Μια δομη κοντα στην κοινωνια το Νεο Νοσοκομειο Κομοτηνης

Κομμάτι της θεραπευτικής διαδικασίας θα γίνει το πάρκο των 1200 δέντρων γύρω από το Νοσοκομείο

Με μεγάλη διαδικτυακή συμμετοχή πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Πέμπτης 10 Δεκεμβρίου, η διαδικτυακή παρουσίαση για το νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής ΙΣΝ, που διοργάνωσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Κατά τη διάρκεια της πραγματοποιήθηκε μια σειρά από παρουσιάσεις για το Νοσοκομείο από στελέχη του ιδρύματος αλλά και τα στελέχη της εταιρείας κατασκευής, στους πάνω από 300 συμμετέχοντες.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα βίντεο-παρουσίαση του προγράμματος «Πρωτοβουλία για την υγεία» του Ιδρύματος, που περιλαμβάνει το Νοσοκομείο Κομοτηνής, ενώ τη χαιρέτησαν ο πρόεδρος του ιδρύματος κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, και ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι αλλαγές που έγιναν στον προγραμματισμό, με την ολοκλήρωση του έργου να ανάγεται πλέον στις αρχές του 2025, αλλά και τον επιπρόσθετο εμπλουτισμό των ιατρικών υπηρεσιών, στον οποίο κατέληξαν μετά από επαφές και συνομιλίες με την τοπική κοινωνία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΣΝ ενέκρινε και προτίθεται να αναλάβει, με επιπλέον κόστος σχεδιασμού, υποδομών και εξοπλισμού έως 5,5 εκατομμύρια ευρώ, την εξασφάλιση συγκροτήματος Μαγνητικού Τομογράφου (MRI), τμήματος Απεικόνισης Μαστού, Καρδιαγγειακού Συγκροτήματος (Cath Lab), Συγκροτήματος γ-Camera (Gamma Camera), 3 επιπλέον χειρουργικών αιθουσών, και χώρου θεραπευτικής άσκησης και αποκατάστασης.

Το έργο θα το μοιραστούν με τον κόσμο

Ο κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, μιλώντας από τη Νέα Υόρκη, τόνισε πως θέλουν το έργο που κάνουν, κάτω από την ομπρέλα της πρωτοβουλίας, να το μοιραστούν με τον κόσμο, όπως έκαναν και με το Κέντρο Πολιτισμού στην Αθήνα.

«Πιστεύουμε πάντα πως η σωστή διαδικασία είναι μέρος του τελικού προϊόντος, θέλουμε πληροφόρηση και διαφάνεια, και έχει σημασία στο χτίσιμο ενός έργου να γίνει αυτό ώστε να το αισθανθεί δικό της η κοινωνία και να το αναλάβει αυτή» ανέφερε.

Αφού μίλησε στην ιστορία της Πρωτοβουλίας για την υγεία, τόνισε πως είχε σαν στόχο τη βελτίωση των υποδομών, όχι όμως μόνο των κτιριακών εγκαταστάσεων, αλλά και την εκπαίδευση των γιατρών και νοσηλευτών.

Το πρώτο νοσοκομείο που θα ολοκληρωθεί θα είναι αυτό της Κομοτηνής, που θα είναι έτοιμο το 2025, γι’ αυτό και κάνουν διαλόγους με την κοινωνία, τα μέλη του νοσοκομείου και όλους τους εμπλεκόμενους.

Ο κ. Δρακόπουλος στάθηκε πάντως στο γεγονός ότι από την αρχή αυτής της προσπάθειας η συνεργασία με όλες τις ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας ήταν άριστη, κάτι που δείχνει πως κάποια έργα είναι υπεράνω πολιτικής και κυβερνήσεων, γιατί όλοι καταλαβαίνουν και σέβονται το έργο, το οποίο απευθύνεται στην κοινωνία.

Tο ΙΣΝ, σημείωσε, σε συνεργασία με τη διοίκηση και το προσωπικό του υφιστάμενου Νοσοκομείου, διερεύνησε τον περαιτέρω εμπλουτισμό του εγκεκριμένου από το Υπουργείο Υγείας κλινικού προγράμματος, και προχωρά σε αυτό.

Η έκδοση της οικοδομικής άδειας του Νοσοκομείου έχει δρομολογηθεί, με το νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής ΙΣΝ προβλέπεται να παραδοθεί στην Ελληνική Πολιτεία, και κατ’ επέκταση στους Έλληνες Πολίτες, το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον αρχιτέκτονα κ. Ρέντσο Πιάνο, ο οποίο ανέλαβε τον σχεδιασμό του, ώστε να δημιουργηθεί ένα μοναδικό κτίριο στην Κομοτηνή

Παρών ο Δήμος Κομοτηνής

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, ευχαρίστησε το Ίδρυμα, για την σπουδαία δουλειά που γίνεται για το νέο Νοσοκομείο, το οποίο θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής, και αποτελούσε πάγιο αίτημα όλης της κοινωνίας.

Ο Δήμος, έχει αγκαλιάσει την πρωτοβουλία, και από την πλευρά του θα συμπράξει με όλες τις δυνάμεις του, με την εξασφάλιση, μέσω της ΔΕΥΑΚ της ύδρευσης και της αποχέτευσης της δομής, που χρηματοδοτείται από την ΠΑΜΘ, ενώ είναι έτοιμοι να βοηθήσουν όπου χρειαστεί.

