Στα 53 εκ ευρω ανερχεται ο προυπολογισμος του Δημου Κομοτηνης

Περίπου 5 εκ. ευρώ θα διατεθούν στην κοινωνική πολιτική, με 900.000 ευρώ για εκδηλώσεις, αν αυτές μπορέσουν να προχωρήσουν

Στα 53.662.730 ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του Δήμου Κομοτηνής για το 2021, ο οποίος εγκρίθηκε, μαζί με το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης από το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου.

Ο προϋπολογισμός είναι αυξημένος  κατά 1.367.294 ευρώ συγκριτικά με τον προϋπολογισμό του 2020, συνεχίζοντας την σταδιακή αύξηση του τα τελευταία χρόνια.

Στον προϋπολογισμό, ο οποίος περιλαμβάνει και τα πάγια έξοδα, όπως μισθοδοσία, φόροι κτλ, θα διατεθούν λίγο πάνω από 5 εκ. ευρώ  για την κάλυψη αναγκών της κοινωνικής πολιτικής, ενώ 900.000 προβλέπονται για την κάλυψη  αναγκών εκδηλώσεων της ΔΚΕΠΠΑΚ του ΔΗΠΕΘΕ  και των πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων, αν φυσικά αυτές μπορέσουν να γίνουν υποχωρούσης της πανδημίας.

Οραματική προοπτική μπορεί να δώσει ο προϋπολογισμός

Μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, ο Δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιάννης Γκαράνης, τόνισε πως αυτός αποτελεί απόρροια της στρατηγικής τους για έναν Δήμο εύρωστο οικονομικά, όπου με κύριο γνώμονα την υπηρέτηση των συμφερόντων και των αναγκών των δημοτών μας χαράσσουν και υλοποιούν έργα και πολιτικές.

«Με σύνεση, οικονομική πειθαρχία, αλλά και με αξιοποίηση στο έπακρον όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων εκπονήσαμε ένα σχέδιο προϋπολογισμού, με σκοπό την ανάπτυξη του Δήμου μας τη χρονιά που ανοίγεται μπροστά μας» ανέφερε, ιεραρχώντας τις ανάγκες, προτάσσοντας την κοινωνική μέριμνα και την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου, αλλά και βελτιώνοντας τις συνθήκες της καθημερινότητας στην πόλη και τους οικισμούς.

Ο κ. Γκαράνης τόνισε πως με συνοδοιπόρους τα στελέχη του Δήμου, κατόρθωσαν να σχεδιάσουν και να φέρουν προς έγκριση στο Δημοτικό τους Συμβούλιο έναν προϋπολογισμό ρεαλιστικό, που όμως μπορεί να προσδώσει οραματική προοπτική σ’ αυτήν την ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά που έρχεται. «Το οικονομικό πλεόνασμα που επιτύχαμε ως τώρα αποτέλεσε τη βάση της συγκρότησης του προϋπολογισμού αυτού» κατέληξε.

Επηρεάστηκαν τα έσοδα από τον κορωνοϊό

Το σχέδιο του προϋπολογισμού, σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Δημήτρης Πολιτειάδης, καταρτίστηκε λαμβάνοντας υπ’ όψη όλες τις παραμέτρους που απορρέουν τόσο από τις αποφάσεις των τελών του 2021 όσο και από τις εισροές εσόδων από την Κεντρική Κυβέρνηση.

Έτσι είναι μοιραία επηρεασμένο από την  γενικότερη  οικονομική κατάσταση της χώρας όπως αυτή έχει επηρεαστεί από την πανδημία, όμως διαθέτει και στοιχεία  ανάπτυξης.

Αν και το 2020 λόγω της πανδημίας επηρεάσθηκαν τα έσοδα του Δήμου, προσπαθήσαμε και  τα αξιοποιήσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» σημείωσε, με την διοίκηση να έχει ως πρωταρχικό στόχο να καλύψει τις σταθερές δαπάνες  του Δήμου διατηρώντας τις τα περσινά επίπεδα, ενώ στις  κοινωνικές δαπάνες προστίθεται και το πρόγραμμα επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής (ΤΕΒΑ) ποσού  2.750.000 ευρώ.

Υπενθύμισε δε πως στον προϋπολογισμό δεν έχουν εγγραφεί πιστώσεις για τα προνοιακά επιδόματα, διότι από 1-1-2019 αρμόδιος για την παροχή τους είναι ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Τα στοιχεία του προϋπολογισμού

Με τελικό ποσό τα 53.662.730 ευρώ, αυξημένο  κατά 1.367.294 ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2020 παρά  την κρίση, καλύπτουν  όλες τις απαιτούμενες  ανάγκες αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα διαθέσιμα έσοδα, σημείωσε ο κ. Πολιτειάδης, διευκρινίζοντας πως αφαιρώντας τις πάγιες δαπάνες, (μισθοδοσία, ρεύμα, φορολογία κ.α.) στο υπόλοιπο που απομένει, προτεραιότητα τους είναι η κάλυψη των δαπανών των τριών στόχων που έχουν θέσει: κοινωνική πολιτική, πολιτισμός και έργα.

Το ποσό που διατίθεται για την κάλυψη αναγκών της κοινωνικής πολιτικής, ανέρχεται στις 5.146.000 ευρώ, στο οποίο θα πρέπει να προστεθεί, τόνισε, και το όφελος που προκύπτει για τους δημότες από την συμμετοχή του Δήμου σε διάφορα προγράμματα ( πχ δεύτερο σπίτι , κοινωνικό φροντιστήριο , παροχές,  κ.α.) που έχουν ως σκοπό μαζί με τα κονδύλια που διατίθενται μέσω προϋπολογισμού, να βοηθήσουν τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, εξ αιτίας της οικονομικής  κρίσης.

