοδρόμησε. Ήταν δυνατός και ψηλός, αλλά όχι έτοιμος για την ενδεκάδα του ΠΑΟΚ… ακόμα! Δίνεται για ένα χρόνο δανεικός στον Πανθρακικό, όπου αποκτά τις απαιτούμενες εμπειρίες. Κι όταν επιστρέφει στην Τούμπα, καθιερώνεται στην ενδεκάδα του «Δικεφάλου» (την περίοδο 1981-87). Μάλιστα κατάφερε και συνέβαλε τα μέγιστα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1985 από τους Θεσσαλονικείς, που ήταν μόλις το δεύτερο στη μακρά ιστορία της ομάδας.

Η μεταγραφή στο Λιμάνι με το ποσό των 95 εκατομμυρίων δραχμών

Στη συνέχεια, μπήκε στο μεταγραφικό «στόχαστρο» του Ολυμπιακού αναγκάζοντας τον να ξοδέψει 95 εκατομμύρια δραχμές. Τόσο κόστισε η μεταγραφή του Χάρη Μπανιώτη από τον ΠΑΟΚ στον Ολυμπιακό, το 1987. Ήταν η «εποχή Κοσκωτά» για τους Πειραιώτες, και τόσα χρήματα για αμυντικό ποδοσφαιριστή δεν είχαν δαπανηθεί ποτέ άλλοτε στο παρελθόν.

Ο Ολυμπιακός τον αποκτά, όμως στον Πειραιά ο Μπανιώτης δεν έκανε την καριέρα που ονειρευόταν (κι ας αγαπήθηκε από τον κόσμο των «ερυθρολεύκων»). Κάτι οι συγκυρίες της εποχής για τον Ολυμπιακό, όπου κανείς δεν είχε υπομονή κι όλοι ήθελαν άμεσα τίτλους, κάτι τα προσωπικά του προβλήματα, καθώς είχε αποβιώσει ο πατέρας του, τον αναγκάζουν να στραφεί στη λύση της «επιστροφής στο σπίτι». Μετεγγράφεται, λοιπόν, στην Ξάνθη.

Έτσι άρχισε ένας νέος κύκλος γι' αυτόν, ο οποίος, όμως, ολοκληρώθηκε νωρίς και συγκεκριμένα μόλις το 1991. Μαζί μ' αυτόν, ολοκληρώθηκε και η καριέρα του Μπανιώτη στα γήπεδα. Ήταν 31 ετών. Τα επόμενα χρόνια εργάστηκε, για λίγο, σε διάφορα πόστα σε Ξάνθη και Πανθρακικό.

Κι αν έπρεπε να διαλέξουμε δύο στιγμές από την καριέρα του Χάρη Μπανιώτη, μια καλή και μια κακή, τότε θα επιλέγαμε τις ακόλουθες.

Καλή: Σύμφωνα με τη γνώμη πολλών, η εμφάνισή του στο Μόναχο, τη βραδιά που ο ΠΑΟΚ κόντραρε στα ίσα τη μεγάλη Μπάγερν για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, μένοντας στο 0-0 στην κανονική διάρκεια, γνωρίζοντας εν τέλει τον αποκλεισμό στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι. Ο 21χρονος τότε Μπανιώτης ήταν απροσπέλαστος σ' εκείνο τον αγώνα.

Κακή: Η ατυχία που είχε σ' ένα παιχνίδι Ολυμπιακού-Ηρακλή. Έπιασε τη μπάλα με τα χέρια εντός περιοχής, νομίζοντας ότι ο διαιτητής είχε… σφυρίξει φάουλ.  Ο άρχων του αγώνα όμως δεν είχε καταλογίσει τίποτα. Απεναντίας, καταλόγισε το «πέναλτι» αποβάλλοντας παράλληλα τον Μπανιώτη μετά το σφάλμα του αμυντικού των «Ερυθρολεύκων».

Η μοναδική ιστορία με Λίμπρεχτς και Μπανιώτη

Στις 6 Δεκεμβρίου 1987, ο ΠΑΟΚ κερδίζει τον Ολυμπιακό με 6-1, με προπονητή τον Λίμπρεχτς και τον Μπανιώτη να είναι ένας από τους σκόρερς. Δύο εβδομάδες μετά, οι δυο τους βρίσκονται στον Ολυμπιακό και παίζουν απέναντι τον Πανσερραϊκό.
Είναι η σεζόν που εμφανίζεται στον Ολυμπιακό -και στο ελληνικό ποδόσφαιρο- ο Γιώργος Κοσκωτάς. Το πρώτο του παιχνίδι, ως πρόεδρος του Ολυμπιακού, είναι το Εθνικός-Ολυμπιακός 0-0, στις 22 Νοεμβρίου 1987. Ακολουθεί το Ολυμπιακός-Ηρακλής, 1-2, στις 29 Νοεμβρίου και έρχεται το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ στις Σέρρες. Ο ΠΑΟΚ πετυχαίνει τη μεγαλύτερη νίκη του σε βάρος του Ολυμπιακού με 6-1. Θα ακολουθήσει μια μοναδική ιστορία με τον προπονητή του ΠΑΟΚ, Τάις Λίμπρεχτς και τον ποδοσφαιριστή του Δικεφάλου, Χάρη Μπανιώτη.

