Με συμμετοχες και απο τη Ροδοπη το διαδικτυακο συνεδριο για τους Μωμογερους

Απαρατήρητα

Διήμερο διαδικτυακό συνέδριο με θέμα «Μωμο’έρια», διοργανώνει το Ελληνικό Σωματείο Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι», την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020 μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ και Youtube.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού/Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και θα αναλυθούν οι επιπτώσεις της εγγραφής στην UNESCO, καθώς και άλλες παραλλαγές του.

Να θυμίσουμε πως το έθιμο των Μωμόγερων, όπως αυτό αναβιώνει σε οκτώ χωριά της Κοζάνης, μπήκε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, όμως αυτό αναβιώνει με διάφορες παραλλαγές, σε όλη την Ελλάδα, από τους απογόνους των Ποντίων που το κράτησαν μαζί τους μετά τον διωγμό από τις πατρίδες τους.

Σε αυτό θα υπάρξουν συμμετοχές και από τη Ροδόπη, και συγκεκριμένα θα μιλήσουν ο Γιάννης Νικολαΐδης, ερευνητής, μουσικός, πρώην Πρόεδρος Συλλόγου Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα», και ο κ. Αβραάμ Φωτιάδης, νυν Πρόεδρος του Συλλόγου.

Ο κ. Νικολαΐδης αρχικά θα παρουσιάσει την παραλλαγή 14 χωριών Γουρούχ Κερασούντας (Κιτίγοτσας), ενώ κατόπιν οι δύο άντρες μαζί θα παρουσιάσουν την παραλλαγή του Γαρς (Τα Μεϊμούνια).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.