Όσο για τους πολιτιστικούς σκοπούς και τα προγράμματα άθλησης, έχει προϋπολογιστεί ποσό 900.000 ευρώ για να καλύψουν ανάγκες εκδηλώσεων της ΔΚΕΠΠΑΚ του ΔΗΠΕΘΕ και των πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων.

Το ποσό αυτό είναι λίγο μειωμένο σε σχέση με πέρυσι, γύρω στις 100.000 ευρώ, αντικατοπτρίζοντας το γεγονός ότι τουλάχιστον οι πρώτοι μήνες του 2021, από πλευράς εκδηλώσεων, θα είναι χαμένοι, όπως βέβαια χάθηκε και το μεγαλύτερο κομμάτι του 2020.

Παρόλα αυτά ο κ. Πολιτειάδης τόνισε πως υπάρχει δυνατότητα, από το αποθεματικό που έχει ο Δήμος στον προϋπολογισμό, να υπάρξουν επιπλέον χρηματοδοτήσεις για πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα, αν αυτό καταστεί απαραίτητο.

Όσο για τα έργα, έχουν προϋπολογίσει ένα  μεγάλο ποσό σύμφωνα με το τεχνικό πρόγραμμα που πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο. «Έτσι λοιπόν μετά την οικονομική εξυγίανση του δήμου, υλοποιούμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για έργα και εντείνουμε τις προσπάθειές μας  ώστε το μεγαλύτερο μέρος να καλυφθεί από επιδοτήσεις, εκμεταλλευόμενοι αναπτυξιακά προγράμματα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος ποσό 196.565 ευρώ παραμένει ως αποθεματικό, ώστε να είναι έτοιμοι ανά  πάσα στιγμή,  να καλύψουμε δαπάνες  που πιθανόν θα προκύψουν κατά τις πρώτες ημέρες υλοποίησής του προϋπολογισμού.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών επισήμανε πως ένα πολύ  μεγάλο μέρος των κονδυλίων του προϋπολογισμού, ο οποίος τα τελευταία πέντε χρόνια αυξάνεται κάθε χρόνο, καταλήγει  στην τοπική αγορά και έτσι ο Δήμος αποτελεί τον μεγαλύτερο τοπικό  οργανισμό που ενισχύει  την  τοπική αγορά  και πληρώνει χωρίς καθυστέρηση τις υποχρεώσεις του. 

«Ο Ισολογισμός και το τεχνικό  πρόγραμμα που εγκρίθηκαν από το Δημοτικό συμβούλιο και ο προϋπολογισμός  που κατατέθηκε σήμερα αποδεικνύουν στην πράξη την καλή οικονομική κατάσταση του Δήμου, η οποία και μας επιτρέπει εν μέσω  κρίσης, να καταθέτουμε έναν προϋπολογισμό με αυξημένα κονδύλια έναντι της προηγούμενης χρονιάς και με αναπτυξιακούς στόχους» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ ευχαρίστησε όλους όσους ασχολήθηκαν με την σύνταξή του, ιδιαίτερα το προσωπικό της οικονομικής υπηρεσίας  του Δήμου.

Δεν αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών ο προϋπολογισμός σύμφωνα με την Ε. Λαφτσή

Σχολιάζοντας τον προϋπολογισμό του Δήμου Κομοτηνής η επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗτική Ανατροπή» κ. Ελένη Λαφτσή τόνισε πως αποτελεί ακόμα έναν «λογιστικό» προϋπολογισμό, ο οποίος με λογιστικά, όπως τα χαρακτήρισε, τεχνάσματα, όπως ο αυθαίρετος χειρισμός των ανείσπρακτων οφειλών των παρελθόντων ετών, «κρύβει την πραγματικότητα, στερείται πολιτικής αξιοπιστίας και εξυπηρετεί μια πλασματική νομιμότητα, μια διαχείριση».

Εξηγώντας τον χαρακτηρισμό του «πλασματικού» σημείωσε πως ενσωματώνει περίπου 15 εκ. ευρώ παρελθόντων οφειλών, που φτάνουν ακόμα και την εικοσαετία.

Όσο για το «διαχειριστικός» η κ. Λαφτσή θεωρεί πως στερείται το κοινωνικό πρόσημο που θα πρέπει να υπερτερεί  ιεραρχικά σε αυτές τις συνθήκες οικονομικής και υγειονομικής κρίσης που διανύουμε. Πιο συγκεκριμένα, τόνισε πως για την κοινωνική πολιτική η Δημοτική αρχή οικειοποιείται διάφορα προγράμματα, όπως το ΤΕΒΑ, (το οποίο επισήμανε πως ξεκίνησε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) όμως ακόμα και σε αυτά, δεν είναι αποτελεσματικός, όπως αποδείχτηκε με την μη διανομή του, τον τρέχοντα μήνα.

Επίσης όπως σημείωσε ως παράταξη ζήτησαν την περαιτέρω ενίσχυση των σχολικών επιτροπών, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα, όπως έγινε με την τηλεκπαίδευση, η έλλειψη ηλεκτρονικών μέσων στην οποία φαίνεται, σύμφωνα με την κ. Λαφτσή, να οδηγεί σε χαμηλότερες βαθμολογίες σε μαθητές που δεν μπορούσαν να συνδεθούν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.