Συμπαραστατες στην εθνικη προσπαθεια για το εμβολιο και οι φαρμακοποιοι της Ροδοπης

Αλέξανδρος Τσαπέκος: «Δεχτήκαμε σαν ΠΦΣ πρόταση από το Υπουργείο να συνδράμει ο κλάδος στην εθνική προσπάθεια»

Να στηρίξουν την προσπάθεια του εμβολιασμού στη χώρα μας ετοιμάζονται και οι φαρμακοποιοί της Ροδόπης, μιας και θα παίξουν ρόλο τόσο στην ευαισθητοποίηση, όσο και στο κλείσιμο του ραντεβού των πολιτών για τον εμβολιασμό τους, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας

Μάλιστα όπως σημείωσε ο κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης και Α΄ Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ήδη οι πολίτες έχουν αρχίσει να κάνουν ερωτήσεις στα φαρμακεία για το εμβόλιο, παρόλο που θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία που θα αποφασίσει η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου.

Ενημέρωση και εγγραφή στην πλατφόρμα

Ο κ. Τσαπέκος τόνισε πως ο κόσμος ετοιμάζεται για πολύ γρήγορο εμβολιασμό, όμως όλα θα καθοριστούν από τις ποσότητες των εμβολίων που θα δοθούν, και ανάλογα θα κλείνουν και τα ραντεβού. «Δεχτήκαμε σαν ΠΦΣ πρόταση από το Υπουργείο  να συνδράμει ο κλάδος στην εθνική προσπάθεια» ανέφερε. Πρωτίστως η συνδρομή αυτή θα αφορά στην ενημέρωση, γιατί υπάρχουν πολίτες που δεν είναι πεπεισμένοι πως πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, για αυτό και όλοι οι επαγγελματίες υγείας θα κάνουν προσπάθεια και σε αυτό τον τομέα.

Πέρα από την ενημέρωση όμως, θα αναλάβουν να κάνουν και την καταγραφή όσων θέλουν να εμβολιαστούν, στην ειδική πλατφόρμα που θα έχει η ΗΔΙΚΑ. Ο εμβολιασμός βέβαια, θα γίνει σταδιακά, με κριτήρια τις ηλικίες και τις ευπαθείς ομάδες, με το σύστημα να επιτρέπει τα ραντεβού μόνο σε όσους έχουν τη δυνατότητα. Έτσι ο κ. Τσαπέκος εξήγησε πως, όταν ανακοινωθεί για παράδειγμα από την κυβέρνηση ότι ξεκινά ο εμβολιασμός των ατόμων άνω των 80, τότε θα μπορεί να γίνει η εγγραφή για αυτούς, όταν ανοίξει για άνω των 70, τότε θα μπορούν να εγγραφούν αυτοί, κοκ.

Η πλατφόρμα αυτή, θα «απελευθερώνει» τα ΑΜΚΑ αυτών που είναι στις ομάδες που ανακοινώνονται, και έτσι θα μπορούν μέσα από το φαρμακείο της επιλογής τους να κάνουν την εγγραφή. Ο φαρμακοποιός από την πλευρά του θα τους επιλύει τις όποιες απορίες, θα τους δίνει το χαρτί με την ημερομηνία και για το πρώτο και το δεύτερο ραντεβού για εμβολιασμό, που θα αναγράφει την ώρα και το εμβολιαστικό κέντρο. Αν δεν έχει «ανοίξει» ο ΑΜΚΑ, δεν θα μπορεί να γίνει εγγραφή, ώστε να διασφαλιστεί πως θα το κάνουν πρώτα αυτοί που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη.

Ενημέρωση των φαρμακοποιών από τον ΠΦΣ

Το Υπουργείο ανακοίνωσε πρόσφατα πως η πρώτη δόση των εμβολίων, που μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και μέσα στο Δεκέμβριο, θα ανέρθει στα 150.000, τα οποία δεν γνωρίζει αν θα φτάσουν για όλους τους υγειονομικούς, όμως θα περιμένουν να δουν τις επόμενες παρτίδες για να δουν πώς θα γίνει η διανομή.

Πάντως ο κ. Τσαπέκος τόνισε πως η συμμετοχή των φαρμακοποιών σε αυτή την προσπάθεια είναι εθελοντική, μπορεί δηλαδή κάποιος εξ αυτών να μην δεχτεί να προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία, παρόλο που ελπίζει πως η συντριπτική πλειοψηφία, αν όχι όλοι, οι συνάδερφοί του θα συμμετάσχουν. Για αυτό και ενημερώνουν τα μέλη των συλλόγων τους, ώστε να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Άλλωστε οι φαρμακοποιοί είναι οι καταλληλότεροι για να διαχειριστούν μια τέτοια διαδικασία, μιας και είναι διάσπαρτοι σε όλη τη χώρα,

Μάλιστα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος καταγράφει όλες τις οδηγίες από τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο, και θα στείλουν στα φαρμακεία όλης της χώρας επιστημονικό υλικό, στο οποίο θα υπάρχουν οι συχνότερες ερωτήσεις και απαντήσεις, ώστε να ενημερωθούν πλήρως τα μέλη τους για τα ζητήματα αυτά, ώστε να μπορούν να απαντούν σε κάθε ερώτημα.

Επιπλέον θα δημιουργηθεί μια τηλεφωνική και ηλεκτρονική υπηρεσία από το Σύλλογο, ώστε οι απορίες που έχουν οι φαρμακοποιοί ανά την Ελλάδα, να επιλύονται από αυτή την υπηρεσία, ειδικά την πρώτη περίοδο του εμβολιασμού, ώστε η όλη διαδικασία να προχωρήσει γρήγορα και συντονισμένα. «Με τον αντιγριπικό εμβολιασμό, άλλωστε, αποδείξαμε ότι πήγαμε πολύ καλά. Εμβολιάστηκαν όσοι χρειαζόταν, και το 90% των εμβολίων έγιναν στα φαρμακεία» επεσήμανε ο κ. Τσαπέκος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.