Βιβλιοπαρουσιαση… αλλιως

Παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας, σε διοργάνωση της πολιτιστικής πλατφόρμας “Rembrandt and The Cat”, το «Μητερικό της Θράκης» του Γιώργου Γκόζη

Μπορεί πλέον να έχουμε συνηθίσει τις διαδικτυακές παρουσιάσεις, οι οποίες ένεκα ανάγκης μπήκαν στη ζωή μας τους τελευταίους 6 μήνες, αλλά σίγουρα όλοι πολύ συχνά ευχόμαστε, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, να «ξανανταμώσουμε». Μας λείπει πολλές φορές αυτή η ζεστασιά, αυτή η τόσο άμεση επικοινωνία μεταξύ του κοινού και του συγγραφέα, μας αγχώνει βέβαια και η διαδικασία: «Μπήκα σωστά; Πώς ανοίγω το μικρόφωνο; Μήπως έχω δυνατά τον ήχο και δημιουργώ παρεμβολές;», με αποτέλεσμα ακόμη και μία ευχάριστη βιβλιοφιλική απόδραση να καταλήγει σε «αγώνα δρόμου».

Η διαδικτυακή παρουσίαση της Δευτέρας, ή καλύτερα ανοιχτή συνομιλία, που διοργάνωσε η πολιτιστική πλατφόρμα “Rembrandt and The Cat”για το «Μητερικό της Θράκης– Βίοι και Μαρτύρια Αγίων και Οσίων Γυναικών της Θράκης» (εκδ. Παρατηρητής της Θράκης, 2020), αρχικά, ανάμεσα στον συγγραφέα Γιώργο Γκόζη και τη δημοσιογράφο-ραδιοφωνική παραγωγό Εύη Καρκίτη και, στη συνέχεια, με τη συμμετοχή των θεατών υπήρξε ιδιαίτερα θερμή και ζωντανή –σημειωτέον πως οι θεατές προέρχονταν από ποικίλους κλάδους, όπως αυτόν της μετάφρασης, του θεάτρου, της συγγραφής, της εκπαίδευσης, της δημοσιογραφίας κ.α. δημιουργώντας έτσι το κατάλληλο κλίμα για «πρωτότυπη» σκέψη. Ήταν μία παρουσίαση που απολαύσαμε από την οθόνη του υπολογιστή μας, αλλά πολύ γρήγορα η απόσταση αυτή δεν αποτέλεσε εμπόδιο για να γίνουμε κοινωνοί της θέρμης του συγγραφέα για ζητήματα επί του βιβλίου, για τις θέσεις της σύγχρονης ορθοδοξίας κ.ά. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Αφού καλωσόρισε θερμά τους θεατές η κ. Καρκίτη και προέβη στις απαραίτητες συστάσεις, προχώρησαν από κοινού με τον συγγραφέα σε μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Ο Γιώργος Γκόζης μίλησε για την άγνωστη όψη του, αυτή της ενασχόλησής του με τις θεολογικές σπουδές, ενώ «κατηύθυνε» και τους θεατές στον κόσμο της Αγιολογίας και των «Μητερικών» κειμένων, που όπως τόνισε μειονεκτούν αριθμητικά σε σχέση με τα «Πατερικά». Έκανε λόγο για τα κείμενα του «Μητερικού της Θράκης», που φυσικά έχουν «ταξιδέψει» αιώνες, και από την προφορική αφήγηση των πρώτων χριστιανικών αιώνων ή της μέσης  βυζαντινής περιόδου, έχουν καταγραφεί και έχουν αντιγραφεί από ποικίλους γραφείς, με ό,τι αυτό βέβαια συνεπάγεται για τα διασωθέντα κείμενα. Χωρίς φυσικά αυτά τα κείμενα, και ευρύτερα οι Βίοι και τα Μαρτύρια των Αγίων, όπως επισήμανε και ο συγγραφέας αλλά και έγινε παραδεκτό από τους θεατές, να μην χάνουν τη λογοτεχνικότητα τους. Αποτελούν βέβαια παραμυθητικά κείμενα, τα οποία φυσικά δημιουργούνται από μία αναγκαιότητα, προσφέρουν παρηγοριά και δύναμη ελπίδας και εμψυχώνουν τον αναγνώστη, πιστό ή μη, δίχως όμως να χάνουν και την εκφραστική τους ποιότητα, όπως το αποδεικνύουν και τα πρωτότυπα κείμενα που συμπεριλαμβάνονται στο «Μητερικό της Θράκης». Τα κείμενα αυτά, παρά τη χρονική τους απόσταση από τη συγχρονία, καταφέρνουν να μας εξοικειώνουν και με την ανθρώπινη ζωή και τις μακραίωνες ανθρώπινες συνήθειες, όπως τον δόλο, το μίσος κ.ά., παρέχοντας παράλληλα πρότυπα αποφασιστικότητας και πίστης.

Βέβαια, η συζήτηση πολύ γρήγορα επέκτεινε το αντικείμενό της, χάρη και στις πολύ ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις των «αναγνωστών», οπότε και μνημονεύτηκαν ζητήματα όπως η θέση της γυναίκας ευρύτερα στις μονοθεϊστικές θρησκείες, όπως στον ισλαμισμό, τον ιουδαϊσμό κ.α., η χριστιανική ηθική του μεσαίωνα και ο ρόλος της στην αποδοχή της βίας κατά των γυναικών –φυσικά αυτό με αφορμή τον Βίο της έγγαμης Αγίας Μαρίας της Νέας που της ασκήθηκε βία από τον σύζυγό της και έτσι οδηγήθηκε στον θάνατο. Ιδιαίτερα εποικοδομητική υπήρξε ακόμη και η συζήτηση σχετικά με την «εξέλιξη» της ορθόδοξης Εκκλησίας και τις σύγχρονες πρακτικές της, το κατά πόσο είναι εφικτό να δούμε σύντομα γυναίκες να χειροτονούνται, την τάση αποχριστιανισμού των κοινωνιών, την ενοχοποίηση της χαράς και την εστίαση στον ανθρώπινο πόνο, ενώ επίσης θίχτηκαν και πολλά πολλά ακόμη ζητήματα.
Με τη συγκεκριμένη βιβλιοπαρουσίαση εγκαινιάστηκε και η φετινή συνεργασία του Γιώργου Γκόζη με την πολιτιστική πλατφόρμα “Rembrandt and The Cat”, διότι, όπως ανακοινώθηκε με το πέρας της εκδήλωσης, θα ακολουθήσουν και άλλες τέσσερις ομιλίες του με τα εξής θέματα:

I. Η «Καταλανική Εκδίκηση», που αφορά την παρουσία των Αλμογαβάρων στη βυζαντινή αυτοκρατορία τον 13ο αι.

II. Η διπλωματική αποστολή των Αγίων Κωνσταντίνου-Κυρίλλου και Μεθοδίου

III. Το ζήτημα των «Άλυτρων Λύτρων»,με αφορμή την επιστολή του Ιωάννη Καμενιάτη και

IV. Τον ησυχασμό του 13ουαι. στο περιβάλλον της μεσαιωνικής Θεσσαλονίκης.

Πολλά συγχαρητήρια τόσο στον συγγραφέα όσο και στους διοργανωτές για την υπέροχη παρουσίαση. Σας προτρέπουμε να ακολουθήσετε την πολιτιστική πλατφόρμα “Rembrandt and The Cat” στα social media για να ενημερώνεστε συνεχώς για τις πλούσιες δράσεις τους, που θα «απαλύνουν» τη μοναξιά της καραντίνας!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.