Μετά από εκείνο το παιχνίδι, ο Κοσκωτάς κάνει πρόταση στον ΠΑΟΚ και ο τότε πρόεδρος, Χάρης Σαββίδης δέχεται 20 εκ. δραχμές για να “σπάσει” το συμβόλαιο του Λίμπρεχτς και άλλα 80 εκ. δραχμές για τον Μπανιώτη που αποχωρεί στην 8η του σεζόν με τον ΠΑΟΚ.

Και έτσι, ύστερα από μόλις δύο εβδομάδες, ο Λίμπρεχτς είναι στον πάγκο του Ολυμπιακού και ο Μπανιώτης είναι βασικός στο εκτός έδρας παιχνίδι εναντίον του Πανσερραϊκού, κατά σύμπτωση πάλι στις Σέρρες.

Το παιχνίδι Πανσερραϊκός-Ολυμπιακός λήγει 2-2, ο Πανσερραϊκός προηγείται στο ημίχρονο 2-0, με σκόρερ του δεύτερου τέρματος τον Ηλία Σαββίδη που την επόμενη σεζόν θα πάρει μεταγραφή στον Ολυμπιακό. Οι Ερυθρόλευκοι ισοφαρίζουν στο β’ μέρος με γκολ του Μίχου (60’) και του Δρακόπουλου στο 63’.

Ο Λίμπρεχτς θα καθίσει στον πάγκο του Ολυμπιακού μόνο για 8 παιχνίδια Πρωταθλήματος και θα έχει 3 νίκες, 3 ισοπαλίες και 2 ήττες. Ο Μπανιώτης θα είναι στην ομάδα του Ολυμπιακού και την επόμενη σεζόν και συνολικά με τους Ερυθρόλευκους θα κάνει 28 παιχνίδια Πρωταθλήματος.

Η στιγμή που ο Μπανιώτης αποθεώθηκε στην Τούμπα

Ήταν 9 Δεκεμβρίου του 2013 όταν ο ΠΑΟΚ υποδεχόταν τον Απόλλωνα Αθηνών στην Τούμπα. Πριν την σέντρα της αναμέτρησης, η διοίκηση του «Δικεφάλου του Βορρά» τίμησε τον Χάρη Μπανιώτη για την προσφορά του στην ομάδα της Θεσσαλονίκης με τον Κομοτηναίο βετεράνο ποδοσφαιριστή να γνωρίζει την αποθέωση.

«Ήταν μια μεγάλη όμορφη στιγμή για εμένα, σημαντικό να τιμά η ομάδα την ιστορία της και ανθρώπους που αγαπήσαν αυτόν τον σύλλογο και προσφέρανε. Ένα μεγάλο μπράβο στην ΠΑΕ, που σημαίνει οργάνωση. Τα χρόνια που έπαιξα εγώ ήταν διαφορετικά, όμως νομίζω ότι ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στον σωστό δρόμο και εύχομαι μόνο επιτυχίες για αυτήν την ομάδα», είπε χαρακτηριστικά μετά την βράβευση του ο Χάρης Μπανιώτης.

Η προσφορά του στο ποδόσφαιρο της Ροδόπης

Έχοντας εγκατασταθεί μόνιμα στην Κομοτηνή τις τελευταίες δεκαετίες και δραστηριοποιούμενος επαγγελματικά στην περιοχή, ο κ. Μπανιώτης δεν θα μπορούσε να μην ασχοληθεί έστω και απ’ έξω με τα ποδοσφαιρικά δρώμενα της περιοχής μας.

Αποτελεί μέλος της ομάδας Παλαίμαχων του Πανθρακικού, δείχνοντας ακόμα και τώρα την ποιότητα του, που συνδυάζεται με τον άψογο του χαρακτήρα ενώ την σεζόν 2011/12 αποτέλεσε τον Γενικό Αρχηγό του Πανθρακικού, πανηγυρίζοντας την άνοδο από την Football League στην Superleague. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο πως σε κάθε γήπεδο που πήγαινε ο Πανθρακικός, ο Χάρης Μπανιώτης αποτελούσε σημείο αναφοράς για τους αντιπάλους, θέλοντας όλοι να μιλήσουν μαζί του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.