Ευχήθηκε δε να προχωρήσει κανονικά η κατασκευή του Νοσοκομείου.

Μια «ασκληπιακή» προσέγγιση στη θεραπεία

Στοιχεία του σχεδίου,  κάποια από τα οποία βέβαια θα αλλάξουν με την ενσωμάτωση του εμπλουτισμού των ιατρικών υπηρεσιών, παρουσίασε ο κ. Γιάννης Βεντουράκης, από την BETAPLAN, που αποτελεί μέρος της ομάδας, υπό τον Ρέντζο Πιάνο, που προσπαθούν να καταλήξουν στο αποτέλεσμα που ήθελε το ίδρυμα.

Η μελέτη, σημείωσε, ακολουθεί τις αρχές του σύγχρονου νοσοκομειακού σχεδιασμού, στοχεύοντας στη μέγιστη λειτουργικότητα, και τις αρχές της πράσινης ανάπτυξης με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.

Αυτό επιτυγχάνεται με τα υλικά, μείωση κατανάλωσης, ανακύκλωση, παραγωγή ενέργειας, αλλά και την φύτευση των δέντρων στο οικόπεδο, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι τους σχεδιασμού, και θα ενισχύσει την αποκατάσταση των ασθενών.

Αυτό ήταν μια από τις βασικές αρχές που τόνισε ο Αρχιτέκτονας του έργου, μιας και η φύση, και η φύτευση των δέντρων, δεν είναι μόνο εντατική θεραπεία, αλλά και περιβάλλον.

Για αυτό και το πάρκο με τα 1.200 δέντρα, που θα περιβάλλει το νοσοκομείο, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του σχεδιασμού. Σε αυτό προβλέπονται προστατευμένες περιοχές για τους ασθενείς, διαδραστικοί παιχνιδότοποι, και περίπατοι κάτω από το φύλλωμα των δέντρων. Θα υπάρχουν επίσης θεραπευτικοί κύκλοι για τους ασθενείς με αισθητηριακές δυσκολίες όπου θα περπατούν, θα ακούν, θα βλέπουν και θα αισθάνονται τη γύρω φύση, δραστηριότητες που θα βοηθούν τη διαδικασία αποκατάστασής τους. Στη συνέχεια ο κ. Βεντουράκης ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους θα διαμορφωθεί το κτίριο, με την χωροθέτηση των ιατρείων και των γραφείων στο ισόγειο (ή επίπεδο 1), τα χειρουργεία στο επίπεδο 0 αλλά και τους θαλάμους στον τελευταίο όροφο του κτιρίου.

Επίσης έγινε αναφορά για την συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα και ειδικότερα την Ιατρική, με τα μέλη του Ιδρύματος να σημειώνουν πως έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις με το Τμήμα σε καλό κλίμα, στην συνέχεια ατόνησαν, όμως δεν εγκαταλείπουν την πίστη τους ότι αυτές θα ευοδωθούν, και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι επιπλέον λειτουργίες που θα χρηματοδοτήσει το ίδρυμα, και θα συνεχίσουν να προσπαθούν σε αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος σημειώθηκε πως ο χώρος θα έχει 230 θέσεις πάρκινγκ, με παράλληλη λειτουργία ΜΜΜ μεταξύ νοσοκομείου και πόλης. Η μονάδα τεχνητού νεφρού, θα έχει 18 θέσεις, ενώ θα υπάρξει η δυνατότητα αεροδιακομιδών.

Διευκρινήσεις για το καθεστώς του Νοσοκομείου

Μεταξύ των άλλων οι συμμετέχοντες απάντησαν και σε ερωτήσεις διευκρινήσεις για το κτίριο, με κυριότερη την ερώτηση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του νοσοκομείου.

Από το ίδρυμα τονίστηκε πως το Νοσοκομείο θα περάσει στην ελληνική κοινωνία, και είναι μέρος τους και οι πολίτες που τα αξιοποιούν. Μάλιστα ο κ. Δρακόπουλος τόνισε «δεν αναπληρώνουμε το κράτος, απλά συμπληρώνουμε, όπως και με το Κέντρο Πολιτισμού» βέβαια ο όρος «δουλεύει σωστά» είναι μεγάλη κουβέντα, που έχει να κάνει με τις ευθύνες του κράτους, αλλά και τις επιθυμίες των πολιτών.

«Με σωστές συνεργασίες, και με το αίσθημα περηφάνειας και ότι ανήκει στον κόσμο, θεωρώ πως θα μπούμε σε ένα νέο καθεστώς» ανέφερε.

Από την πλευρά του Υπουργείου ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, σημείωσε πως το νοσοκομείο Κομοτηνής, όπως και τα άλλα νοσοκομεία της δωρεάς, θα είναι ΝΠΙΔ, πλήρως ενταγμένα στο ΕΣΥ, και θα δουλεύει όπως το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη.

Διαβεβαίωσε δε πως δεν θα διαταραχθεί το καθεστώς των εργαζόμενων, θα έχει όμως ευελιξία ώστε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών.

Ο κ. Θεμιστοκλέους δεσμεύτηκε επίσης πως η στελέχωση του Νοσοκομείου θα συνεχίσει κανονικά, με προοπτική το 2025, με το άνοιγμά του, να είναι πλήρως στελεχωμένο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.