Ενεργειακη αναβαθμιση 350.000 ευρω για δυο κτιρια της ΔΕΥΑΚ

Θα βελτιωθεί η ενεργειακή κατανάλωσή τους, αλλά θα τοποθετηθούν και φωτοβολταϊκά στην οροφή του ενός

Στην ενεργειακή αναβάθμιση δύο κτηρίων της, του κτηρίου Διοίκησης και του κτιρίου της Τεχνικής Υπηρεσίας και εξυπηρέτησης πελατών, που βρίσκονται στην οδό Μπακάλμπαση, προχωρά η ΔΕΥΑ Κομοτηνής, ένα έργο το οποίο έχει προϋπολογισμό 349.193,55 ευρώ.

Η εταιρεία θέλει να κάνει στα κτίρια τις κατάλληλες αρχιτεκτονικές και ηλεκτρομηχανολογικές παρεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση τους, βελτιώνοντας τα ενεργειακά χαρακτηριστικά τους και κατατάσσοντάς τα σε όσο το δυνατόν ανώτερη κατηγορία.

Οι βελτιώσεις στο κέλυφος των κτηρίων έχουν ως σκοπό τη μείωση των θερμικών απωλειών κατά τον χειμώνα και των θερμικών κερδών κατά το θέρος.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε δέκα οκτώ μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης, ενώ ήδη η διαδικασία έχει προχωρήσει στην διαδικασία των προσφορών, με την μεγαλύτερη έκπτωση που έχει υποβληθεί να ξεπερνά το 50%.

Οι οικοδομικές επεμβάσεις στο κτίριο της Διοίκησης

Το κτίριο της Διοίκησης είναι αρκετά παλιό, και προϋπάρχει της Εταιρείας για αρκετές δεκαετίες, έχοντας μάλιστα χρησιμοποιηθεί και ως Αρχαιολογικό Μουσείο τη δεκαετία του ’60.

Από τα μεγέθη των ενεργειακών καταναλώσεων για το κτιριακό κέλυφος, παρατηρήθηκε πως τα κουφώματα του κτηρίου δημιουργούν μεγάλες απώλειες καθώς είναι ξύλινα με φθορές και μονό τζάμι, η κεραμοσκεπή του κτηρίου είναι αμόνωτη, όπως και η εξωτερική τοιχοποιία του.

Με την παρέμβαση που θα γίνει, θα βελτιωθούν τα ενεργειακά χαρακτηριστικά του κτηρίου ώστε να καταταχθεί σε όσο το δυνατόν ανώτερη κατηγορία, με τις όποιες ενέργειες όμως να γίνονται με γνώμονα να μην αλλοιωθούν τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του κτηρίου τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Για αυτό και θα αντικατασταθούν τα πλαίσια και τα παράθυρα με ξύλινα πλαίσια και ενεργειακούς υαλοπίνακες (low-e), ενώ θα εφαρμοστεί και θερμομόνωση στην τοιχοποιία, εσωτερικά και στην κεραμοσκεπή.

Στόχος των προτεινόμενων επεμβάσεων είναι να εξασφαλιστούν συνθήκες θερμικής άνεσης στον εσωτερικό χώρο, με σωστή συμπεριφορά του κτηρίου κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ορθολογική χρήση και την εξοικονόμηση της ενέργειας. Θα πρέπει λοιπόν κατά τη χειμερινή περίοδο να περιοριστούν οι θερμικές απώλειες του κτηρίου και να μεγιστοποιηθούν τα θερμικά ηλιακά κέρδη. Αντίστοιχα, το καλοκαίρι, θα πρέπει να ελαχιστοποιηθούν τα θερμικά κέρδη.

Οι οικοδομικές παρεμβάσεις στο κτήριο της Τεχνικής Υπηρεσίας

Το παρακείμενο κτήριο στεγάζει στο ισόγειό τους την Εξυπηρέτηση Καταναλωτών και τα Ταμεία και στον όροφο τη Γενική Διεύθυνση καθώς και την Τεχνική Υπηρεσία.

Παρόλο που είναι νεότερο του πρώτου κτηρίου, οι θερμικές απώλειες καθώς και το ψυκτικό φορτίο του κτηρίου είναι επίσης μεγάλο, με κουφώματα αλουμινίου με διπλό υαλοπίνακα χωρίς θερμοδιακοπή που δημιουργούν μεγάλες απώλειες, αλλά και εξωτερική τοιχοποιία χωρίς μόνωση, καθώς και πλάκα κάτω από κεραμοσκεπή χωρίς θερμομόνωση.

Για αυτό και μέσω του έργου θα γίνει αντικατάσταση πλαισίων και υαλοπινάκων με συνθετικά πλαίσια και ενεργειακούς υαλοπίνακες, θα γίνει εφαρμογή θερμομόνωσης στην τοιχοποιία, εσωτερικά καθώς και θερμομόνωση της πλάκας κάτω από την κεραμοσκεπή.

Να σημειωθεί πως θα τοποθετηθούν θερμομονωτικές πλάκες ορυκτοβάμβακα πάχους 10cm εσωτερικά και 2 στρώσεις γυψοσανίδας, πάχους 12,5mm, στην τοιχοποιία των κτηρίων, ενώ στη στέγη θα τοποθετηθούν πλάκες ορυκτοβάμβακα πάχους 12cm στη στέγη των κτηρίων.

Οι ηλεκτρομηχανολογικές επεμβάσεις στα δύο κτήρια

Όσο για τις ηλεκτρομηχανολογικές επεμβάσεις, στο Κτήριο Διοίκησης θα γίνει αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης με σύστημα αντλιών θερμότητας, τοπικών κλιματιστικών μονάδων ανεμιστήρα στοιχείου (F.C.U.) και εναλλάκτων αέρα-αέρα.

Επίσης θα εγκατασταθεί σύστημα διαχείρισης κτιρίου (BMS), και θα αντικατασταθεί το σύστημα φωτισμού με φωτιστικά τύπου LED.

Στο Κτήριο Τεχνικής Υπηρεσίας, θα αντικατασταθεί το υφιστάμενο σύστημα θέρμανσης με σύστημα αντλιών θερμότητας, τοπικών κλιματιστικών μονάδων ανεμιστήρα στοιχείου (F.C.U.) και εναλλάκτων αέρα-αέρα, θα τοποθετηθεί σύστημα διαχείρισης κτιρίου (BMS), θα αντικατασταθεί το σύστημα φωτισμού με φωτιστικά τύπου LED ενώ στην οροφή θα εγκατασταθεί αυτόνομο Φωτοβολταϊκό Σύστημα 6Kw.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.