“kookoonari-ΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ”: O πρωτος ελληνικος οδηγος με Zero Waste συνταγες

Μαρία Στρούμπα, συντονίστρια “kookoonari”: «Η περίοδος της καραντίνας είναι ιδανική ώστε να ανασυγκροτηθούμε και να δούμε πού θέλουμε να φτάσουμε το kookoonari στο μέλλον»

Το project “Kookoonari” έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην Κομοτηνή, τον Ιανουάριο του 2020, καταφέρνοντας έως και τον Ιούνιο του 2020, να «μετουσιώσει» το 10ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής στο πρώτο zerowaste νηπιαγωγείο της Ελλάδας.
Με την υποστήριξη του προγράμματος “START–Create Cultural Change” η ομάδα του “kookoonari” κατάφερε να εκπαιδεύσει την σχολική κοινότητα του 10ου νηπιαγωγείου σχετικά με τις αρχές του ZeroWaste, προκειμένου το νηπιαγωγείο να μετατραπεί σταδιακά σε ένα Σχολείο Μηδενικών Απορριμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε πραγματοποιήθηκαν βιωματικά εργαστήρια με τησυμμετοχή παιδιών, εκπαιδευτικών και γονέων του νηπιαγωγείου, εμπλέκοντας παράλληλα άτομα και ομάδες της τοπικής κοινότητας.

Το υλικό που συλλέχθηκε από τα εργαστήρια αυτά, οδήγησε με τη σειρά του στην δημιουργία ενός οδηγού με ZeroWaste συνταγές, που πέραν από ένα εξαιρετικό, ειδικά εν μέσω lockdown, «ανάγνωσμα» για το πώς μπορεί κανείς να φτιάξει υφασμάτινες τσάντες και θήκες, κερομάντηλα τροφίμων, υλικά εικαστικών δημιουργιών όπως πλαστελίνη, δαχτυλομπογιές και κόλλα, καθώς και φυσικά καλλυντικά και οικολογικά καθαριστικά, αποτελεί και τον πρώτο οδηγό στα ελληνικά, και γενικότερα το πρώτο εγχειρίδιο που κυκλοφορεί στην Ελλάδα σε σχέση με το ZeroWaste κίνημα.

Οι  «kookoonari-ΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ» εμπεριέχουν λίγα λόγια για τις αρχές του ZeroWaste,συνταγές και οδηγίες για τη δημιουργία όλων των προαναφερθέντων, με υλικά που είναι εύκολο να βρεθούν στο εμπόριο και αναλυτικές οδηγίες. Ο/Η αναγνώστης/τρια μπορεί να υλοποιήσει τις συνταγές του οδηγού, μόνος/η του/της, αλλά και με την παρέα ή την οικογένειά του/της, προσφέροντας μία ευκαιρία δημιουργικού κοινού χρόνου, ανταλλαγής ιδεών, συνεργασίας και κοινών εμπειριών, ακολουθώντας τις αρχές του Zero Waste.

Όπως εξήγησε η κ. Μαρία Στρούμπα, συντονίστρια του “kookoonari”, πρόκειται στην ουσία για «το αποτέλεσμα μίας συλλογικής προσπάθειας που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρώτης μας δράσης στο 10ο Νηπιαγωγείο, που είμαστε πλέον στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να μοιραστούμε με όλους». Για το εγχειρίδιο αυτό «εργάστηκαν» σύμφωνα με την ίδια μία πλειάδα επαγγελματιών τους οποίους ευχαρίστησε έναν προς έναν ξεχωριστά αρχής γενομένης από την κ. Ιωάννα Καζή, καθώς και τους κ.κ. Μαρία Κουτρούπη, Πάνο Κουτσουρίδη, Σοφία Πετρίδου, Δημήτρη Πολίτη, Kristina Jalova, καθώς και την εταιρεία 2K Project ΕΠΕ.

Όπως εξήγησε η ίδια «είναι ένα μικρό πρώτο ουσιαστικό βήμα, ώστε να ξεκινήσουμε να μειώνουμε κάπως τα απορρίμματα μας σε διάφορους τομείς της καθημερινότητάς μας», γνωστοποιώντας πως ο ηλεκτρονικός οδηγός διατίθεται δωρεάν στην σελίδα του kookoonari, στο www.kookoonari.org.

Οι προτάσεις του “kookoonari” δεν περιορίζονται όμως εκεί καθώς όπως τόνισε η κ. Στρούμπα ακολουθώντας τις σελίδες του projectστα socialmedia, κάθε εβδομάδα, σε συνεργασία με τις «Πυγολαμπίδες», δίνουν ιδέες για το πώς κανείς μπορεί να αξιοποιήσει τον χρόνο του, είτε κατά μόνας, είτε με την οικογένεια ή φίλους τους, δημιουργώντας διάφορα αντικείμενα – εργαλεία της καθημερινότητάς τους με ZeroWaste συνταγές.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο το “kookoonari” κατάφερε και προκρίθηκε στην 3η φάση του προγράμματος START, συνεχίζοντας την εξέλιξη του, ωστόσο η πανδημία του κορωνοϊού και οι περιορισμοί έχουν προς το παρόν βάλει στον «πάγο» την υλοποίησή του. Ωστόσο όπως εξήγησε η κ. Στρούμπα η οικογένεια του “kookoonari” αξιοποιεί την περίοδο αυτή δημιουργικά, ώστε να επιλέξει την καλύτερη δυνατή συνέχειά του. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια «είμαστε σε εσωτερική αναζήτηση του τι θέλουμε να κάνουμε και με ποιον τρόπο, κάτι το οποίο υπό το καθεστώς της καραντίνας είναι ιδανικό ώστε να ανασυγκροτήσουμε και την σκέψη μας ως προς το τι θα φέρει το μέλλον και πού θέλουμε εμείς να φτάσουμε το kookoonari.

Info

Site: www.kookoonari.org
Mail: [email protected]
FB: @kookoonari.org
Instagram: @kookoonari_
Youtube: @kookoonari_

Οι συντελεστές

Στην έκδοση του εγχειριδίου συνεργάστηκαν:

  • Συγγραφή Κειμένου: Μαρία Στρούμπα και Σοφία Πετρίδου (μέλη του kookoonari)
  • Περιεχόμενο οδηγιών για πάνινη τσάντα και πουγκί: Ιωάννα Κάζη (alleycraft.gr)
  • Περιεχόμενο συνταγών οικολογικών καθαριστικών: Μαρία Κουτρούπη
  • (καθαριστήριο «QueenIronCleaner»)
  • Περιεχόμενο συνταγών φυσικών καλλυντικών: Πάνος Κουτσουρίδης (thraco.gr)
  • Φωτογραφικό υλικό: Δημήτρης Πολίτης, Ιωάννα Κάζη, Kristina Jalova
  • Τυπογραφικές Διορθώσεις: Νεκτάριος Μουρδικούδης
  • Δημιουργία, Εκτύπωση, Παραγωγή: TWOK Project EΠΕ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.