«Μικρες ιστοριες για γατες»: Ενα βιβλιο αφιερωμενο στις γατες που θα λατρεψουν ολοι οι γατοφιλοι και οχι μονο…

Ανθολογία διηγημάτων «Μικρές ιστορίες για γάτες», Καψαμπέλη Κική &Κιτσικοπούλου Μαίρη μτφρ., Εκδόσεις Ινστιτούτο του Βιβλίου – Καρδαμίτσα, 2019, σ. 200

Η συλλογή αυτή διηγημάτων σταχυολογεί κείμενα ξένων συγγραφέων –πλην της εξαιρέσεως του Αισώπου–, τα οποία σχετίζονται με οποιονδήποτε τρόπο με τα συμπαθέστατα τετράποδα. Ανάμεσα στους συγγραφείς περιλαμβάνονται ονόματα όπως ο Εμίλ Ζολά, ο Έντγκαρ Άλαν Πόε,  ο Ράντγιαρ Κίπλινγκ, ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ, ο Σαρλ Μπωντλαίρ και οι Αδελφοί Γκριμ.Περιλαμβάνονται αφηγήματα που αφορίζουν τις γάτες, κείμενα που τις εξυμνούν, ποιήματα, πεζά, μύθοι, παραμύθια, διηγήματα με κεντρικούς τετράποδους ήρωες ή αφηγήματα με τις γάτες σε ρόλο συμπρωταγωνιστή. Πρόκειται, αναμφισβήτητα, για ένα βιβλίο το οποίο θα σας κάνει να δείτε αυτά τα κατοικίδια με άλλο μάτι.

Η συλλογή ξεκινά με έναν διδακτικό μύθο του Αισώπου για τις γάτες και συνεχίζει με τους περίφημους αφορισμούς του Μπουφόν για το ζώο αυτό, με τους οποίους άλλοι συμφώνησαν και άλλοι διαφώνησαν πανηγυρικά. Ακολουθούν τα συναισθηματικά βάσανα μιας αγγλίδας και μιας γαλλίδας γάτας, δύο έξυπνα κείμενα, με τους συγγραφείς να παίρνουν τη θέση του τετράποδου και να αφηγούνται την ιστορία από τη δική τους σκοπιά. Ακολουθεί η πραγματικά ανατριχιαστική, μα φοβερά καλογραμμένη, ιστορία του Πόε για έναν μαύρο γάτο και η μικρή παρένθεση του Μπωντλαίρ για τους Κινέζους οι οποίοι βλέπουν την ώρα στα μάτια της γάτας.

Ο Κίπλινγκ θα πάρει τη σκυτάλη και θα μας εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο οι γάτες είναι ζώα μοναχικά, και ένας Ιταλός συγγραφέας θα μοιραστεί με τους αναγνώστες το μυστικό ενός επιτυχημένου ιμπρεσάριου του θεάτρου, το οποίο σχετίζεται με μία γάτα. Άλλοι θα συνδέσουν τη γάτα με τους δαίμονες, σεβόμενοι την καθαρά μεσαιωνική αντίληψη γι’ αυτές, και άλλοι θα της αφιερώσουν σύντομα ποιήματα. «Η μεγαλύτερη λεία του Μινγκ» είναι από τα συναρπαστικότερα διηγήματα που περιλαμβάνει η συλλογή και αφηγείται τη ζωή ενός κατοικίδιου γάτου, η οποία υπόσχεται να κρατήσει καθηλωμένο τον αναγνώστη.Ακολουθεί ένα παραμύθι των Αδελφών Γκριμ με ήρωες έναν γάτο και έναν ποντικό, καθώς και ένα αφιέρωμα στη μουσική η οποία σχετίζεται με τις γάτες. Στη συνέχεια παρατίθενται οι ιστορίες δύο ακόμη γάτων, μαζί με έναν ύμνο σε αυτές που τις υπερασπίζει, στον αντίποδα του Μπουφόν.

Τα δύο τελευταία κείμενα αφορούν έναν παχουλό γάτο ο οποίος αποφασίζει να αφήσει προσωρινά τις ανέσεις του σπιτιού του για να γνωρίσει την ελευθερία, μα και την πείνα και το κρύο, και ένα κείμενο το οποίο μας προσφέρει μία περιήγηση στον κόσμο των αρχαίων Αιγυπτίων στους σύγχρονους γατόφιλους.

Οι «Μικρές ιστορίες για γάτες» είναι ένα ξεχωριστό, ποικιλόμορφο σύνολο διηγημάτων με καλογραμμένα κείμενα μεγάλων λογοτεχνών. Ένα είναι σίγουρο, ότι ακόμη κι αν δεν βρει κάποιος αναγνώστης μία ιστορία να είναι του γούστου του, σίγουρα πάντως θα διαβάσει με ευχαρίστηση κάποια από τις επόμενες!

* Η Λεύκη Σαραντινού είναι φιλόλογος, ιστορικός και συγγραφέας. Τελευταίο της βιβλίο η ιστορική μελέτη «Μύθοι που έγιναν ιστορία», εκδ. Ενάλιος, Αθήνα 2020.

«Η γάτα δεν μας χαϊδεύει, χαϊδεύεται πάνω μας»

Ακολουθεί ένα σύντομο απόσπασμα από την Ανθολογία «Μικρές ιστορίες για γάτες»:«Κάτω από την επίφαση της αδιαφορίας, μόνο η γάτα είναι ικανή για βαθιά στοργή. Όμως είναι Ανατολίτισσα και, σαν Ανατολίτισσα, νοιάζεται να μη χάσει την υπόληψή της. Εκείνη θα κάνει το πρώτο βήμα; Όχι, αφήνει εμάς να πάμε κοντά της. “Δεν μας χαϊδεύει, χαϊδεύεται πάνω μας”, έλεγε αδίκως ο Rivarol. Αλλά τα ίδια, και εξίσου αδίκως, λένε οι μισογύνηδες και για τις γυναίκες. Όπως και η γυναίκα, η γάτα μας έλκει χωρίς να το δείχνει και μας περιμένει. Αλλά πάντα εκείνη μας διαλέγει»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.